Λαθροχειρία με τις ΜΕΘ: Οι 1.300 κλίνες που…είναι λιγότερες!…του Γιώργου Μελιγγώνη.

0
322

Η μόνιμη επωδός των κυβερνητικών στελεχών, κάθε φορά που τούς ασκείται κριτική για πλημμελή ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι πως βρήκαν «500κάτι» κλίνες ΜΕΘ και τις έχουν πολλαπλασιάσει σε 1.300.

Η πραγματικότητα, βεβαίως, είναι ότι κατά το πρώτο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, βλέπαμε συχνά πυκνά κυβερνητικά στελέχη να εγκαινιάζουν είτε νέες Μονάδες, είτε νέα κρεβάτια σε νοσοκομεία των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, καίτοι οι εντατικολόγοι επιμένουν ότι η ενίσχυση των ΜΕΘ δεν λογίζεται με όρους «τόσα κρεβάτια, τόσοι αναπνευστήρες κτλ», αλλά με όρους ενίσχυσης προσωπικού.

Αν σκεφτεί κανείς, δηλαδή, ότι για να λειτουργεί μία ΜΕΘ όπως πρέπει, αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής σε κάθε κρεβάτι όλο το 24ωρο (ήτοι 3 σε κάθε κρεβάτι ώστε να βγαίνουν οι 8ωρες βάρδιες), τότε καταλαβαίνει ότι το να μιλάμε για πολλαπλασιασμό των ΜΕΘ από «500κάτι» σε 1.300 δεν είναι ούτε απλή, ούτε αριθμητική υπόθεση.

Αν, δηλαδή, οι σχεδόν 800 κλίνες ΜΕΘ περισσότερες δεν συνοδεύονται από τον διορισμό 500 εντατικολόγων, 400 πνευμονολόγων, 200 φυσιοθεραπευτών (που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα θέματα που προκύπτουν από την κατάκλιση…), 100 αναισθησιολόγων και 2.500 νοσηλευτών (εξειδικευμένων στην Εντατική Θεραπεία), τότε τα κρεβάτια μόνα τους είναι κενό γράμμα.

Αλλά ακόμη κι όταν μιλάμε για τους αριθμούς αυτούς καθ’ εαυτούς, η λαθροχειρία είναι εμφανής για όσους έχουν στοιχειώδη επαφή με το σύστημα υγείας: Η κυβέρνηση ανέπτυξε νέες ΜΕΘ όπου υπήρξαν δωρεές ιδρυμάτων και άλλων φορέων, ενώ μετέτρεψε σε ΜΕΘ προϋπάρχουσες ειδικού τύπου μονάδες, όπως είναι οι στεφανιαίες, οι μονάδες εγκαυμάτων, τα χειρουργεία, οι καρδιοχειρουργικές και νευροχειρουργικές μονάδες. Ακόμη και αίθουσες ανάνηψης μετατράπηκαν σε ΜΕΘ…

Συν τοις άλλοις, τα «Greek Statistics» που η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη κληρονόμησε από τον ειδικό του θέματος, δηλαδή την κυβέρνηση Καραμανλή, αφορούν και την προσθήκη των 250 διαθέσιμων κλινών του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων – που υπήρχαν και επί ΣΥΡΙΖΑ προφανώς, αλλά αυτό είναι άσχετο και αδιάφορο με το θέμα μας.

Το θέμα μας είναι πως η λαθροχειρία με τον υποτιθέμενο πολλαπλασιασμό των ΜΕΘ και την «βάφτιση» όπως-όπως διάφορων κρεβατιών σε ειδικές μονάδες σε «κλίνες ΜΕΘ» ήρθε να «κουμπώσει» με την ζοφερή πραγματικότητα της υψηλής θνητότητας, αλλά και με τα ευρήματα της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα.

Βεβαίως, σε όλα αυτά, οι κυβερνητικοί επιμένουν να αναδεικνύουν πόσες ΜΕΘ βρήκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μην καταλαβαίνοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό, διεκδικούν να έχουν την ίδια τύχη που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here