Μάγκι Σμιθ – Γκραν Νταμ της μικρής και μεγάλης οθόνης!

0
4730

Είναι μία από τις σπουδαιότερες και πιο μαγικές ηθοποιούς όχι μόνον της βρετανικής, αλλά και της παγκόσμιας σκηνής.

Η καριέρα της περιλαμβάνει επιτυχίες στον κινηματογράφο με 50 θαυμάσιες ταινίες, στο θέατρο και την τηλεόραση. Είναι αγαπημένη των σκηνοθετών, άσχετα με την ηλικία της.

Ακόμη και τώρα που έφτασε τα 83 της οι σκηνές με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στο πολυβραβευμένο και τόσο άρτιο σήριαλ εποχής – φυσικά αγγλικής παραγωγής που προσέχουν και την τελευταία λεπτομέρεια για να δίνουν το ακριβές στίγμα της χρονικής περιόδου που αναφέρονται – , είναι εκείνες που παρουσιάζεται η Κόμισσα Dowager του Γκράνθαμ Βάιολετ Κρόουλι, στο αγαπημένο όλων «Downton Abbey». 

Καταλάβατε βέβαια ότι αναφέρομαι στην εκπληκτική Ντέημ Μάγκι Σμιθ . Το 1990 της απονεμήθηκε για την προσφορά της στην τέχνη ο τίτλος Dame Commander of the Order of the British Empire (DBE) και το 2014 Member of the Order of the Companions of Honour (CH) για την προσφορά της στη δραματική τέχνη.

Ποια είναι

Η μικρόσωμη – 1.65 ύψος – και πολύ όμορφη στα νιάτα της Μάργκαρετ Νάταλι Σμιθ, γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου του 1934 στο Ίλφορντ του Έσσεξ στην Αγγλία.

Η μητέρα της ήταν γραμματέας και ο πατέρας της καθηγητής στην Οξφόρδη, όπου και μετακόμισαν όταν η Μάργκαρετ ήταν 4 ετών. Έχει δυο μεγαλύτερους κατά έξι χρόνια δίδυμους αδελφούς, που είναι αρχιτέκτονες.

Φοιτώντας στο σχολείο θηλέων στην Οξφόρδη, γρήγορα συμμετείχε ενεργά στον θεατρικό θίασο. Το θεατρικό ντεμπούτο της έκανε με τη Δραματική Σχολή της Οξφόρδης ως Βιόλα στο έργο του Σαίξπηρ «Δωδεκάτη Νύχτα».

Βλέποντάς την ένας θεατρικός ιμπρεσάριος την κάλεσε στο Χόλυγουντ, όπου και άλλαξε το όνομά της σε Μάγκι Σμιθ, αφού Μάργκαρετ Σμιθ υπήρχε ήδη.

Από το 1956 μετά τη σκηνή του Broadway, άρχισε να πρωταγωνιστεί σε κωμωδίες ή δράματα φιλμ στις ΗΠΑ, αλλά δεν εγκατέλειψε και το θέατρο της Αγγλίας, δίπλα σε…..τεράστιους καλλιτέχνες. Οι ερμηνείες της πάντα καταπληκτικές.

Και οι νεώτερες γενιές την έμαθαν ως καθηγήτρια μαγικών Μινέρβα Μακ Κόναγκαλ στον «Χάρι Πόττερ» και φυσικά από το εξαίρετο «Downton Abbey». Έχει κερδίσει δύο Όσκαρ και μάλιστα είναι η μοναδική που κέρδισε και Όσκαρ α΄ και β΄ γυναικείου ρόλου, Tony, Variety Club Award, BAFTA, 3 βραβεία London Evening Standard Theatre Award και πολλές άλλες τιμητικές διακρίσεις, ακόμη και τίτλους από μεγάλα πανεπιστήμια.

Προσωπικά

Η Μάγκι Σμιθ παντρεύτηκε το 1967 τον ηθοποιό Ρόμπερτ Στέφενς και χώρισαν το 1974. Τα δυο αγόρια που απέκτησαν , έγιναν και τα δύο ηθοποιοί, κι έχει πέντε εγγόνια.

Το 1975 η Μάγκι έκανε δεύτερο γάμο με τον συγγραφέα Μπέβερλι Κρος, ο οποίος έχασε τη μάχη με τον καρκίνο το 1998. Το 2008 και η ίδια η διάσημη ηθοποιός διαγνώσθηκε με την επάρατη νόσο κι έκανε χημειοθεραπεία – ακόμη και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Χάρι Πόττερ».

Είναι φίλες με την άλλη κορυφαία συνάδελφό της Τζούντι Ντεντς. Το 2011 πρόσφερε δωρεά 4.6 εκατομ. Δολαρίων για να ξαναχτιστεί το Θέατρο Court στο Crhistchurch της Ν. Ζηλανδίας , μετά τον καταστροφικό σεισμό εκεί, αλλά έχει κάνει και άλλες προσφορές για την φιλανθρωπία.

Downton Abbey

Η θρυλική τηλεοπτική σειρά με τους 120 εκατ. θαυμαστές σε όλο τον κόσμο θα τελειώσει με ένα δίωρο επεισόδιο ανήμερα τα Χριστούγεννα και με το θάνατο βέβαια της κόμισσας Dowager Κρόουλι σε βαθύ γήρας, αφού όταν άρχισε η σειρά ήταν ήδη μεγάλη. 

Συγκεκριμένα το έργο αρχίζει το 1912 και ολοκληρώνεται μια δεκαετία περίπου μετά οπότε η κόμισσα θα πρέπει να είναι 110 ετών, οπότε ο θάνατός της θα είναι φυσική συνέπεια.

Αν και ο ταλαντούχος σεναριογράφος Τζούλιαν Φέλλοους δεν ξέρει ακόμη πως θα το τελειώσει οι θεατές ελπίζουν ο μπάτλερ κύριος Κάρσον να κάνει πρόταση γάμου στην οικονόμο κυρία Χιούτζες, όπως αφήνει να εννοηθεί στο τέλος του 5ου κύκλου που είδαμε κι εμείς.

Ο Φέλλοους είπε επίσης ότι ευχαρίστως θα μετέφερε σε κινηματογραφική ταινία την τεράστια επιτυχία του «Downton Abbey» κι ότι δεν προτίθεται να γράψει το νέο του σήριαλ για την αμερικανική τηλεόραση που θ αναφέρεται στην αμερικανική υψηλή κοινωνία της Νέας Υόρκης στο τέλος του 19ου αιώνα, μέχρι να τελειώσει το Downton. H δημοφιλής σειρά χάρισε στη βετεράνο ηθοποιό 2 βραβεία Emmy, 1 Χρυσή Σφαίρα, και 1 SAGA .

Είπε και λάλησε

* «Είμαι πανευτυχής και ευγνώμων με τη δουλειά μου.»

* «Όταν φτάσεις σε ηλικία να παίζεις τη γιαγιά – όπως εγώ, είναι ευλογία να σου προτείνουν ρόλους.»

* «Κέρδισα 2 Όσκαρ, 7 BAFTA, 3 Emmy, 3 Χρυσές Σφαίρες, 4 SAGA, 1 Τony και πολλά άλλα, κι ακόμα δεν καταλαβαίνω τι είναι υποκριτική…..»

* «Μ άρεσε να ακούω μικρή την ιστορία της γνωριμίας των γονιών μου, μέσα σε ένα τραίνο από τη Γλασκόβη στο Λονδίνο μέσω Νιούκασλ.»

* «Εκτός του θαυμάσιου γραψίματος του Τζούλιαν πιστεύω ότι η επιτυχία του «Downton Abbey» οφείλεται και στο ότι δεν προβάλλει τον βροχερό καιρό της Αγγλίας, αλλά τις λιακάδες της και στο ότι το καστ «έδεσε» σαν οικογένεια μεταξύ του.»

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here