Μένουμε Σπίτι-4 Ιδέες για μια πιο ευχάριστη καθημερινότητα.

0
393

Τις δύσκολες αυτές ημέρες, που το άγχος και η ανησυχία κυριαρχεί στις σκέψεις μας, λίγο παραπάνω φως στην καθημερινότητα μας είναι κάτι παραπάνω από απλά επιθυμητό.

Υπάρχουν πολλά, απλά, καθημερινά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι για να κάνουμε την κάθε μέρα μας πιο όμορφη και ευχάριστη.

Εμείς σας δίνουμε 4 ιδέες, τόσο απλές που σίγουρα αξίζουν μια δοκιμή.

-Κάντε διαλογισμό με αυτή την εύκολη μέθοδο 5 βημάτων

Τα οφέλη του διαλογισμού είναι γνωστά σε όλους-τουλάχιστον σε όσους βιώνουν καθημερινά άγχος και ψάχνουν τρόπους ανακούφισης. Εκτός από την μείωση του άγχους, αυξάνει την ροή του αίματος, επιβραδύνει τους χτύπους της καρδιάς, μερικοί ισχυρίζονται ότι τονώνει μέχρι και το ανοσοποιητικό σύστημα!

Εδώ, όμως, δεν θα αναλύσουμε τις ιδιότητες του διαλογισμού, αλλά θα προτείνουμε μια μέθοδο 5 βημάτων, την «5-4-3-2-1 μέθοδο» της Dr. Ellen Hendriksen του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Κέντρο των Διαταραχών Άγχους.

Σύμφωνα με τη Dr. Hendriksen, πρόκειται για μια νοητική άσκηση που περιλαμβάνει και τις 5 αισθήσεις.

1ο Βήμα: Καθόμαστε αναπαυτικά και κοιτάμε γύρω μας για 5 στοιχεία του περιβάλλοντος μας

2ο Βήμα: Σταματάμε σε 4 πράγματα που μπορούμε να ακούσουμε (βηματισμούς στο σπίτι, τιτίβισμα πουλιών, φωνές από το διπλανό δωμάτιο κ.α.)

3ο Βήμα: Ακουμπάμε τρία πράγματα που βρίσκονται κοντά μας (ένα μολύβι, το πουλόβερ μας, οτιδήποτε)

4ο Βήμα: Βρίσκουμε 2 πράγματα που μπορούμε να μυρίσουμε (ίσως κάποιο άρωμα, το μαλακτικό των ρούχων μας, το φαγητό από την κουζίνα κ.α.)

5ο Βήμα: Τέλος, νιώθουμε κάτι με τη γεύση μας, πίνουμε ένα ποτήρι νερό, τρώμε ένα κομμάτι ψωμί, οτιδήποτε.

Το να δώσουμε σημασία στις αισθήσεις μας θα μας βοηθήσει να βιώσουμε την δεδομένη στιγμή, χωρίς αντιπερισπασμούς, χωρίς σκέψεις άγχους. Έτσι, σταματά η συνεχομένη ροή αρνητικών σκέψεων, και μπορούμε να επικεντρωθούμε σε πιο ευχάριστες σκέψεις.

-Πιείτε ένα ρόφημα τσαγιού με χαλαρωτικά βότανα

Οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού είναι γνωστές -το ίδιο και η αγάπη μας για το συγκεκριμένο βότανο. Εν μέσω καραντίνας, δυστυχώς, δεν μπορούμε να επισκεφτούμε κάποιο από τα αγαπημένα μας τεϊοποιεία της πόλης, που γνωρίζουν την τέχνη του τσαγιού όσο κανείς άλλος.

Υπάρχουν όμως επιλογές για παράδοση κατ’ οίκον από τον Δρόμο του Τσαγιού για παράδειγμα, που προσφέρει μία απίστευτη ποικιλία σε κάθε είδους βότανο.

Το ζεστό ρόφημα σίγουρα θα σας χαρίσει τις στιγμές χαλάρωσης που τόσο επιθυμείτε.

-Δοκιμάστε μια συνταγή που ποτέ δεν είχατε τον χρόνο να κάνετε

Το μαγείρεμα για πολλούς δεν είναι και η πιο ξεκούραστη ασχολία. Ειδικά στην καθημερινότητα μας, συνδέεται με το άγχος να τα προλάβουμε όλα.

Για κάποιου άλλους, όμως η μαγειρική αποτελεί αγχολυτική δραστηριότητα. Ο λόγος είναι, ότι δεν μαγειρεύουν με το άγχος να προλάβουν, αλλά παίρνουν τον χρόνο τους, δοκιμάζουν, πειραματίζονται. Φυσικά, όταν κάποιος δουλεύει καθημερινά, αυτό ακούγεται ακατόρθωτο. Εν μέσω καραντίνας, όμως, η μαγειρική χωρίς άγχος γίνεται ένα πιθανό σενάριο.

Δοκιμάστε, λοιπόν, να κάνετε μία συνταγή, που παλιότερα δεν θα είχατε τον χρόνο να κάνετε. Πάρτε τον χρόνο σας και δείτε το σαν μία ασχολία για να περάσει η ώρα ευχάριστα, είτε το κάνετε μόνος σας είτε με την οικογένεια σας. Έτσι, τόσο η διαδικασία, όσο και το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα ικανοποιητικά!

-Φυτέψτε λουλούδια και φυτά στο μπαλκόνι ή και μέσα στο σπίτι σας

Φυτά, δέντρα, λουλούδια, γενικότερα η φύση παίζει σημαντικό ρόλο στην ευεξία μας. Ειδικά τώρα που είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι, λίγα λουλούδια ή φυτά θα μπορούσαν σίγουρα να μας φτιάξουν τη διάθεση. Μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε πιο «πράσινο» το διαμέρισμα σας, φυτεύοντας κάτι σε κάθε γωνιά.

Αν έχετε μπαλκόνι, τότε μπορείτε να φυτέψετε οτιδήποτε. Από φρούτα και λαχανικά μέχρι και τα πιο όμορφα και εξωτικά λουλούδια. Αν δεν έχετε μπαλκόνι, τότε μην απελπίζεστε!

Μπορείτε να φυτέψετε Σανσεβιέρια, Πόθο, Δράκαινα, Χλωρόφυτο, καουτσουκόδεντο, ακόμη και αλόη βέρα. Όλα ιδανικά για μέσα στο σπίτι, που μάλιστα βοηθούν να «καθαρίσει» ο αέρας, χωρίς να χρειάζονται υπερβολική φροντίδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here