Μέριλ – Λουίζ Στριπ.

0
325

Λετε να κάνει την έκπληξη και να πάρει και 4ο Όσκαρ; Διόλου απίθανο, μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ που υποδύθηκε, τώρα θα είναι υποψήφια και για τον ρόλο της στο «Αύγουστος».

Αναφέρομαι φυσικά στο φαινόμενο Μέριλ – Λουίζ Στριπ, που συγκλονίζει με κάθε της ερμηνεία και θεωρείται από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς όλων των εποχών. 

Την αποκαλούν «χαμαιλέοντα» γιατί με ευκολία μπορεί να αλλάζει πρόσωπα είτε σε δράμα, είτε σε κωμωδία, είτε σε μιούζικαλ. 

Ποια είναι;

Η Μέριλ-Λουίζ Στριπ γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου του 1949 στο Σάμμιτ του Νιου Τζέρσι. Ο ένας προ-προ πάππος της μετανάστευσε στην Αμερική από τη Γερμανία και ο άλλος από την Ελβετία. Έχει ένα αδελφό και μια αδελφή, ανατράφηκε ως πρεσβυτεριανή, αλλά είχε πολλούς συμμαθητές καθολικούς και της άρεσε να παρακολουθεί καθολικές λειτουργίες για το αρμόνιό τους.

Δήλωσε μάλιστα σε συνέντευξή της το 2009 όταν ρωτήθηκε αν η θρησκεία παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή της: «Εγώ δεν ασπάζομαι το δόγμα. Δεν ανήκω σε μια εκκλησία ή ένα ναό ή μια συναγωγή,

Έχω πάντα βαθιά αισθήματα για την πίστη, διότι νομίζω ότι μπορεί να προσφέρει την παρηγοριά που είναι διαθέσιμη σε ολόκληρο το κατασκεύασμα της θρησκείας.»

Όσο για την ύπαρξη του Θεού, είπε: « Δεν θεωρώ απίθανο να υπάρχει, γιατί εγώ έχω μια έφεση να θέλω να κάνω τα πράγματα γύρω μου καλύτερα. Ποιος με ωθεί σ΄ αυτό;»

Η Μέριλ πήρε Mπάτσελορ στην Υποκριτική από το Κολέγιο Vassar & Mάστερ από το Yale, ενώ είναι επίτιμη διδάκτωρ Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Princeton.

Επαγγελματική επιτυχία

Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το έκανε το 1971 με την ταινία «Ο πλέη-μπόυ της Σεβίλλης» και ακολούθησαν πάμπολλες ακόμη μεταξύ των οποίων «Ο ελαφοκυνηγός», «Κράμερ εναντίον Κράμερ» «Η επιλογή της Σόφι», «Πέρα από την Αφρική», «Ο θάνατος της ταιριάζει», «Μάμμα μία», «Ο διάβολος φοράει Πράντα (έκανε παγκόσμιες εισπράξεις 326,500 εκατ. δολάρια), «Η Σιδηρά Κυρία».

Στο «Αύγουστος» συμπρωταγωνιστεί με την Τζούλια Ρόμπερτς που κι εκείνη μάλλον θα προταθεί για Όσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου. Η Μέριλ ήταν υποψήφια για Όσκαρ 17 φορές κι έχει κερδίσει 3, έχει 28 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και κέρδισε 8, έχει 3 υποψηφιότητες στα Emmy και κέρδισε 2 , στα SAG 16 υποψηφιότητες και κέρδισε 2, στα BAFTA 14 και κέρδισε 2 και πολλές άλλες υποψηφιότητες.

Το 2004 τιμήθηκε με το βραβείο Επιτεύγματος Ζωής, αν και νέα, και το 2011 από το Kennedy Center για τη συμβολή της στον αμερικανικό πολιτισμό μέσω της τέχνης της. Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα της απένειμε το 2010 το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών.

Που να ήξερε ο μέγας Ντίνο ντε Λαουρέντις την πορεία της, όταν την πρόσβαλε στο κάστινγκ για την ταινία του «Κινγκ- Κονγκ». «Είναι άσχημη, τι μου έφερες αυτό το πράμα» είπε στο γιο του στα ιταλικά, μπροστά στη Μέριλ. Κι έμεινε άφωνος όταν την άκουσε να του…..απαντά σε άπταιστα ιταλικά. Δεν είχε και τόσο άδικο εδώ που τα λέμε.

Η Μέριλ όπως και η Στρέιζαντ έχει από τις ασχημότερες μύτες και πλαστική γιατί δεν τις πιστεύει δεν έκανε, αλλά στο Χόλιγουντ κάνουν…..μάγια στο μακιγιάζ!

Το 2014 θα προβληθούν τρία ακόμα φιλμ στα οποία συμμετέχει. Τα: «The Giver-O Χορηγός», «Τhe Good House» με τον Ντε Νίρο, «Into the Woods».

Βέβαια εκτός του κινηματογράφου έλαβε μέρος σε τηλεοπτικές ταινίες και σειρές, και πρωταγωνίστησε σε θεατρικά έργα τόσο κλασσικών όσο και σύγχρονων συγγραφέων

Ταλέντα και προσωπική Ζωή

Η Μέριλ Στρηπ είναι γνωστή για την ιδιαίτερη ικανότητά της να προσαρμόζεται σε διάφορες προφορές, ανάλογα με τις ανάγκες του ρόλου της.

Στο «Πέρα από την Αφρική» μιλούσε αγγλικά με δανέζικη προφορά, στο «Plenty» και στο «Η Σιδηρά Κυρία» με αγγλική προφορά, στο «Οι γέφυρες του Μάντισον» με ιταλική, στο «Η εκλογή της Σόφι» μιλούσε αγγλικά και γερμανικά με πολωνέζικη προφορά, σε άλλα με τη βαριά αμερικάνικη προφορά κατοίκων του Μπρονξ ή της Μιννεσότα, ενώ οι κριτικοί εντυπωσιάστηκαν με την αυστραλιανή προφορά της που αναμείγνυε με νεοζηλανδέζικα αγγλικά στο φιλμ «Μια πόλη στο σκοτάδι».

Στο «Η Σιδηρά Κυρία» αλλιώς μιλούσε πριν γίνει πρωθυπουργός η Μάργκαρετ Θάτσερ κι αλλιώς με τα μαθήματα που πήρε αφού εκλέχθηκε.

Η Μέριλ σε σχετική ερώτηση απάντησε: «Πως θα μπορούσα να υποδυθώ ένα ρόλο, αν μιλούσα κανονικά όπως εγώ…..» Κι όταν πάλι τη ρώτησαν πως τα καταφέρνει ν αλλάζει προφορά είπε: «Ακούω!».

Στα 27 της αρραβωνιάστηκε με τον ηθοποιό Τζον Καζάλε , τον οποίο γνώρισε στα γυρίσματα μιας ταινίας. Έμεινε μαζί του από το 1976 έως το Μάρτιο του 1978 που πέθανε από καρκίνο των οστών. Στα τελευταία του είχε μετακομίσει στο νοσοκομείο, και του διάβαζε τις αθλητικές σελίδες των εφημερίδων, μιμούμενη το στυλ των σπορτσκάστερ.

Μετά το θάνατό του, ο αδελφός της τής γνώρισε τον φίλο του γλύπτη Ντον Γκάμμερ, με τον οποίο παντρεύτηκε το Σεπτεμβρίου του 1978 . Μέχρι σήμερα ζουν ευτυχισμένοι με τα τέσσερα παιδιά τους.

Τρία κορίτσια δυο εκ των οποίων είναι ηθοποιοί κι ένας γιος μουσικός. Ο γάμος τους θεωρείται από τους πιο στέρεους στο Χόλιγουντ και τα μυστικά για τη μακρόχρονη καλή σχέση, λέει η Μέρυλ, είναι: «Η καλή θέληση, η αλληλοεκτίμηση, η υποχώρηση, η διατήρηση των ισορροπιών μέσα στο γάμο, και να σέβεται ο ένας τις αξίες που έχει ο άλλος για τη ζωή».

Μάλιστα η Μέριλ όταν παρέλαβε το Όσκαρ για τη «Σιδηρά Κυρία» στο τέλος του λόγου της ευχαρίστησε τον σύζυγό της που τις έδωσε τόσα καλά στη ζωή της.

Κανένα σύννεφο δεν σκιάζει το γάμο τους, ούτε και οι αποκαλύψεις που έκανε στο βιβλίο «Τζακ Νίκολσον» ο βιογράφος του Μαρκ Έλιοτ, τον περασμένο Οκτώβρη, ότι ο Τζακ κι η Μέρυλ στα γυρίσματα της ταινίας «Ironweed» το 1987 – ή Μέρυλ ήταν ήδη παντρεμένη – κλείνονταν με τις ώρες μέσα στο τροχόσπιτο του Τζακ….Και οι δύο φυσικά αρνήθηκαν το γεγονός αυτό.

Το ζεύγος Στριπ-Γκάμμερ διαθέτει σπίτια στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια, αλλά μένει τον περισσότερο καιρό στο Κονέκτικατ. 

Φιλανθρωπία

Η Στριπ είναι εκπρόσωπος του Εθνικό Μουσείου Ιστορίας Γυναικών, στο οποίο έχει δωρίσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, συμπεριλαμβανομένης και της αμοιβής της από την ταινία «Η Σιδηρά Κυρία».

Επίσης, τον Οκτώβριο του 2012, δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο Public Theater προς τιμήν τόσο του ιδρυτή του Τζόζεφ Παππ, όσο και της συγγραφέως φίλης της Νόρας Έφρον.

Υποστηρίζει επίσης την εκστρατεία του οίκου Gucci, Gucci 's «Chime για την Αλλαγή» που στοχεύει στη διάδοση της ενδυνάμωσης των γυναικών.  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here