Μαίρη Μακροδήμου: «Είναι λάθος όταν η ζωή προσπαθεί να μιμηθεί μία ψεύτικη εικόνα».

0
504

Συνέντευξη

-Κυρία Μακροδήμου, όλο και περισσότερες γυναίκες αλλά και άνδρες  ασχολούνται με την βελτίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου τους. Όμως πολλά πάνε «στραβά» και τελευταία έχουν αυξηθεί. Τι πρέπει να προσέχουμε;

«Ο αριθμός των περιστατικών ανεβαίνει και η ηλικία κατεβαίνει. Τα κοινωνικά δίκτυα προωθούν την νεανική εικόνα σαν στυλ ζωής. Το κακό ξεκινάει  όταν προσπαθούν να φέρουν το πρόσωπό τους στα πρότυπα των «πειραγμένων» φωτογραφιών που εμφανίζονται στα κοινωνικά δίκτυα, γιατί είναι λάθος όταν η ζωή προσπαθεί να μιμηθεί μία ψεύτικη εικόνα».

-Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται, αφού μάλιστα απορροφώνται, μακροχρόνια δεν είναι επικίνδυνα για τον οργανισμό, ειδικά αν το άτομο είναι νεαρό; Και αν το αποτέλεσμα αποτύχει αφαιρούνται;

«Το botox κυκλοφορεί 30 χρόνια και  δεν παρουσιάζει αντίδραση ξένου σώματος ή αλλεργία. Έχει μόνο τοπική, παροδική δράση, αλλά δεν αφαιρείται. Το δημοφιλέστερο ενέσιμο filler είναι του υαλουρονικού οξέος που χρησιμοποιείται πάνω από 20 χρόνια.

Είναι ένα βίο-συμβατό υλικό για «γέμισμα» των ρυτίδων και ενυδάτωση, βελτίωση της ελαστικότητας και σπαργής του δέρματος, καθώς αποτελεί την θεμέλια ουσία του υποδόριού ιστού. Δίνει όγκο σε κάποια σημεία που θέλουμε να φέρουμε σε πιο νεανική μορφή  στο πρόσωπο, στο λαιμό, στα χέρια, στο μπούστο.

Έχει τη δυνατότητα να δώσει αυτό το Lifting effect, να δημιουργήσει μια οφθαλμαπάτη ανόρθωσης δίνοντας πιο «φρέσκια» εικόνα. Η Υαλουρονιδάση μπορεί να διασπάσει το υλικό που έχει τοποθετηθεί».

-Πόσο διαρκούν;

«Το botox 5-6  μήνες, με προϋπόθεση τη σωστή διαχείριση και τοποθέτηση. Το υαλουρονικό ανάλογα με το σκεύασμα και τις προδιαγραφές της εταιρείας, 9-24 μήνες».

-Λένε ότι το 2020 δεν είναι της μόδας τα φουσκωμένα χείλη. Υπάρχει κι ο κίνδυνος της παραμόρφωσης…Εσείς, αν σας το ζητήσει κάποια και δεν της ταιριάζει  το λέτε; Γιατί πολλοί για να μην χάσουν πελάτη προχωρούν, με αποτέλεσμα για…κλάματα!

«Οι τοποθετήσεις υλικών  στο πρόσωπο θα πρέπει να γίνονται σε μια ισορροπία μεταξύ των επιθυμιών των ασθενών, της προσωπικής αντίληψης του γιατρού, μα κυρίως  της συμμετρίας του προσώπου στο οποίο τοποθετούνται.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μιμηθούμε μία ψεύτικη εικόνα που βλέπουμε στα «social media»  που πιθανότατα για επαγγελματικούς ή διαφημιστικούς  λόγους, να είναι πιο υπερβολική από ότι στην φυσική της μορφή.

Προσωπικά επιθυμώ να βλέπω πρόσωπα με  όμορφα χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να φαίνονται «φτιαγμένα», αλλά να έχουν μια φυσική φρεσκάδα.

Θα προσπαθήσω να εξηγήσω τον λόγο για τον οποίον δεν μπορώ να ικανοποιήσω την επιθυμία του/της και θα  αντιπροτείνω κάτι που θεωρώ αρμονικό με το πρόσωπο του/της.

Αν δεν συμφωνούν οι επιθυμίες μας, τότε είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν συνάδελφοι που θα έχουν άλλη αισθητική και ίσως μπορέσουν να ικανοποιήσουν την παράλογη, για μένα, προσδοκία».

– Αν ο/η ενδιαφερόμενη  παίρνει φάρμακα  πρέπει να τα αναφέρει στον πλαστικό χειρουργό ακόμη και για ένα botox;

«Η τοποθέτηση φαρμάκων και υλικών είναι μια ιατρική πράξη. Οφείλει να γίνεται με απόλυτη ασφάλεια. Έτσι ο γιατρός θα πρέπει να κάνει λήψη ιατρικού ιστορικού-υποκείμενες ασθένειες και Φαρμακευτική αγωγή.

Όσοι λαμβάνουν  αντιπηκτικά, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν μεγάλες εκχυμώσεις. Ασθενείς που έχουν νοσήσει από έρπητα ζωστήρα θα πρέπει να λάβουν  χημείο-προφύλαξη και όσοι λάβουν μεγάλες ποσότητες  πιθανόν να χρειαστούν αντιβιοτική θεραπεία και  κορτιζόνη».

-Όλες οι μέσο-θεραπείες που έχουν τόσο διαφημιστεί, έχουν αποτέλεσμα; Γιατί μου έχουν εξομολογηθεί φίλες που δοκίμασαν,  ότι αυτά τα «κατά  δέκα χρόνια νεότερη κλπ.» είναι μύθοι, αν δεν κάνεις πλαστική εγχείρηση.

«Ζούμε σε μία εποχή όπου η πληροφορία βρίσκεται άφθονη χωρίς πάντα να είναι σωστή. Μια επιχείρηση για να πουλήσει πρέπει να προσφέρει κάτι ανώδυνο, αναίμακτο, χωρίς νυστέρι, φτηνό και με εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Κάτι που ένας άνθρωπος θα έκανε εύκολα χωρίς δεύτερη σκέψη αφού δεν υπάρχει ο φόβος του χειρουργείου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σκέφτονται πριν επιλέξουν να κάνουν κάποια θεραπεία είτε σε κάποιο ινστιτούτο είτε σε κάποιο γιατρό. Πρέπει με κριτικό μάτι να βλέπουμε τι μας προσφέρουν.

Ο διαφημιστικός χρόνος κοστίζει και είναι ένα κόστος που μετακυλίεται στις παροχές που κάνει μια επιχείρηση. Καμιά επιχείρηση δεν μπορεί να δουλεύει κάτω του κόστους, οπότε εκεί κάπου βρίσκεται ο λάκκος στην φάβα. Αυτό που μοιάζει εύκολο και φθηνό ίσως τελικά να αποβεί πιο δύσκολο και ακριβότερο».

-Πόσο προσιτές είναι οι θεραπείες αυτές, γιατί ακούμε και κάτι νούμερα…

«Την δεκαετία της έντονης οικονομικής κρίσης οι τιμές μειώθηκαν πολύ και οι θεραπείες είναι για όλα τα βαλάντια προσιτές. Μολαταύτα πρόκειται για ένα ελεύθερο εμπόριο οπότε οι θεράποντες έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν το κόστος της αμοιβής τους.

Θα έλεγα ότι στην ζωή δεν ισχύει πάντα το «ότι πληρώνεις παίρνεις»,  όποτε το ακριβό δεν είναι αναγκαία και καλύτερο από ένα με πιο λογική τιμή.

Σίγουρα όμως το πολύ φθηνό ενέχει περισσότερους κινδύνους. «Παν μέτρον Άριστον» λοιπόν ακόμη και σε αυτή την επιλογή. Ώστε να μην βλέπουμε αλλά ούτε και να ακούμε νούμερα».

«Οι τοποθετήσεις υλικών  στο πρόσωπο θα πρέπει να γίνονται σε μια ισορροπία, που  ισχύει και για το άνω χείλος για τις «γραμμές που καπνιστού»».

Βιογραφικό

Η Μαίρη Μακροδήμου γεννήθηκε στην Αθήνα, αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών, έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής με άριστα από το πανεπιστήμιο Semmelweis, ολοκλήρωσε την βασική εκπαίδευση γενικής χειρουργικής στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας υπό την διεύθυνση του Χ. Δερβένη.

Συνέχισε την ειδίκευση  στην πλαστική χειρουργική στην κλινική  Park Klinik Weißensee στο Βερολίνο υπό τον Dr. Hussmann, ολοκλήρωσε την ειδικότητα στο Inselspital στη Βέρνη υπό τον Dr. Banic, εξειδικεύτηκε στην Δυναμική Αποκατάσταση Παράλυτου Προσώπου και την Μικροχειρουργική στο EVMS, υπό την Τερζή Νόρφολκ, Βιρτζίνια  ΗΠΑ.

Παρέχει τις υπηρεσίες της από το 2007 κυρίως στον ελληνικό χώρο ως ιδιώτης σε συνεργασία με τον Ευαγγελισμό 2003-2005, το Υγεία 2008, το Μητέρα 2012, ως σύμβουλος Ιατρός Πλαστικής Χειρουργικής με αντικείμενο την Ανακατασκευή Θώρακος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο από 2009-2014.

Από το 2018 συνεργάζεται  με την Αθηναϊκή mediclinic  στην αισθητική και επανορθωτική χειρουργική του  Μαστού. Κατέχει τον ελληνικό τίτλο ειδικότητας  και τον διεθνή τίτλο European Board of Plastic Reconstructive Surgery.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here