Μεγάλο Πρόστιμο των ΗΠΑ στη Novartis για τις πρακτικές διαφθοράς στην Ελλάδα.

0
559

Το ποσό των 345 εκατομμυρίων δολαρίων θα πληρώσει η Novartis ύστερα από την εξωδικαστική συμφωνία με την Επιτροπή Χρηματαγοράς της Νέας Υόρκης και το αμερικανικό δημόσιο για το σκάνδαλο και τις παράνομες πρακτικές της σε Ελλάδα, Νότια Κορέα και Βιετνάμ σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων. 

Για τη δράση της στην Ελλάδα η φαρμακοβιομηχανία θα καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος του προστίμου, 310 εκ. δολάρια. Στο ενημερωτικό δελτίο του δικαστηρίου του Νιου Τζέρσι, το οποίο εξέτασε την υπόθεση, υπάρχει ευθεία αναφορά και στην πολιτική διάσταση του σκανδάλου στην Ελλάδα, ενώ υιοθετούνται πλήρως οι πληροφορίες και οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.

Όπως αναφέρεται πως τα στελέχη της Novartis, μεταξύ αυτών και οι προστατευόμενοι μάρτυρες αλλά και άλλα γνωστά και άγνωστα πρόσωπα, συνειδητά και εσκεμμένα συνωμότησαν και συμφώνησαν μεταξύ τους να διαπράξουν αδικήματα κατά των ΗΠΑ.

Ανάμεσα στα αδικήματα αυτά είναι, όπως αναφέρεται στο σημείο «iv» (σελ 15 του ενημερωτικού δελτίου του δικαστηρίου): «Να παρακινήσουν τους ξένους αξιωματούχους (σ.σ εννοεί τους Έλληνες αξιωματούχους) να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην κυβέρνηση και τους Οργανισμούς και τα Όργανα και να επηρεάσουν τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, των Οργανισμών και των Οργάνων προκειμένου να βοηθήσουν τη Novartis Hellas».

Συγκεκριμένα τονίζεται πως υπήρξε «συνωμοσία για να παραβιαστούν οι κανονισμοί κατά της δωροδοκίας του νόμου FCPA (Νόμος κατά της διαφθοράς στο εξωτερικό)» και επισημαίνεται: «Μεταξύ του 2012 ή περίπου του 2012 και μεταξύ του ή περίπου του 2015, εντός των Ηνωμένων Πολιτειών και αλλού, η κατηγορούμενη NOVARTIS HELLAS S.A.C.I. μαζί με το «Novartis Hellas Στέλεχος 1», το «Novartis Hellas Στέλεχος 2», και άλλους γνωστούς και αγνώστους, οι οποίοι συνειδητά και εσκεμμένα συνενώθηκαν, συνωμότησαν, συνασπίστηκαν, και συμφώνησαν μαζί και μεταξύ τους να διαπράξουν αδίκημα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, ως εξής:

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…..

Υ.Γ. Τα κορόιδα πληρώνουν 310 εκατ. ευρώ για μια…σκευωρία!

Η συμφωνία της Novartis με τις Αμερικανικές αρχές για το σκάνδαλο διαφθοράς στην Ελλάδα, αναμενόταν τις τελευταίες μέρες και η κυβέρνηση προσπάθησε και κατάφερε με διάφορους αντιπερισπασμούς να προκαλέσει αναταραχή και τοξικότητα στο πολιτικό σκηνικό, θέλοντας να δημιουργήσει συνθήκες συμψηφισμού. 

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…..

Υ.Γ.1. «Με την απόφαση-κόλαφο της αμερικανικής δικαιοσύνης για το σκάνδαλο Novartis καταρρέει το αφήγημα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ περί σκευωρίας».

«Καμία κίνηση αποπροσανατολισμού εκ μέρους της κυβέρνησης δεν μπορεί να απομακρύνει τη δημόσια συζήτηση από τα πραγματικά γεγονότα και την μόλις χθεσινή απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης, που δικαιώνει όσους από την πρώτη στιγμή μιλούσαμε για το μέγα σκάνδαλο Novartis»…διεμήνυσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή CNN Now, υπογραμμίζοντας ότι «καταρρέει πλέον το αφήγημα περί σκευωρίας-αντί σκανδάλου-που επιχείρησε να στήσει το παλιό πολιτικό σύστημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Υ.Γ.2. Γιάννα Παπαδάκου: Δεν θα έχουν που να κρυφτούν με αυτά που θα πω στην βουλή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here