ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΜΟΝΟ 18,7 εκατ. ευρώ από τον ΟΛΠ στο κράτος στη 10ετία!!

0
305

Μπορεί όσοι αντιδρούν στην πώληση του ΟΛΠ να χαρακτηρίζουν την πρόσφατη συμφωνία με την κινεζική Cosco «ξεπούλημα», τα οικονομικά μεγέθη ωστόσο υποδηλώνουν το αντίθετο.

Συγκεκριμένα, οι αριθμοί δείχνουν ότι τουλάχιστον για τα τελευταία 10 χρόνια, ο ΟΛΠ ήταν ένας αρκετά «πλούσιος» οργανισμός, αλλά με ιδιαίτερα «φτωχούς» μετόχους. 

Τα κέρδη που καρπώθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι μέτοχοι της επιχείρησης ήταν πενιχρά, ενώ όλα δείχνουν ότι αν δεν υπήρχε το πραγματικά χρυσοφόρο συμβόλαιο της Cosco για τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, η εταιρεία σήμερα θα ήταν βαριά ζημιογόνος. 

Συνοπτικά, ο μεγαλύτερος λιμένας της χώρας, τα τελευταία δέκα χρόνια (2005-2014), είχε έσοδα περίπου 1,2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ανταλλάγματος που εισέπραξε από την Cosco. 

Τα κέρδη ωστόσο για την ίδια περίοδο ήταν αναιμικά, αφού αθροιστικά ανήλθαν σε περίπου 56 εκατ. ευρώ. Αντιστοιχούν δηλαδή μόλις στο 4,7% των συνολικών εσόδων. Από τα κέρδη αυτά, οι διοικήσεις του ΟΛΠ διένειμαν περίπου 25 εκατ. ευρώ στους μετόχους με τη μορφή μερισμάτων, ήτοι το 2% των συνολικών εσόδων.

Από αυτά μόλις 18,7 εκατ. ευρώ πήγαν στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου με τη μορφή μερίσματος, αντιστοιχώντας έτσι μόλις στο 1,5% των εσόδων.

Το Δημόσιο

Για λόγους αρτιότητας, αναφέρουμε ακόμη ότι το ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε την τελευταία δεκαετία από τον ΟΛΠ επιπλέον 33 εκατ. ευρώ από φόρους εισοδήματος και άλλα 24 εκατ. ευρώ βάσει του ανταλλάγματος 2% που προβλέπεται από την υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης.

Ωστόσο, τα τελευταία ποσά θα τα είχε εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο, ανεξαρτήτως του ιδιόκτητη του ΟΛΠ. Ετσι, συνολικά το ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε 76,5 εκατ. ευρώ από τον ΟΛΠ.

Το τελευταίο ποσό είναι περίπου το μισό απ’ όσα έχει αποδώσει στον ΟΛΠ η Cosco μόνο την τελευταία πενταετία. Σύμφωνα με τις Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις της ΟΛΠ Α.Ε., τα τελευταία πέντε χρόνια (2010-14) ο ΟΛΠ έχει λάβει από την Cosco 158 εκατ. ευρώ ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ. Αξίζει να σημειωθεί ότι χωρίς το συγκεκριμένο έσοδο, η ΟΛΠ Α.Ε. είναι μια βαριά ζημιογόνος επιχείρηση. 

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, η εταιρεία έχει εμφανίσει αθροιστικά κέρδη μετά από φόρους ύψους 36 εκατ. ευρώ. Χωρίς το αντάλλαγμα της Cosco, η εταιρεία θα είχε εμφανίσει ζημίες της τάξης των 117 εκατ. ευρώ.

Μόνο για το 2014 – τα αποτελέσματα του 2015 δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί – οι ζημίες της ΟΛΠ, χωρίς το έσοδο της Cosco, θα είχαν ανέλθει σε περίπου 28 εκατ. ευρώ. Τόσα όσα τα μερίσματα που διένειμε τα 10 τελευταία χρόνια στους μετόχους του η εταιρεία.

Συνεπώς στην παρούσα φάση, το ελληνικό Δημόσιο πουλάει στην Cosco μια βαριά ζημιογόνο επιχείρηση και, στην πράξη, η κινεζική εταιρεία αγοράζει το δικό της συμβόλαιο, μαζί με τις άλλες ζημιογόνες δραστηριότητες του λιμανιού. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία, τα έσοδα της ΟΛΠ Α.Ε. συρρικνώνονται διαρκώς, ενώ οι αποδόσεις στους μετόχους γίνονται όλο και πιο πενιχρές. Το μόνο που αυξάνεται είναι το ετήσιο αντάλλαγμα της Cosco.

Eιδικότερα, τα τελευταία πέντε χρόνια που ο ΟΛΠ εισπράττει το αντάλλαγμα της Cosco, απέδωσε στους μετόχους του μόλις 7,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά, μόλις 5,5 εκατ. ευρώ περιήλθαν στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου.

Η απόδοση αυτή είναι εύλογη, αν αναλογιστεί κάποιος ότι μόνο η μισθοδοσία της εταιρείας αντιστοιχεί στο 80% των εσόδων από τις λιμενικές δραστηριότητες του ΟΛΠ, ή στο 50% των συνολικών εσόδων, συμπεριλαμβανομένου του ανταλλάγματος της Cosco. Μόνο το 2014 η εταιρεία κατέβαλε 53 εκατ. ευρώ στη μισθοδοσία.

Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι η «χρυσοφόρος» ΔΕΚΟ, όπως την παρουσιάζουν οι αντιδρώντες στην πώληση του 67% των μετοχών, δεν είναι παρά «μόλυβδος» στα χέρια του Δημοσίου και των άλλων μετόχων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η εταιρεία διαχειρίζεται μια υποδομή σχεδόν μονοπωλιακού χαρακτήρα.

Ομογενοποιημένα μεγέθη έως το 2014

Το ΤΑΙΠΕΔ έκανε μεγάλο αγώνα τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου ο ΟΛΠ να αναφέρει τα έσοδα και τα κέρδη, ανά επιχειρηματική δραστηριότητα. Μέχρι και το 2014, τα μεγέθη παρουσιάζονταν ομογενοποιημένα, έτσι ώστε δεν γνώριζε κανείς ποιες είναι οι κερδοφόρες και οι ζημιογόνες δραστηριότητες. 

Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι υψηλές ζημίες της ΟΛΠ Α.Ε., εξαιρουμένων των εσόδων της Cosco, προκύπτουν κυρίως από τη διαχείριση του προβλήτα Ι. Η δραστηριότητα δηλαδή του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) αποτελεί τη χαίνουσα πληγή της επιχείρησης. 

Μόνον το 2014 είχε ζημίες ύψους 17 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια χρόνιά, οριακά κέρδη εμφάνισαν οι δραστηριότητες της ακτοπλοΐας (0,6 εκατ. ευρώ), της κρουαζιέρας (1,2 εκατ. ευρώ) και της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης (0,01 εκατ. ευρώ). 

Σημαντικά κέρδη εμφανίζει μόνον η δραστηριότητα του τερματικού σταθμού αυτοκινήτου (2,3 εκατ. ευρώ), μια δραστηριότητα την οποία η Cosco, ενδεχομένως να μπορεί να την αναπτύξει ιδιαίτερα.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here