Μετά την κυπριακή ΑΟΖ το τόξο Καστελλόριζο-Κρήτη – Copy paste τουρκικά τετελεσμένα…του Σταύρου Λυγερού.

0
457

Η «βόλτα» του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» νότια και σε μεγάλη απόσταση από το Καστελλόριζο, αλλά εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας (όπως ορίζεται με βάση την αρχή της μέσης γραμμής) την 24η επέτειο από την κρίση στα Ίμια έχει οπωσδήποτε τον συμβολισμό της.

Εάν επρόκειτο, όμως, μόνο γι’ αυτό τα πράγματα θα ήταν λιγότερο επικίνδυνα.

Ο πλους του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, όμως, έρχεται σε συνέχεια της επίσημης προαναγγελίας από την πλευρά της Άγκυρας ότι επίκεινται σεισμικές έρευνες και αργότερα γεώτρηση στο τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το οποίο επιχειρεί να ιδιοποιηθεί η Τουρκία με τη συμφωνία που υπέγραψε με την κυβέρνηση Σαράτζ.

Ως εκ τούτου, είναι θεμιτή η εκτίμηση ότι ο Ερντογάν τεστάρει τις ελληνικές αντιδράσεις, προετοιμαζόμενος να κάνει το βήμα που έχει προαναγγείλει.

Οι ολοένα και πιο ισχυρές ενδείξεις ότι στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι – μαζί με τη γεωπολιτική πτυχή – η αιτία που η Τουρκία επινόησε και ξεδιπλώνει τη στρατηγική που έχει αποκαλέσει «Γαλάζια Πατρίδα».

Ο ίδιος ο Ερντογάν, άλλωστε, έχει δηλώσει καθαρά τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στην ιδιοποίηση των ενεργειακών πόρων της θαλάσσιας περιοχής από την Κύπρο μέχρι το Καστελλόριζο και την Κρήτη.

Για την ακρίβεια, ήταν εξαρχής σαφές ότι η στρατηγική που η Τουρκία εφαρμόζει στην κυπριακή ΑΟΖ, αρχικά με τις σεισμικές έρευνες και στη συνέχεια με τις παράνομες γεωτρήσεις, προορίζεται να εφαρμοσθεί «copy paste» στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, αρχικά νότια από τον άξονα Καστελλόριζο-Ρόδος και στη συνέχεια στη θάλασσα της νοτιοανατολικής Κρήτης.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here