Μετά την 13η σύνταξη η Κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργεί και το κοινωνικό μέρισμα.

0
252

Στήνουν ένα σύστημα για να κονομήσουν συγκεκριμένες ασφαλιστικές εταιρίες…

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Νεκτάριος Σαντορινιός στο Kontra News 10 με τον Γιώργο Μελιγγώνη.

Το πετσοκομμένο κοινωνικό μέρισμα φέτος δεν θα δοθεί καν, φέρνοντας σε απόγνωση τα χαμηλά εισοδήματα.

«Σε μια εποχή που η χώρα μας δεν είχε ρυθμισμένο χρέος, είχε μνημονιακές δεσμεύσεις και βρισκόταν σε επιτροπεία, με τεράστιες προσπάθειες ενισχύσαμε με επιδόματα τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το έκανε για δύο λόγους: Πρώτον, για να μπορέσουν να επιβιώσουν χιλιάδες πολίτες, και Δεύτερον, γιατί γνωρίζαμε ότι αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν απευθείας στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργούσαν τζίρο, επενδύσεις και φορολογία».

«Τα ποσά που έδωσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το κοινωνικό μέρισμα (629 εκατ. ευρώ το 2016, 750 εκατ. ευρώ το 2017, 780 εκατ. ευρώ το 2018) δεν έχουν καν προσεγγιστεί από την Κυβέρνηση της ΝΔ (π.χ. το Δεκέμβριο του 2020 έδωσε μόλις 54 εκατ. ευρώ), η οποία φέτος δεν θα δώσει το μέρισμα. Επιπλέον, η σημερινή Κυβέρνηση κατάργησε την 13η σύνταξη που θεσμοθετήσαμε ενισχύοντας τους χαμηλοσυνταξιούχους με 500 ευρώ. Ενώ θεωρούν επιτυχία ότι θα δίνουν 250 ευρώ, σε εκείνους που έχουν αθροιστικό εισόδημα από συντάξεις μόλις 450 ευρώ!»

Απολύτως ψευδής ο ισχυρισμός της Κυβέρνησης ότι το νέο σύστημα ασφάλισης θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία.

«Η Κυβέρνηση τώρα ισχυρίζεται ότι, μετά την κατάργηση της 13ης σύνταξης, θα επιμερίσει σχετικό κονδύλι για την ενίσχυση της Κοινωνικής Ασφάλισης με το νέο σύστημα. Ουσιαστικά δηλαδή, μπαίνουν στο στόχαστρο οι επικουρικές συντάξεις και ο προϋπολογισμός χρηματοδοτεί τον τζόγο που παίζει η Κυβέρνηση με το νέο ιδιωτικό επικουρικό ταμείο. Υπόσχονται μεγάλες αποδόσεις αλλά δε μας λένε ότι αν κάποιος θελήσει να μην ρισκάρει τον «κουμπαρά» του, η σύνταξή του θα είναι πολύ μικρή».

«Η πραγματικότητα είναι ότι στήνουν ένα σύστημα, το οποίο θα κοστίσει, σε βάθος χρόνου, πάνω από 50 δις. στην ελληνική οικονομία. Θα ωφεληθούν μόνο συγκεκριμένες ασφαλιστικές εταιρείες που, όλοι γνωρίζουμε, ότι δεν θα επενδύσουν στην ελληνική οικονομία αφού το 80% των χρημάτων θα πάνε σε funds που επενδύουν σε διεθνείς χρηματαγορές».

Ούτε με την κοροϊδία, ούτε με τα ψίχουλα που δίνει η Κυβέρνηση για την ενεργειακή ενίσχυση των νοικοκυριών, μπορεί να ανασχέσει το σοβαρό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας.

«Για να ανταπεξέλθει ένα νοικοκυριό χρειάζεται να μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης για το φετινό χειμώνα. Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτό θα κοστίσει 2 δις. Εφόσον όμως δεν έχουμε το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας, εφόσον ο προϋπολογισμός για το 2022 προβλέπει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 3,5 δις, γιατί δεν προχωράει στη μείωση των συγκεκριμένων φόρων, ώστε να πάμε στα περσινά φορολογικά έσοδα για να επιβιώσουν οικογένειες και επιχειρήσεις;»

«H νεοφιλελεύθερη εμμονή της ΝΔ δεν μπορεί να το αντιληφθεί. Ο Πρωθυπουργός είναι αρνητής της πραγματικότητας, δεν μπορεί να αντιληφθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας ή ότι το αυξημένο κόστος της ενέργειας θα αυξήσει τις τιμές των προϊόντων και αυτό θα μεταφερθεί και στα νοικοκυριά».

Η Ελλάδα «πρωταθλήτρια» σε αρνητικά πανδημικά ρεκόρ και η Κυβέρνηση επαίρεται ότι «δεν άργησε».

«Συγκρίνοντας κανείς τους πανδημικούς δείκτες ανάμεσα σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και ολόκληρης της Ευρώπης, θα δει ότι η η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στα ποσοστιαία σκληρά δεδομένα της πανδημίας. Τους τελευταίους μήνες, δυστυχώς, είμαστε «πρωταθλητές» σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού ενώ η πανδημία έγινε η ευκαιρία για να πλουτίσουν κολλητοί και φίλοι της Κυβέρνησης. Μετά από δύο χρόνια από την έκρηξη της πανδημίας, έχουμε 2,5 χιλιάδες λιγότερους μόνιμους υγειονομικούς, μετά από 2 χρόνια ακόμα επιμένουν ότι δεν μπορούν να προσλάβουν μόνιμους γιατρούς γιατί είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Την ίδια στιγμή όμως, έχουν γίνει 5 δις. απευθείας αναθέσεις ή αναθέσεις με κλειστές διαδικασίες, ακριβώς με αφορμή την πανδημία. Ανακοινώνουν 80% περικοπή των τακτικών χειρουργείων ευνοώντας τις ιδιωτικές κλινικές και τα deal που έχουν συνάψει ενώ αρνούνται να επιτάξουν τις ιδιωτικές κλινικές για δημόσια διαχείριση».

«Σε έναν πόλεμο, επιστρατεύονται όλοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς. Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί, υπό κοινούς κανόνες διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και υπό τις διαταγές ενός στρατηγού. Ο στρατηγός θα έπρεπε να είναι η Κυβέρνηση, δυστυχώς όμως δεν είναι. Στρατηγός, είναι τα συμφέροντα που διοικούν αυτή την Κυβέρνηση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here