Μετά την Credit Suisse: Προ των πυλών μία Συστημική κρίση των Τραπεζών;

0
204

-Πώς μπορεί να προκληθεί ντόμινο καταρρεύσεων;

-Τι εξηγεί ο Ρουμελιώτης;

Ο οικονομολόγος Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, αναφέρθηκε στις ανησυχίες για ένα πιθανό φαινόμενο ντόμινο στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι δικαιολογημένες, δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων που αφορούν τις αμερικανικές τράπεζες και την παρ’ ολίγον κατάρρευση του Ελβετικού ιδρύματος Credit Suisse.

Κρίση Τραπεζών: Προ των πυλών προσφυγές για το deal Credit Suisse – UBS - Documento

Όπως εξήγησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι όλες οι τράπεζες έχουν αγοράσει μεγάλες ποσότητες κρατικών ομολόγων και με τη μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου- δεν έχει ακόμη καταγραφεί- αλλά υπάρχει μια υποβόσκουσα μεγάλη ζημία, η οποία υπολογίζεται γύρω στα 620 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αμερική.

«Εάν αυτός ο κίνδυνος δημιουργήσει προβλήματα σε κάποιες τράπεζες που θα αναγκαστούν πάλι να ρευστοποιήσουν με μεγάλες ζημίες τέτοιου είδους κρατικά ομόλογα, μπορούμε να έχουμε μια συστημική κρίση. Βέβαια, με βάση την κρίση του 2008, με βάση την κρίση του 2010, είδαμε ότι οι μεγάλες τουλάχιστον συστημικές τράπεζες εποπτεύονται καλύτερα» …σημείωσε ο κ. Ρουμελιώτης.

Τραπεζικές αρχές ΕΕ κατά Ελβετίας μετά τις εξελίξεις με την Credit Suisse: «Πρώτα πρέπει να πληρώνουν οι μέτοχοι τη διάσωση των τραπεζών»

Η Ευρώπη, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Ρουμελιώτης, είναι λιγότερο οχυρωμένη από ό,τι είναι η Αμερική, διότι στα πλαίσια της τραπεζικής ένωσης δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί το κατάλληλο εργαλείο που είναι η εγγύηση των καταθέσεων μέχρι ένα ορισμένο όριο, λόγω της άρνησης της Γερμανίας να συνεισφέρει σε αυτό το ταμείο.

Επομένως η κάθε χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει ενδεχομένως μια φυγή κεφαλαίων, μια κρίση βασικά, με δικά της κεφάλαια.

«Και ξέρουμε όλοι ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν στενέψει πάρα πολύ, μετά από τρία χρόνια πιστωτικής και δημοσιονομικής χαλάρωσης. Ας απευχόμαστε ότι θα δημιουργηθεί μια τέτοια κρίση. Πάντως η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από ότι το 2010»…προσέθεσε ο κ. Ρουμελιώτης.

Ωστόσο, εάν ξεσπάσει μια μεγάλη κρίση όπως το 2008, συμπλήρωσε ο καθηγητής, μπορεί να είμαστε πιο οχυρωμένοι, οι τράπεζες να έχουν μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια, μπορεί οι Κεντρικές Τράπεζες ξανά να βοηθήσουν με ρευστότητα, όπως άρχισαν να το κάνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά μια μεγάλης κλίμακας κρίση θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα.

Υ.Γ. Αγωνία στις ΗΠΑ για Deutsche Bank: Η Αμερικανή υπ. Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη «κεκλεισμένων των θυρών».

Deutsche Bank: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν κινδυνεύουν μετά την Credit Suisse - Mikrometoxos.gr

Ανησυχία για διασπορά της κρίσης στο περιφερειακό Τραπεζικό Σύστημα των ΗΠΑ.

Μετά την διάσωση της Credit Suisse από την Eλβετική Κεντρική Τράπεζα, και την εξαγορά της από την UBS, την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις ΗΠΑ, οι οποίες έθεσαν όλο το Περιφερειακό Τραπεζικό Σύστημα των ΗΠΑ υπό τον κίνδυνο μιας γενικευμένης κρίσης το ερώτημα όλων είναι εάν η Deutsche Bank θα είναι η «επόμενη Credit Suisse», ή και κάτι χειρότερο.

Την ίδια ώρα  και καθώς οι τραπεζικές ανησυχίες επιβάρυναν  τις μετοχές, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την Παρασκευή ότι συγκαλεί μια απρογραμμάτιστη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ή FSOC, το οποίο δημιουργήθηκε στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2008 για να βοηθήσει την κυβέρνηση να καταπολεμήσει τις απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η συνεδρίαση θα είναι κεκλεισμένων των θυρών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Το Υπουργείο δεν είπε ποια ώρα θα ξεκινήσει η συνεδρίαση και δεν ήταν αμέσως σαφές εάν το συμβούλιο θα εκδώσει ανακοίνωση  μετά τη συνεδρίαση.

Το βήμα έρχεται καθώς οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες να αποκαταστήσουν  την «ηρεμία» στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στους Tραπεζικούς Kαταθέτες μετά την πρόσφατη αποτυχία δύο μεσαίου μεγέθους τραπεζών στις ΗΠΑ και την παραλίγο κατάρρευση του τραπεζικού γίγαντα Credit Suisse Group AG πριν από την εξαγορά της από την. UBS Group AG.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here