Με διαφορά δέκα μονάδων προηγείται το στρατόπεδο του Brexit!!

0
182

Δύο εβδομάδες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία και η επιλογή της εξόδου από την ΕΕ δείχνει να έχει πάρει για τα καλά κεφάλι. «Σας παρακαλούμε, μην φύγετε», η έκκληση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Με διαφορά δέκα μονάδων προηγείται το στρατόπεδο του Brexit, καθώς απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες για το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη Βρετανία για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα από την εφημερίδα The Independent.

Αμέσως μόλις δημοσιοποιήθηκε η δημοσκόπηση η στερλίνα έχασε πάνω από μισό σεντ σε σχέση με το δολάριο.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου ORB ήταν διαδικτυακή, σε δείγμα 2.000 προσώπων και διενεργήθηκε το διήμερο 8-9 Ιουνίου.

Σύμφωνα με αυτήν, το 55% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της αποχώρησης ενώ το 45% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. Να σημειωθεί ότι στους συμμετέχοντες στην έρευνα δεν δόθηκε η δυνατότητα να απαντήσουν «δεν ξέρω».

Στο άρθρο που συνοδεύει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης η εφημερίδα γράφει ότι το στρατόπεδο του Brexit έχει διευρύνει το προβάδισμά του κατά τέσσερις μονάδες σε σύγκριση με μια παρόμοια δημοσκόπηση που είχε γίνει τον Απρίλιο.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που συγκεντρώνει η αποχώρηση αφότου το ORB ξεκίνησε τις δημοσκοπήσεις με αυτό το ερώτημα πριν από περίπου έναν χρόνο.

Τότε, το ποσοστό εκείνων που δήλωναν ότι θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής ήταν κατά 10 μονάδες υψηλότερο από εκείνο του Brexit.

Το νέο τεύχος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel θα κυκλοφορήσει το Σάββατο σε μια δίγλωσση έκδοση, γραμμένο στην αγγλική και τη γερμανική γλώσσα, απευθύνοντας μια ηχηρή έκκληση στους Βρετανούς να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Der Spiegel θα εκδοθεί με δύο διαφορετικά εξώφυλλα και αυτό που θα κυκλοφορήσει στη Βρετανία θα έχει τίτλο «Σας παρακαλούμε μην φύγετε! Γιατί η Γερμανία έχει ανάγκη τους Βρετανούς». Θα πωλείται σε μειωμένη τιμή, 2,55 ευρώ, όπως γνωστοποίησε το περιοδικό.

Ο αρχισυντάκτης του Spiegel Κλάους Μπρικμπόιμερ επισήμανε ότι το κεντρικό άρθρο θα περιλαμβάνει πληθώρα επιχειρημάτων γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να τα καταφέρει χωρίς τη Βρετανία.

«Το αποτέλεσμα είναι μια αντικειμενική και ταυτόχρονα σθεναρή, συγκινητική – και δίγλωσση – έκκληση προς την χώρα: «Σας παρακαλούμε μην φύγετε!» τόνισε ο Μπρικμπόιμερ σε δήλωσή του την Παρασκευή 10/6/2016.

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του περιοδικού, το κεντρικό άρθρο θα περιγράφει τον σημαντικό ρόλο της Βρετανίας στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναλύει τις συνέπειες ενός Brexit για την ασφάλεια της Ευρώπης, στην ικανότητά της να μάχεται την τρομοκρατία και στο γεωστρατηγικό της βάρος.

Σε μια δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων TNS για λογαριασμό του Spiegel το 79% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Λίγο παραπάνω από το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το Brexit δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της Γερμανίας σε σύγκριση με το 36% που πιστεύει ότι η κατάσταση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης θα επιδεινωθεί.

Η δημοσκόπηση όπου συμμετείχαν 1.025 άνθρωποι διενεργήθηκε το διήμερο 7-8 Ιουνίου.

Πηγή: Reuters

Υ.Γ. Brexit και Γερμανοί – Αφού αιματοκύλησαν την Ευρώπη με Λιτότητα, απορούν για τον ευρωσκεπτικισμό μας!

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here