«Με μαθηματική ακρίβεια»…χάνεται ο Έλεγχος!…της Μαρίνας Αλεξανδρή.

0
415

Εξακόσιες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στην εστίαση πληρώνουν από σήμερα βαρύ τίμημα. Όχι μόνο λόγω της αναπάντεχης, διεθνώς, σφοδρότητας του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Αλλά και της  ολιγωρίας της κυβέρνησης, που δεν προετοίμασε τη χώρα και το Σύστημα Υγείας να το αντιμετωπίσει.

Το υβριδικό lockdown που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού βάζει, ουσιαστικά, λουκέτο επ’ αόριστον στην εστίαση, και αποτελεί το έσχατο μέτρο πριν από το καθολικό κλείσιμο της οικονομίας.

Η απόφαση ελήφθη υπό τις δραματικές διαπιστώσεις των λοιμωξιολόγων ότι η διασπορά του κορωνοϊού απειλεί να βγει εντελώς εκτός ελέγχου, με τις συντηρητικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 2.000 ημερήσια κρούσματα εντός του Σαββατοκύριακου και, κυρίως, μετά την προειδοποίηση ότι το ΕΣΥ κινδυνεύει να δοκιμάσει τα όριά του ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης αρκετά μέλη της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας και ιδιαιτέρως ο επικεφαλής της καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας υπέδειξαν την εστίαση και τις συναθροίσεις σε καφέ και μπαρ ως βασική εστία «υπέρ-μετάδοσης» του ιού.

Την συγκεκριμένη υπόδειξη είχε αφήσει να διαφανεί και δημοσίως ο καθηγητής Τσιόδρας στην τελευταία δημόσια ενημέρωση, δηλώνοντας πως ο ίδιος δεν έχει πάει σε καφέ ή εστιατόριο από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Καταλυτικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από την Δευτέρα έπαιξαν δύο παράγοντες:

Ο ένας ήταν η σταθερή εκτίναξη την τελευταία εβδομάδα και ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων που πλέον τείνουν να μπουν σε ρυθμούς ραγδαίου διπλασιασμού. Το πρόσφατο αρνητικό ρεκόρ των 1.690 κρουσμάτων μόνον κορύφωση δεν αποτελεί κατά τους ειδικούς της επιτροπής, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ο δεύτερος, ακόμη πιο καθοριστικός, παράγοντας ήταν ότι διαπιστώνεται ήδη ισχυρή, έως οριακή, πίεση του συστήματος Υγείας με τον αριθμό των διασωληνωμένων και την πληρότητα των ΜΕΘ κορωνοϊού να αυξάνονται κατακόρυφα.

Χθες, ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέβηκε σε νέο ρεκόρ-στους  128,  και αυξήθηκε κατά 14 ασθενείς μέσα σε ένα 24ωρο. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη προειδοποίησε ότι ήδη «έχει καλυφθεί το 70-75% των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για κορωναϊό στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη», ενώ ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε πως «με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το σύστημα Υγείας».

Με βάση, δε, τα στοιχεία που ο ίδιος έδωσε η πληρότητα των ΜΕΘ ανά περιοχή είναι στη Δυτική Μακεδονία 100%, Κεντρική Μακεδονία 46%, Ήπειρος 40%, Αττική 61%, Θεσσαλονίκη 60% και Θεσσαλία 40%.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here