Μη μας το κάνετε και αυτό κύριε Σαμαρά…… του Γιώργου Κράλογλου.

0
242

Μην βγάζετε από το κεφάλι σας την Σοβιετία των Δήμων για να την φορτώσετε στο δικό μας. Κατανοητή η πρόθεσή σας, κύριε Σαμαρά, να δείξετε ότι και η Ελλάδα μπορεί να γίνει Ευρώπη ενώ ταυτόχρονα θα ξεφορτώσετε από τον κορβανά τους Δήμους. Αλλά πρέπει πρώτα να αποτινάξουμε τον δημοτικό Οθωμανισμό και την νοοτροπία του κομισάριου-Δημάρχου.

Γιατί ο πραγματικός ρόλος του Δημάρχου στην Ελλάδα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό που λέμε Δήμαρχος στην Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της Βαλκανικής Ευρώπης.

Έχει να κάνει με την νοοτροπία ενός άλλου κράτους, μέσα στο κράτος, με Δημάρχους που αυτοδιορίζονται κομισάριοι της περιοχής τους που λόγω Καλλικράτη είναι τεράστια.

Το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό, κύριε Σαμαρά, και ως πρωθυπουργός με την πρόσφατη κωμική «επανάστασή» τους για προστασία των συντεχνιών και των ψηφοθηρικών προσλήψεων που είχαν κάνει τα προηγούμενα χρόνια.

Σε όλη την Ευρώπη, εκτός Ελλάδος, ο Δήμαρχος μπορεί να επιτύχει ή να αποτύχει αλλά ασχολείται μόνο με την τοπική αυτοδιοίκηση και δεν είναι συνεχώς on line με το κόμμα.

Αρκεί το, προ αρκετών ετών, παράδειγμα της Γαλλίας με την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας με μικρές μονάδες που έστησαν οι Δήμαρχοι, κόντρα και προς ορισμένα υπουργεία, εξασφαλίζοντας όμως στους δημότες τους επαρκέστατη και φθηνή ενέργεια.

Οι Δήμοι στην Ευρώπη, κύριε Σαμαρά, διαθέτουν ακόμη και υπηρεσίες αναζήτησης επενδυτών εργοστάσιων για τους Δήμους τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας στους δημότες κοντά στα σπίτια τους.

Ενώ στην Ελλάδα, όπως όλοι γνωρίζουμε, γίνεται αγώνας δρόμου των Δημάρχων για κλείσιμο και των επιχειρήσεων που λειτουργούσαν δεκαετίες πριν την Δημαρχία τους μόνο για κομματικούς και ψηφοθηρικούς λόγους από οικοπεδοφάγους και εντεταλμένους κομματικούς οικολόγους με πολιτικά κίνητρα.

Οι χαρακτηρισμοί μου ίσως να αδικούν αρκετούς Δήμους και Δημάρχους της χώρας που μπορεί να είναι και διαμάντια τοπικής αυτοδιοίκησης και υπόδειγμα ακόμη και για την λειτουργία του κράτους.

Αλλά όταν μιλάς στην Ελλάδα, δεκαετίες τώρα, για τοπική αυτοδιοίκηση και Δημάρχους αυτή είναι η εικόνα που σχηματίζεται από την συζήτηση για τους φυλακισμένους και καταδικασμένους Δημάρχους.

Θα αποφύγω να θυμίσω πόσο μας έχουν απασχολήσει οι Δήμοι της Αθήνας (με όσα βρήκε ο κ. Γ. Καμίνης), του Πειραιά στο ορατό παρελθόν και της Θεσσαλονίκης εντελώς πρόσφατα τόσο σε σκάνδαλα όσο και σε σπατάλες και ρεμούλες.

Θα μείνω όμως στην αξιοκρατία που δεν νομίζω ότι διαφωνεί κανείς πως είναι εντελώς άγνωστη λέξη και μάλλον απαγορευμένη να προφέρεται στις δημοτικές υπηρεσίες. Εάν η πρόσληψη από τον υπάλληλο καθαριότητας μέχρι τον οποιονδήποτε επικεφαλής δεν είναι κομματική ο Δήμαρχος έχει χαμένη την επόμενη Δημαρχία από χέρι.

Η μικρή αυτή ελληνική Σοβιετία με την Οθωμανική αντίληψη και συμπεριφορά στους δικούς μας…..δημότες και τους άλλους…..είναι εμφανέστατη σε κάθε μορφή συναλλαγής σε όλους τους μικρούς Δήμους με κορύφωση στην επαρχία.

Ο κομματισμός στην τοπική αυτοδιοίκηση της επαρχίας είναι τόσο απροκάλυπτος που το μόνο που λείπει από τον Δήμο είναι η κομματική σημαία στο μπαλκόνι του Δημάρχου.

Για τις καταχρήσεις, τις μαϊμούδες επιβεβαιώσεις πάσης φύσεως και μορφής, τα στραβά μάτια και το πάγωμα χρεών στους δικούς μας και τους φίλους τους…..υπάρχουν ιστορίες που θέλουν δωδεκάτομη έκδοση για να δημοσιευθούν.

Φεύγοντας από το αίσχος των καταχρήσεων, της λαμογιάς, και της προστασίας των συντεχνιών του Δήμου ας μην ξεχνάμε τον μόνιμο πόλεμο και την επίσης μόνιμη υπονόμευση των τοπικών βουλευτών από τους Δημάρχους και των Δημάρχων από τους τοπικούς βουλευτές της επαρχίας κυρίως.

Και ξεπερνώντας την γνωστή παλαιομοδίτικη και πολιτικάντικη τακτική να βάζουμε στους Δήμους βουλευτές που τραβάνε κόσμο για να φέρνουμε τις εκλογές στα μέτρα ας περάσουμε στην ανταποδοτικότητα.

Ποια είναι σήμερα η ανταποδοτικότητα των Δημοτικών τελών;

Τα πανηγυράκια και οι υπαίθριες ανοησίες η μέχρι χθες η βροχή των προστίμων από τον στρατό των ρουσφετολογικών προσλήψεων;

Ποια ανταποδικότητα υπάρχει από τις απίθανες εισπράξεις των Δήμων από εργοστάσια, βιοτεχνίες, καταστήματα, ταβέρνες και καφετέριες; Τα σκουπίδια από τα καλαθάκια και τα τραπεζάκια;

Οι επιχειρήσεις πετάνε μέχρι τα σκουπίδια τους με μέσα που πληρώνουν οι ίδιοι. Υπολογίζουν δε ότι τα δημοτικά τέλη φθάνουν μέχρι και το 70% των δαπανών που έχουν σε ρεύμα και καύσιμα.

Αφήστε λοιπόν την ανταποδοτικότητα κατά μέρος, κύριε Σαμαρά, γιατί οι κομισάριοι-Δήμαρχοι έχουν την δική τους αντίληψη.

Και με την αντίληψη αυτή θα διαχειρισθούν και τα κονδύλια από τους νέους φόρους σε βάρος μας.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here