Μιχάλης Ιγνατίου στο Omega TV: Μεγάλες οι ευθύνες του Γκουτέρες, έπρεπε να απορρίψει την Τουρκική πρόταση ΑΜΕΣΩΣ.

0
369
Άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό Παλάτι των Εθνών, Γενεύη, Ελβετία Εναρκτήριες αναφορές του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres, των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Ο Δημοσιογράφος-Αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου, με τους συναδέλφους του Σωτήρη Παρούτη, Χρήστο Γεωργίου και τον παρουσιαστή Μιχάλη Παυλίδη, σχολίασαν τις εξελίξεις στη Γενεύη, με αφορμή την πρόταση για διχοτόμηση που κατέθεσαν η Τουρκία και το ψευδοκράτος.

Ο αρθρογράφος της «Hellas Journal» άσκησε κριτική στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος – όπως είπε – έπρεπε να απορρίψει κάθετα και οριζόντια την κίνηση της Άγκυρας και του παράνομου καθεστώτος των κατεχομένων.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Μεγάλη απογοήτευση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για τις θέσεις που εξέφρασε, κατά την άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γενεύη ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη το βράδυ, στο Γενεύη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως έχει πει στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «ότι η δική μας προσπάθεια ήταν η δημιουργία ενός θετικού κλίματος, χωρίς προκλήσεις, χωρίς αναφορές σε όσα απαράδεκτα ακούσαμε».

Σημείωσε ακόμη πως έχει πει στον Γ.Γ. «ότι θα υποβάλουμε γραπτώς τις δικές μας θέσεις με επιστημονική τεκμηρίωση και όχι μόνο την πολιτική θεώρηση των πραγμάτων».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως:

Παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας πως θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις παραμέτρους των ψηφισμάτων, στις συμφωνίες κορυφής , στο έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα, στη δήλωση της 25ης Νοεμβρίου 2019 και βεβαίως την επιστολή του ΓΓ της 26ης του Οκτώβρη που μιλά πως θα πρέπει να εργαστούμε στη βάση της δουλειάς που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα.

Παρακολουθείστε παρακάτω τη συζήτηση των δημοσιογράφων στο κανάλι OMEGA TV της Κύπρου:

Υ.Γ. Μιχάλης Ιγνατίου: Δεν μπορεί να αποκλειστεί έκπληξη από τις ΗΠΑ στον ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Ο Δημοσιογράφος-Αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου, με τους συνάδελφό του Σωτήρη Παρούτη και τον παρουσιαστή Μιχάλη Παυλίδη, σχολίασαν την κατάληξη της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη, τη στάση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ο αρθρογράφος της «Hellas Journal» σημείωσε ότι η κατοχική Τουρκία και το ψευδοκράτος τίναξαν στον αέρα τη διάσκεψη και επισήμανε ότι δεν είναι η πρώτη φορά.

Σημείωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σε επίπεδο διαπραγμάτευσης είναι και ο ίδιος χαμένος καθώς οργάνωσε την πενταμερή με πρόχειρο τρόπο και ενώ γνώριζε τις θέσεις και την τακτική της Τουρκίας.

Αν ήθελε να πετύχει η διάσκεψη θα είχε εξασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα προσπαθούσε να αλλάξει το πλαίσιο. Φοβάμαι ότι η πρόταση, παρότι δεν έγινε αποδεκτή, είναι πια στο τραπέζι. Δεν έπρεπε πια να παραλάβει το Τουρκικό κείμενο που του παρέδωσε ο Τατάρ.

Και κατέληξε: Θέλω να παρακολουθήσουμε με πολύ προσοχή τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλέιας, όταν γίνει. Να ακούσουμε τι θα πει εκεί ο Γενικός Γραμματέας. Εγώ προσωπικά θα παρακολουθήσω από κοντά τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών. Μπορεί να έχουμε μια έκπληξη εκεί. Να μελετήσουμε λέξη προς λέξη αυτά που θα πει η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ γιατί δεν αποκλείω να έχουμε μια έκπληξη εκεί.

Η σύγκρουση των ΗΠΑ με την Τουρκία δεν θα σταματήσει εύκολα. Πολλοί λένε ότι η στρατηγική σχέση τους έχει τελειώσει. Αν έχουμε έκπληξη από την πλευρά των ΗΠΑ θα μιλάμε με άλλους όρους.

Υ.Γ.1. Αθανάσιος Δρούγος Κυπριακό: Πάει περίπατο η μέχρι τώρα πρόοδος στη Κύπρο με τις ακραίες θέσεις Τατάρ.

Ο Δρ. Αθανάσιος Δρούγος στρατιωτικός και διπλωματικός αναλυτής και ειδικός σε θέματα παγκόσμιας ασφάλεια, τρομοκρατίας και ασύμμετρων απειλών στο Kontra News 10 με τον Κωνσταντίνο Μαραβελίδη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here