Νάταλι Πόρτμαν: Προτιμώ να είμαι έξυπνη παρά σταρ!

0
762

Ρεσιτάλ ερμηνείας έδωσε στο συγκλονιστικό έργο «Βlack Swan» του Ντάρρεν Αρονόφσκι και δεν πήγε χαμένο αφού παμψηφεί της έδωσε η Ακαδημία Κινηματογράφου το Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου.

Την γνωρίσαμε καλύτερα σαν πριγκίπισσα Padma Amidala στην Τριλογία «Star Wars» αλλά στα «Φαντάσματα του Γκόγια» μας κατέκτησε. Καταλάβατε φυσικά ότι αναφερόμαστε στη μικροσκοπική μόλις 1.60 ύψος και 50 κιλά βάρος, αλλά φινετσάτη και με θεϊκό ταλέντο Νάταλι Πόρτμαν.

Ποια είναι

Η Νάταλι Πόρτμαν είναι η μοναχοκόρη της πρώην ηθοποιού και μάνατζέρ της Σέλλι Στήβενς (Πόρτμαν) και του γυναικολόγου – και γιατρού γονιμότητας Άβνερ Χέρσλαγκ και γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου του 1981 στην Ιερουσαλήμ.

Οι δικοί της όταν ακόμη ήταν τριών ετών μετανάστευσαν στην Αμερική, εγκαταστάθηκαν πρώτα στην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια στο Λονγκ Άιλαντ. 

Η Νάταλι φοίτησε σε εβραϊκά σχολεία για να μάθει τη γλώσσα καλά, σπούδασε μπαλέτο (από τα 4 της χόρευε) και μοντέρνο χορό στο American Theater Dance Works στη Νέα Υόρκη και παρακολούθησε μαθήματα στο Usdan Center for the Creative Performing Arts in Wheatley Heights, στο Λονγκ Άιλαντ.

Στα 11 της που έπαιζε ήδη καλό πιάνο, έτρωγε με τη μαμά της σε μια πιτσαρία, κι εκεί ένας κυνηγός ταλέντων της εταιρίας Revlon την πρόσεξε και της πρότεινε ν ασχοληθεί με το μόντελιν, το οποίο και έκανε. Σύντομα όμως βαρέθηκε και στράφηκε στην υποκριτική.

Στην πρεμιέρα της ταινίας της «Star Wars- Επεισόδιο 1ο» δεν παραβρέθηκε γιατί μελετούσε για τις απολυτήριες εξετάσεις της στο Γυμνάσιο. Η πρώτη της επίσημη συμμετοχή ήταν το 1993 στο «Leon: The Professional» του Λυκ Μπεσόν, ακολούθησε άλλος ρόλος στο «Heat» με τον Αλ Πατσίνο το 1995, η Τριλογία «Star Wars» 1999,2002,2005, ενώ συνεχίζοντας την καριέρα της πήρε με Έπαινο και το πτυχίο της το 2003 στην Ψυχολογία από το Harvard, δηλώνοντας:

«Δεν με ενδιαφέρει αν έχασα χρόνο από την καριέρα μου για να πάρω το πτυχίο μου. Προτιμώ να είμαι έξυπνη, παρά σταρ του σινεμά».

Το θεατρικό ντεμπούτο της στο Broadway το έκανε το 1997 με την «Άννα Φρανκ» και το 2001 έπαιξε τη Νίνα στο «Γλάρο» του Τσέχωφ στο New York City’s Public Theater στο πλευρό της Μέριλ Στρηπ, του Κέβιν Κλάιν και του αείμνηστου Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν – από τα πιο δυνατά καστ δηλαδή!

Την Άνοιξη του 2004 μαθήτευσε και στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ ενώ το Μάρτιο του 2006 μίλησε σχετικά με την τρομοκρατία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έκανε μελέτη για παραγωγή ενζύμων υδρογόνου από τη ζάχαρη και άλλες , που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά. Από μικρή είχε κλίση στις ξένες γλώσσες γι αυτό και μιλά γαλλικά, κινέζικα, γερμανικά κι αραβικά.

«Ήμουν διαφορετική από τα άλλα παιδιά στο σχολείο», εξομολογείται, «πιο φιλόδοξη ήξερα τι ήθελα, τι μου άρεσε και δούλευα πολύ σκληρά. Ήμουν ώριμο και σοβαρό κορίτσι». Το 1993 αποφάσισε να πάρει το επίθετο των προγόνων της Πόρτμαν, για να προστατεύσει την προσωπική ζωή της οικογένειάς της. Η Νάταλι εξομολογείται πως αγαπάει την Αμερική αλλά η καρδιά της ανήκει στην Ιερουσαλήμ.

Οι ρόλοι της που ακολούθησαν γοήτευσαν τους κριτικούς κινηματογράφου που τη λάτρεψαν, με αποκορύφωμα αυτόν στο «Closer» το 2005 δίπλα στη Τζούλια Ρόμπερτς, τον Κλάιβ Όουεν και τον Τζουντ Λο, για τον οποίο και βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα Β΄ γυναικείου ρόλου.

Το 2006 δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη με το «V for Vendetta» και δεν θα παραλείψω να αναφέρω το 2005 την εκπληκτική ερμηνεία της στο δυνατό «Τα Φαντάσματα του Γκόγια» του Μίλος Φόρμαν, ο οποίος δεν είχε δει καμία ταινία της αλλά η ίδια του θύμιζε πίνακα του Γκόγια γι αυτό και την επέλεξε.

Το 2008 στο πλευρό της Σκάρλετ Τζοχάνσεν υποδύθηκε την αδελφή της ‘Αννα Μπόλεϊν (που αποκεφαλίστηκε) στο ιστορικό «Η άλλη Μπόλεϊν». Το 2008 μόλις στα 27 της σκηνοθέτησε την μικρού μήκους ταινία «Eve» που προβλήθηκε στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, ενώ αποτέλεσε και το νεαρότερο μέλος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ.

Και μετά ήρθε το 2010 ο «Μαύρος Κύκνος» που έμελλε να την εκτοξεύσει στα ουράνια. Για τις απαιτήσεις του έχασε δέκα κιλά και έκανε για 6μήνες 5-8 ώρες την ημέρα μαθήματα μπαλέτου .

Όμως αυτός ο ρόλος όχι μόνον τη σημάδεψε επαγγελματικά χαρίζοντάς της το 2011 το Όσκαρ και τη Χρυσή Σφαίρα, αλλά στα γυρίσματα συνάντησε τον μέλλοντα σύζυγο της τον Γάλλο χορογράφο- χορευτή Μπενζαμέν Μιλπιέ.

Ο λαμπερός γάμος τους έγινε σύμφωνα με τα εβραϊκά έθιμα, τον Αύγουστο του 2012, έπειτα από τρία χρόνια σχέσης κι αφού απέκτησαν πρώτα το γιο τους το 2011. «Προτεραιότητά μου είναι να μεγαλώσω τα παιδιά μου με την εβραϊκή θρησκεία έχει πει» .

Το 2013 ο Μιλπιέ δέχτηκε τη θέση του διευθυντή Μπαλέτου της Όπερας των Παρισίων κι έτσι το ζευγάρι θα μετακομίσει στην πόλη του φωτός τον Οκτώβριο.

Η Πόρτμαν εξέφρασε την επιθυμία να πάρει την γαλλική υπηκοότητα. Σύμπτωση: Η Νάταλι γεννήθηκε 9/6, ο Μιλπιέ 10/6 (στο Μπορντώ) κι ο γιος τους Άλεφ 14 /6! Συνωστισμός Διδύμων.

Έρωτες, φήμες, επιχειρήσεις, μελλοντικά σχέδια

Η Νάταλι πάντα ήξερε πώς να ελκύει ένα αγόρι. Η πρώτη της αγάπη ήταν ο όμορφος Τζουντ χωρίς…..επίθετο, γιατί ποτέ δεν έγινε γνωστό.

Ο Αμερικανός ηθοποιός Λούκας Χάας ήταν επόμενος στη λίστα των φλερτ το 1998, κι ακολούθησαν κι άλλοι καλλιτέχνες έως το 2007 που εμφανίστηκε ο γνωστός Τζέικ Γκίλενχαλ και μετά ένα «χρυσό ψάρι» της δυναστείας των μεγιστάνων Βρετανών-Εβραίων τραπεζιτών Ρότσιλντ ο Νέηθαν Ρότσιλντ ,που σχετίστηκε μαζί της για ένα έτος.

Ο γοητευτικός ηθοποιός, παραγωγός και διάσημος Τζουντ Λο πήρε σειρά. Ο μακρύς…..κατάλογος συνεχίζεται αλλά τελειώνει με το που γνωρίζει τον χορευτή Μπενζαμέν Μιλπιέ το 2009 στα γυρίσματα του «Μαύρου Κύκνου».

Μετά την επιτυχία της στο «Black Swan» η «αντικαταστάτριά» της Σάρα Λέην διέδιδε ότι μόνον το 5% των κινήσεων του σώματος της ήταν δικά της, κι οι υπόλοιπες κινήσεις ήταν της Σάρας, αλλά της είχαν απαγορεύσει να το αποκαλύψει. Ο Αρονόφσκι όμως υπερασπίστηκε την Νατ, δηλώνοντας ότι χόρευε κατά 80% στο έργο.

Το 2011 συμπρωταγωνίστησε με τον Άστον Κούτσερ στο φιλμ «No Strings Attached» στο οποίο ήταν και συμπαραγωγός και απέφερε στα Box Offices 150 εκατ. Δολάρια. Και από τις διαφημιστικές καμπάνιες του Dior όμως κέρδισε πολλά.

Τον Απρίλιο του 2012 πήρε μέρος στο μουσικό βίντεο «My Valentine», του Paul McCartney, μαζί με τον Τζόνι Ντεπ. Τον Ιούλιο του ’13 ανακοίνωσε ότι θα γυρίσει σαν παραγωγός, πρωταγωνίστρια και συν-κειμενογράφος την αυτοβιογραφία του Ισραηλινού συγγραφέα Άμος Όζ «A Tale of Love and Darkness». Προσεχώς και το «Knight of the Cups» με Κρίστιαν Μπειλ και Κέητ Μπλάνσετ.

Έγινε χορτοφάγος στα 8 της όταν παρακολούθησε σε ένα συνέδριο γενετικής, που ήταν μαζί με τον πατέρα της να πειραματίζονται με λέιζερ σ ένα κοτόπουλο. Δεν φοράει δερμάτινα, ούτε παπούτσια, ούτε γούνες, ούτε φτερά.

Είναι «πρέσβειρα» των ζώων, κάνει σχετικά ταξίδια, αλλά προστατεύει και τις φτωχές χώρες. Έχει επισκεφθεί την Ουγκάντα, το Εκουαντόρ σαν πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της FINCA, μιας διεθνούς οργάνωσης που βοηθά γυναίκες σε υποανάπτυκτες χώρες να στήσουν μικρό-επιχειρήσεις.

Σε τηλεοπτική εκπομπή μάλιστα καλεσμένη του Τζορτζ Στεφανόπουλος συζήτησε τη συνεργασία της με την FINCA και πως επωφελούνται οι γυναίκες και τα παιδιά του τρίτου κόσμου.

Η Πόρτμαν υποστηρίζει το Δημοκρατικό Κόμμα, τον Ομπάμα, τον Τζον Κέρι. Το φιλανθρωπικό της έργο για τα παιδιά είναι σπουδαίο.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here