«Ναι» στον Εκβιαστικό Διάλογο με την Τουρκία-«Κλείδωσε» η έναρξη των διερευνητικών.

0
374

Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες, οι πιέσεις για βεβιασμένο διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας, προς αποφυγή κυρώσεων, αποδίδουν καρπούς.

Οι σχετικές ανακοινώσεις σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να γίνουν πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 24ης-25ης Σεπτεμβρίου, ώστε οι συζητήσεις να ξεκινήσουν αμέσως μετά.

Κομβικός φαίνεται να ήταν ο ρόλος της Γερμανίας, που με επιμονή και προσωπική παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ, όποτε κρίθηκε απαραίτητο, βοήθησε να καθίσουν οι δύο χώρες στο τραπέζι του διαλόγου.

Βέβαια, όλοι μπορούν να καταλάβουν πως η Τουρκία κάνει το «καλό παιδί»  απλά, για να αποφύγει τις κυρώσεις που θα έριχναν στα τάρταρα την οικονομία της.

Προκλητικές δηλώσεις από τούρκους αξιωματούχους ακόμη και από τον ίδιο τον Ερντογάν, τόσο εναντίον της Ελλάδας όσο και τις Κύπρου, δεν έχουν σταματήσει φυσικά.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ  Καλίν και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Μέρκελ Γιαν Χέκερ, καθορίστηκε και το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών και αφορά στις θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την υφαλοκρηπίδα, θέμα που έθετε εξαρχής η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι πιθανή μια ακόμα επικοινωνία της κ. Σουρανή με τον Καλίν για να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την έναρξη του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών.

Οι εν λόγω επαφές αναμένεται να εκκινήσουν, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία θα συζητηθούν οι κυρώσεις της Ε.Ε σε βάρος της Τουρκίας.

Σημείο τριβής υπήρξαν οι εγγυήσεις που θα έπρεπε να δοθούν στην Ελληνική πλευρά ότι για το επόμενο διάστημα δεν πρόκειται να ξαναβγούν τα Τουρκικά Ερευνητικά Σκάφη, κάτι που αρνούνταν ως δέσμευση η Άγκυρα.

Ο νέος γύρος των διερευνητικών επαφών που είχαν διακοπεί με ευθύνη της Άγκυρας το 2016, θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη και επικεφαλής της Ελληνικής πλευράς, ως γνωστόν, θα είναι ο πρώην πρέσβης Παύλος Αποστολίδης.

Η εξέλιξη αυτή περνάει για το Βερολίνο σε δεύτερη μοίρα την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, ενώ δυσκολεύει τη Λευκωσία στην προσπάθειά της για αυστηρές κυρώσεις στην Άγκυρα, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να απειλεί σε διαφορετική περίπτωση ότι θα μπλοκάρει τις κυρώσεις στη Λευκορωσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here