ΝΑΤΟ: Τι λέει ο Γερμανός Υποναύαρχος Jörg Klein πριν τις συναντήσεις στην Αθήνα;

0
207

Μια ημέρα πριν την έναρξη των επαφών στην ΑΘήνα και λίγα 24ωρα μετά τις διαπραγματεύσεις που είχε στην Άγκυρα, μετά τις παράλογες απαιτήσεις των Τούρκων να μην απονηωθεί από τα τουρκικά ύδατα, ο Γερμανός υποναύαρχος Jörg Klein μιλάει για τα σενάρια που εξετάζει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Η ΝΑΤΟϊκή δύναμη SNMG2 της οποίας ηγείται έχει ενεργοποιηθεί από τις 13 Φεβρουαρίου στην περιοχή και σύμφωνα με τις πολιτικές αποφάσεις η αποστολή της είναι η επιτήρηση και η συλλογή πληροφοριών και ενημέρωση των αρμόδιων αρχών και της Frontex για τον απόπλου λεμβών με μετανάστες από τις τουρκικές ακτές.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στην Άγκυρα, ο Γερμανός υποναύαρχος υποστήριξε πως υπάρχει συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών μέσω VHF, αλλά και τηλεφωνικά. Έτσι θα έχουν μια ιδέα για το πού βρίσκονται οι μεταναστευτικές ροές, λέγοντας όσα μπορούν να δουν με τα μέσα συλλογής πληροφοριών που διαθέτουν τα πλοία. Ακολούθως θα ενημερώνουν τις ακτοφυλακές (ελληνική και τουρκική) όπως και τη Frontex.

Η Frontex υποστηρίζει, είναι μέρος της επιχείρησης σε τακτικό επίπεδο. Προς το παρόν το θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών είναι υπό αξιολόγηση, υποστηρίζει ο Jörg KleinAll, ώστε να εντοπιστούν οι βασικές ανάγκες τόσο των ακτοφυλακών όσο και της Frontex και να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος υποστήριξης του έργου τους.

Ο Γερμανός διοικητής δεν αναφέρθηκε καθόλου στα θέματα των διεκδικήσεων της Τουρκίας. Ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν είναι θέμα της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης η συλλογή προσφύγων από το Αιγαίο.

Μόνο στην περίπτωση που είναι ναυαγοί και που κατά το διεθνές δίκαιο έχουν υποχρέωση να περισυλλέξουν ανθρώπους από τη θάλασσα, θα το πράξουν όπως θα το έπρατταν σε κάθε ανάλογη περίπτωση. Σε τέτοιο ενδεχόμενοι οι ναυαγοί ανεξάρτητα με την προέλευσή τους θα παραδίδονται στις εθνικές αρχές, ενώ υ0πάρχει προετοιμασία να λαμβάνουν και πρώτες βοήθειες πάνω στα πλοία.

Ο Γερμανός διοικητής, συνοδευόμενος από τον διευθυντή του Επιτελείου του Νατοϊκού Στρατηγείου (Maritime Command) στο Νόρθγουντ της Μεγάλης Βρετανίας – στο οποίο υπάγεται η SNMG2 – Ιταλό υποναύαρχο Τζόρτζιο Λάτσιο, θα έχουν επαφές με το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ. 

Στη συνέχεια, θα πρέπει να συντάξει την πρότασή του για τις περιοχές δράσης της ΝΑΤΟΪκής δύναμης και αφού περάσει από την ιεραρχία, να υποβληθεί από το SHAPE στην Στρατιωτικής Επιτροπή, η οποία θα κληθεί να την επικυρώσει. 

Ο χρόνος είναι ιδιαίτερα πιεστικός και σύμφωνα με πληροφορίες καταβάλλεται προσπάθεια η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να γίνει η διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα στην Στρατιωτική Επιτροπή.

Δείτε τι είπε ο Γερμανός Υποναύαρχος:

{videobox}5QDplsxsOkE{/videobox}

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here