Νατ Κινγκ Κόουλ με την θρυλική «βελούδινη» φωνή!

0
312

Αναδείχτηκε ένας από τους καλύτερους πιανίστες της εποχής του σουίνγκ και επέδρασε θετικά στη διαμόρφωσή του.

Όταν αποφάσισε να τραγουδήσει, ειδικεύτηκε στις γεμάτες ζεστασιά μπαλάντες κι έφτασε να γίνει ένας από τους πιο αγαπητούς τραγουδιστές, παγκοσμίως.

Ο Νατ Κινγκ Κόουλ γεννήθηκε στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, στις 17 Μαρτίου 1917. Το μικρό του όνομα ήταν Ναθάνιελ Άνταμς. Το έκανε Νατ. Του πρόσθεσαν το Κινγκ (βασιλιάς).

Η οικογένειά του βρέθηκε στο Σικάγο, όπου ο Νατ, στα 12 του, τραγουδούσε κι έπαιζε εκκλησιαστικό όργανο στον ναό του πάστορα πατέρα του. Στα 17 του, έστησε το πρώτο γκρουπ τζαζ με τον ίδιο στο πιάνο. 

Στα 20, ήταν ο πιανίστας ενός επαγγελματικού τρίο ειδικευμένου στο σουίνγκ χωρίς τυμπανιστή. Ακούστε τον Νατ Κινγκ Κόουλ να παίζει στο πιάνο το «Tea for Two»!!

{videobox}7ytok8dRGEc{/videobox}

Στα τέλη της δεκαετίας του ’30 με αρχές ’40, ξεκίνησαν ηχογραφήσεις. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία ήρθε στα 1943 με τον Νατ να τραγουδά «Ίσιωνε επάνω και πέτα δεξιά».

Ακολούθησε η «Γλυκιά Λορένη» και το «Είναι μόνο ένα χάρτινο φεγγάρι». Και, στη συνέχεια, όλο και πιο μεγάλες επιτυχίες. Ανάμεσά τους……τα «Μόνα Λίζα», «Unforgettable» και «When I fall in love».

Στα 1956, ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός που παρουσίασε τηλεοπτικό πρόγραμμα σε εθνικό δίκτυο (NBC).

Η αντίδραση των ρατσιστών έγινε αιτία να κοπεί η εκπομπή αλλά ο Νατ Κινγκ Κόουλ είχε ήδη γνωρίσει την επιτυχία και ως ηθοποιός του κινηματογράφου – «Κωνσταντινούπολη» 1957, «Η πύλη της Κίνας» 1957, «Το τέταρτο του φεγγαριού» 1959, «Κατ Μπαλού» 1961.

Πέθανε στις 15 Φεβρουαρίου 1965 και δεν πρόλαβε να χαρεί τη μεγάλη επιτυχία της επίσης τραγουδίστριας κόρης του, Ναταλί: Μέσω της ηλεκτρονικής, παρουσίασε ένα ντουέτο με τον νεκρό πια πατέρα της.

Σας παρουσιάζουμε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του Νατ Κινγκ Κόουλ στο BBC TV τον Σεπτέμβριο το 1963 «An Evening With Nat King Cole» σε HD!! Απολαύστε τον…..με full τα μεγάφωνα:

{videobox}J1glriB54oE{/videobox}

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here