Να σου δώσω μια να σπάσεις…του Μανώλη Κοττάκη.

0
617

Η απόφαση για τη Novartis είναι κηλίδα στο Ελληνικό Πολιτικό, Οικονομικό και Μιντιακό μας σύστημα.

Νωρίς προχθές το απόγευμα ο αρμόδιος συντάκτης μου έφερε την πληροφορία ότι κλείνει η υπόθεση Novartis στην αμερικανική δικαιοσύνη. Ότι η εταιρεία συμβιβάστηκε παραδεχόμενη τα αδικήματα της και ότι θα πληρώσει στο αμερικανικό δημόσιο ένα διόλου ευκαταφρόνητο πρόστιμο. Ότι τέλος δεν προκύπτει εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση.

Αν και αρχικώς παραξενεύτηκα διότι άλλη ήταν η εμπιστευτική πληροφόρηση που είχα για την κατάληξη της πολύκροτης αυτής υπόθεσης, ομολογώ ανακουφίστηκα. «Ήταν λογαριασμός» για την Ελληνική πολιτική μας τάξη ότι έβγαινε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, λευκή ως περιστερά από την εξονυχιστική διερεύνηση της βρώμικης αυτής υπόθεσης.

Ακολούθησαν αμέσως οργίλες ανακοινώσεις δικαίωσης ελληνικών πολιτικών κομμάτων, τα οποία απαιτούσαν από τους αντιπάλους τους να ζητήσουν «συγνώμη για την σκευωρία», ενώ το διαδίκτυο κατακλύσθηκε από δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι η εισαγγελεύς Τουλουπάκη είναι βαρύτατα εκτεθειμένη μετά ταύτα. Πράγματι θα ήταν, αν ήταν όντως έτσι τα πράγματα. Αλλά ήταν;

Αναζήτησα όπως όλοι την δικαστική απόφαση. Δυστυχώς δεν ήταν! Επί ώρες την Πέμπτη το απόγευμα το Ελληνικό Διαδίκτυο στην πλειονότητα του έκανε το άσπρο μαύρο. Έγραφε ψέμματα. Βαριά ψέμματα.

Διάβασα την απόφαση την οποία δεν θα βρείτε στις μεγάλες ελληνικές ιστοσελίδες, οι οποίες ακόμη «Μένουν σπίτι», αυτές αναπαρήγαγαν την ανακοίνωση της καταδικασθείσης εταιρείας σε πρόστιμα 335 εκατομμυρίων ευρώ για παράνομες πρακτικές σε διάφορες χώρες.

Ξέρετε πόσα τις καταλογίστηκαν για την Ελλάδα; Σχεδόν τα 300 από τα 335 εκατομμύρια του προστίμου!…

Ιδού τι αναφέρει η απόφαση όμως! Συγκεκριμένα, στη σελίδα 15 του δελτίου που εκδόθηκε από δικαστήριο του Νιου Τζέρζυ αναφέρονται τα εξής:

«Συνωμοσία για να παραβιαστούν οι κανονισμοί κατά της δωροδοκίας του νόμου FCPA (Νόμος κατά της διαφθοράς στο εξωτερικό) 42.

Μεταξύ του 2012 ή περίπου του 2012 και μεταξύ του ή περίπου του 2015, εντός των Ηνωμένων Πολιτειών και αλλού, η κατηγορούμενη NOVARTIS HELLAS S.A.C.I. μαζί με το «Novartis Hellas Στέλεχος 1», το «Novartis Hellas Στέλεχος 2», και άλλους γνωστούς και αγνώστους, οι οποίοι συνειδητά και εσκεμμένα συνενώθηκαν, συνωμότησαν, συνασπίστηκαν, και συμφώνησαν μαζί και μεταξύ τους να διαπράξουν αδίκημα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, ως εξής ευρισκόμενοι στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω των εργαζομένων και των πρακτόρων της, διέπραξαν διεφθαρμένες πράξεις σε συνέχεια μιας προσφοράς, πληρωμής, υπόσχεσης για πληρωμή και εξουσιοδότηση για την παροχή ό,τιδήποτε αξίας σε αλλοδαπό αξιωματούχο και σε οποιοδήποτε πρόσωπο, γνωρίζοντας ότι όλα ή ένα μέρος αυτών των χρημάτων και πραγμάτων αξίας θα ήταν, όπως και είχαν προσφερθεί, δοθεί και υποσχεθεί σε αλλοδαπό αξιωματούχο με σκοπό να:

(i) επηρεάσουν πράξεις και αποφάσεις του ως άνω αλλοδαπού αξιωματούχου υπό την επίσημη ιδιότητά του

(ii) να παρακινήσουν τον ως άνω αλλοδαπό αξιωματούχο να πράξει ή παραλείψει να πράξει ενέργειες κατά παράβαση του νόμιμου καθήκοντος αυτού του αξιωματούχου

(iii) να εξασφαλίσουν οποιοδήποτε παράνομο πλεονέκτημα και

(iv) να παρακινήσουν τον ως άνω ξένο αξιωματούχο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του/της εντός μιας ξένης κυβέρνησης, ως εκ τούτου να τροποποιήσουν και να επηρεάσουν ενέργειες και αποφάσεις της ως άνω κυβερνήσεως και οργανισμών και οργάνων της, προκειμένου να βοηθήσουν τη NOVARTIS HELLAS στην απόκτηση και τη διατήρηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για αυτή και με αυτή ή να κατευθύνουν επιχειρηματική δραστηριότητα προς τη NOVARTIS HELLAS, σε αντίθεση με το 15 U.S.C. § 78dd-3.»

Δεν πρόκειται να κάνω κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο. Ελληνικά ξέρετε. Γνωρίζετε τι σημαίνει η φράση «διεφθαρμένες πράξεις». Γνωρίζετε τι σημαίνει η λέξη «πληρωμή». Γνωρίζετε τι σημαίνει η φράση «μερος χρημάτων είχαν δοθεί σε αλλοδαπό αξιωματούχο με στόχο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του εντός ξένης κυβέρνησης». Γνωρίζετε τι σημαίνει η φράση «παράνομο πλεονέκτημα». Και βεβαίως γνωρίζετε από χρονολογίες: 2012-2015.

Για μας τα λένε όλα αυτά. Δεν πρόκειται για μια απλή δικαστική απόφαση λοιπόν. Πρόκειται για κηλίδα στο ελληνικό πολιτικό, οικονομικό και μιντιακό μας σύστημα. Ειδικώς για το τελευταίο, που χώνει το πρόσωπο του ως στρουθοκάμηλος βαθιά μέσα στο χώμα.

Δεν γνωρίζω τι πρέπει να περιμένουμε μετά από αυτήν την σοβαρή δικαστική εξέλιξη στις ΗΠΑ βάσει της οποίας η Νοvartis παραδέχθηκε ότι λάδωνε Έλληνες αξιωματούχους για να επηρεάζουν την κυβέρνηση.

Ξέρω όμως ανεξαρτήτως του σκέλους των ποινικών ευθυνών ότι η απόφαση αυτή είναι κόλαφος για το ΠΑΣΟΚ και για την κεντροδεξιά κυβέρνηση που το διαδέχθηκε. Είναι η πλέον μαύρη σελίδα της ιστορίας της. Κάποιοι αντί να κρύβονται οφείλουν να αναλάβουν τουλάχιστον τις πολιτικές τους ευθύνες.

Για το ΠΑΣΟΚ, μας είναι αδιάφορο. Ούτε η πρώτη φορά είναι, δεν ξέρω αν είναι και η τελευταία. Είτε αναλάβει ευθύνες είτε όχι ποιος το πιστεύει; Για την κεντροδεξιά παράταξη όμως, η οποία κατάντησε ΠΑΣΟΚ εκείνη την χρονική περίοδο με την βούλα της αμερικανικής δικαιοσύνης είναι ανάγκη η ανάληψη των πολιτικών ευθυνών.

Κανείς δεν μπορεί πλέον να κρυφθεί πίσω από τις κασέτες ευηπόληπτων και ανυπόληπτων για να γλυτώσει την κατακραυγή. Κανείς δεν δικαιούται να σιωπά.

Πέραν αυτών όμως υπάρχει και ένα ακόμη θέμα: Η ποιότητα της δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Και βεβαίως η ποιότητα της ενημέρωσης. Δεν άρεσε σε κάποιους και δικαιολογημένα εξεγέρθηκαν με το απαράδεκτο σπότ του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον όλων των δημοσιογράφων συλλήβδην.

Αλλά τι κάναμε, τι έκαναν άραγε για να το διαψεύσουν; Κρύβοντας προχθές βράδυ από τους αναγνώστες τους το κείμενο της απόφασης με το οποίο η Novartis παραδέχεται δωροδοκίες Ελλήνων αξιωματούχων (και όχι ιατρών);

Όπως έκρυψαν εσχάτως και το πόρισμα του ΕΟΠΥΥ επί σημερινής Κυβέρνησης για τις παράνομες συνταγογραφήσεις ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται ότι έκανε ο σύζυγος της εισαγγελέως Ελένης Ράικου;

Όπως έκρυψαν την κατάθεση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, η οποία μιλούσε στην προανακριτική επιτροπή για «καραμπινάτη απιστία» στην υπόθεση Νοvartis, χωρίς να την αντικρούει επί της ουσίας ουδείς;

Έτσι «διαψεύδουμε» την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ; Κρίμα. Δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω έτσι. Με το ψέμα και με το θράσος. Διότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Αργά η γρήγορα το βρίσκεις μπροστά σου και σε εκδικείται.

Η πληροφορία πράγματι αργεί να φθάσει στον κόσμο, αλλά κάποτε φθάνει. Και τότε υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι αηδιασμένοι από την έκταση της διαφθοράς αλλά πιο πολύ από την απάτη απόκρυψης της αλήθειας θυμούνται τον Στέλιο και μονολογούν:

«Να σου δώσω μια να σπάσεις αχ βρε κόσμε γυάλινε και να φτιάξω μια καινούργια κοινωνία άλληνε»…Αυξάνονται πολύ αυτοί. Και δεν τους πιάνει το ραντάρ των focus groups.

Θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων αν δεν το πάρουμε αλλιώς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here