ΝΕΑ πρόκληση σε βάρος της Κύπρου από την Τουρκία!

0
245

Νέα πρόκληση σε βάρος της Κύπρου από την Τουρκία που αγγίζει τα όρια της απειλής πολέμου. Η Άγκυρα αξιώνει σχεδόν τη μισή κυπριακή ΑΟΖ ισχυριζόμενη πώς το τεμάχιο 6 της ανήκει.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, προειδοποίησε με λήψη μέτρων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφήνοντας να εννοηθεί ακόμη και στρατιωτικές ενέργειες, λέγοντας πώς το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ ανήκει στην Τουρκία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πώς η Τουρκία διεκδικεί την μισή ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού το οικόπεδο 6 βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο των ορίων της εκμεταλλεύσιμης βάσει των διεθνών συνθηκών περιοχής από τη Λευκωσία.

Μάλιστα ο Τανζού Μπιλγκίτς εκβιάζει την Λευκωσία και για το Κυπριακό τονίζοντας πώς για να υπάρξει δίκαιη, διαρκής και συνολική λύση πρέπει στις διαπραγματεύσεις, να τεθεί, και το θέμα των φυσικών πόρων.

“Η τουρκοκυπριακή πλευρά”….ανέφερε, “πρέπει να θεωρηθεί ως ισότιμος εταίρος με την ελληνοκυπριακή”…..προσθέτοντας ότι, “οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να συνεχίσουν να ενεργούν ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού”!!

Μας ανησυχούν, συνέχισε, οι μονομερείς πρωτοβουλίες που λαμβάνονται και χαρακτήρισε παράνομες τις δραστηριότητες διεθνών εταιρειών για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου και προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα προληπτικά μέτρα.

Οι απειλές πολέμου εκφράστηκαν με αφορμή των τρίτο γύρο αδειοδότησης εταιρειών για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ στην οποία συμμετέχουν ενεργειακοί κολοσσοί από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ που έχει ήδη παρουσία περιοχή.

Υ.Γ. Απάντηση της Κύπρου στην τουρκική προειδοποίηση: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here