Νοσοκομείο Γιαννιτσών: Από την «Κόλαση» στον «Παράδεισο» γιατροί και νοσοκόμοι…ρεπορτάζ των Αλέξη Αλεξιάδη και Μαρίας Σαμολαδά.

0
434

Συγκλονίζει η μαρτυρία της Παθολόγου στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, Εμμανουηλίας Κεχαγιά, στο «GRTimes.gr», για τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βίωσε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει το υγειονομικό προσωπικό, με την πανδημία του κορωνοϊού.

Από τη μία, ο ένας ασθενής μετά τον άλλον, να αφήνουν την τελευταία τους πνοή. Απελπισία, λύπη και απόγνωση «ζωγραφισμένη» στα πρόσωπα γιατρών και νοσηλευτών που παρά τον απίστευτο αγώνα τους, όλο αυτό το διάστημα, βλέπουν πολλούς από τους ασθενείς τους, να «φεύγουν».

Από την άλλη, ασθενείς που η ζωή τους κρατιόταν από μια «κλωστή» και που κανείς δεν γνώριζε αν θα τα καταφέρουν, να βγαίνουν τελικά «θριαμβευτές» από τις ΜΕΘ, να από-σωληνώνονται και να πλημμυρίζουν ανακούφιση και χαρά το υγειονομικό προσωπικό.

Είναι οι δύο όψεις του μεγάλου αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, στα νοσοκομεία ειδικά της Βόρειας Ελλάδας, μεταξύ αυτών και στο νοσοκομείο Γιαννιτσών.

Μιλώντας στο «GRTimes.gr», η Παθολόγος, Επιμελήτρια Α’ στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, Εμμανουηλία Κεχαγιά, περιγράφει το πως βιώνει το προσωπικό του νοσοκομείου αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές, στη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση που σάρωσε και τη χώρα μας στη νεότερη ιστορία της.

«Ζούμε στιγμές πρωτόγνωρες, τις οποίες ούτε καν μπορούσαμε να φανταστούμε πριν λίγους μήνες. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε κάποιες εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις»…αναφέρει η γιατρός που με λύπη της διαπιστώνει πως το τελευταίο διάστημα ο ιός δεν ήταν και τόσο φιλικός με τις ηλικίες από 40-60.

«Τα άτομα που χειροτέρεψαν πολύ γρήγορα, ήταν σε αυτές τις σχετικά νεαρές ηλικίες, ειδικά από 40 έως 50 ετών.  Σε αντίθεση με αυτά που ακούγαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας»…λέει η κ. Κεχαγιά προσθέτοντας πως μεταξύ των νεότερων ασθενών στις παραπάνω ηλικίες, υπήρχαν και άτομα χωρίς υποκείμενα νοσήματα, κάποια εκ των οποίων δεν τα κατάφεραν.

Όπως επισημαίνει η παθολόγος, το νοσοκομείο Γιαννιτσών, την εποχή πριν τον Covid 19 είχε 6 κλίνες ΜΕΘ, ωστόσο στη συνέχεια αναγκάστηκε να αναπτύξει συνολικά περίπου 12, που το τελευταίο διάστημα είναι 100% γεμάτες.

«Αδειάζουν και γεμίζουν αμέσως οι ΜΕΘ. Κάποιοι ασθενείς δια-σωληνωμένοι, χρειάζεται να παραμείνουν κάποιες ώρες σε αναμονή, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι, είτε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Γιαννιτσών, είτε σε κάποιο άλλο νοσοκομείο στη Βόρειο Ελλάδα».

Μιλώντας για την κλινική στην οποία εργάζεται, την Παθολογική, η κ. Κεχαγιά εκτιμά ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες, ανταπεξήλθε μέχρι στιγμής στο 100%, γεγονός που η ίδια αποδίδει και στον διευθυντή της, τον κ. Ιωάννη Κακουλίδη, τον οποίο χαρακτηρίζει «μάχιμο και άξιο».

«Πέφταμε και σηκωνόμασταν την ίδια στιγμή»

Σε ερώτηση για το πως βιώνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τις τόσες πολλές απώλειες, η κ. Κεχαγιά απαντά πως ξεπέρασαν όλοι τον εαυτό τους πολλές φορές.

«Στην αρχή πιστεύαμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Πέφταμε και σηκωνόμασταν, την ίδια στιγμή. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για δεύτερη σκέψη, σε αυτό που βιώσαμε, σε αυτό που περάσαμε και που περνάμε»…αναφέρει, προσθέτοντας πως ειδικά οι δύο τελευταίες εβδομάδες ήταν εξαιρετικά τραγικές.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here