Ντογιάκος: «Απαγορεύεται στην ΑΔΑΕ να αποκαλύψει ποιοι είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ»!

0
166

Στήνεται «τείχος προστασίας» για τον Κ. Μητσοτάκη-Τα ευρήματα των ερευνών της ΑΔΑΕ «καίνε» τον Πρωθυπουργό!…

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος με γνωμοδότηση που εξέδωσε σήμερα χαρακτηρίζει «αναρμόδια» την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για την διαχείριση αιτημάτων πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν, μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής, αν έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση για λόγους Εθνικής Ασφαλείας και την απειλεί ακόμα και με ποινικές κυρώσεις!

Τονίζει  μάλιστα ότι δεν μπορεί να απευθύνεται σε παρόχους κινητής τηλεφωνίας ζητώντας τέτοιου είδους στοιχεία!

Documento📰 on Twitter: "⭕Διαπιστώθηκε επισήμως η παρακολούθηση Κύρτσου και Τέλλογλου από την ΕΥΠ ❗Σύμφωνα με το Euractiv την έρευνα της ΑΔΑΕ επιχείρησε να παρεμποδίσει ο εισαγγελέας Ντογιάκος, επικαλούμενος τον νέο νόμο για

Η γνωμοδότηση εκδόθηκε μετά από σχετικό αίτημα παρόχου κινητής τηλεφωνίας με αφορμή την επίσκεψη κλιμακίου της ΑΔΑΕ, για να διαπιστωθεί η παρακολούθηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου.

Ο σκοπός της είναι να εμποδίσει την δημοσιοποίηση των ερευνών της ΑΔΑΕ, που πραγματοποιήθηκαν στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και σύμφωνα με πηγές βρέθηκαν τα ονόματα που βρίσκονταν στις λίστες των παρακολουθήσεων που είχαν δημοσιευτεί τους τελευταίους μήνες από την εφημερίδα «Documento».

Με την πολυσέλιδη γνωμοδότησή του επί της ουσίας ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός  προσδιορίζει τα όρια αρμοδιότητας της ΑΔΑΕ  επικαλούμενος τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε  και αφορά τη «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, Κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

Μάλιστα όπως υπογραμμίζει, η αρμοδιότητα αυτή ανήκει πλέον σε Τριμελές Όργανο, που συγκροτείται από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

«Η Ενημέρωση του Πολίτη»…αναφέρεται στη Εισαγγελική Γνωμοδότηση:

«Για τη λήψη του συγκεκριμένου μέτρου άρσεως του απορρήτου σε βάρος του για λόγους Εθνικής Ασφάλειας έχει ανατεθεί πλέον αποκλειστικά στο Τριμελές Όργανο του άρθρου 4 παρά & του νόμου 5002 του 2022, στο οποίο Προεδρεύει Εισαγγελικός Λειτουργός.

Ουδείς άλλος φορέας νομιμοποιείται προς τούτο ούτε και προβλέπεται από το Νόμο, άλλος τρόπος η διαδικασία ενημέρωσης.

Η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα για έλεγχο στους παρόχους ώστε να απαντήσει σε θιγόμενο ιδιώτη. Κυριαρχικός είναι ο ρόλος του Τριμελούς Οργάνου, στο οποίο Προεδρεύει Εισαγγελικός Λειτουργός και ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ είναι μέλος».

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση Ντογιάκου, η ΑΔΑΕ επιπρόσθετα δεν χρειάζεται να απευθύνεται σε τηλεφωνικούς παρόχους καθώς, όπως αναφέρεται, έχει στη διάθεση της όλες τις διατάξεις για άρση απορρήτου είτε πρόκειται για παρακολουθήσεις της ΕΥΠ για λόγους Εθνικής Ασφάλειας είτε για παρακολουθήσεις που διατάσσονται για τη διακρίβωση σοβαρών εγκλημάτων.

Τέλος στη γνωμοδότηση αιτιολογείται, γιατί ο ίδιος ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προβαίνει στην έκδοση της, κάνοντας λόγο για θέματα «γενικότερου ενδιαφέροντος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here