ΝΤΡΟΠΗ και ΑΙΣΧΟΣ! Εισάγουμε γαρύφαλλα από την Τουρκία για να στολίσουμε τους επιτάφιους.

0
246

Πως μας κατάντησαν έτσι;

Σύμφωνα με τους ανθοπώλες η επάρκεια σε γαρύφαλλα είναι μεγάλη, με τις εισαγωγές φέτος να γίνονται κυρίως από Τουρκία και Ιταλία, καθως παρουσιάζεται έλλειψη στις Ελληνικές παραγωγές. Δηλαδή οι περισσότεροι επιτάφιοι φέτος θα ειναι στολισμένοι με γαρύφαλλα Τουρκίας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο grtimes.gr ο ανθοπώλης Μανώλης Σύλλης, μέλος ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης:

Όλα είναι έτοιμα στα καταστήματά μας και περιμένουμε τον κόσμο να προχωρήσει στις αγορές του και κυρίως τα άσπρα και κόκκινα γαρύφαλλα που παραδοσιακά στολίζουν τους Επιταφίους. Πεντακόσιες χιλιάδες άνθη έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανθοπωλεία στο νομό Θεσσαλονίκης και περίπου διακόσιες χιλιάδες τα καταστήματα στην πόλη.

Γαρύφαλλα / Carnation Σπόροι 0,40γρ μίγμα χρωμάτων γαρυφαλλιάς!

Τα δύο τελευταία χρόνια, δεν είχαμε εορταστική περίοδο τις ημέρες του Πάσχα. Λόγω της πανδημίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ίσχυσαν, δεν είχαμε κόσμο στους επιταφίους, δεν είχαμε κόσμο στις Αναστάσεις. Φέτος ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσουμε κανονικά και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που υπάρχουν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Οι παραγωγοί από την Κρήτη που καλλιεργούσαν συγκεκριμένες ποικιλίες γαρυφάλλων εξ αιτίας της αδυναμίας να τα διαθέσουν τα δύο περασμένα έτη και με κλειστά τα νυχτερινά κέντρα όπου προμηθεύονταν τον μεγαλύτερο όγκο παραγωγής, αναγκάστηκαν να τα κλαδέψουν, άλλαξαν καλλιέργειες και αντί για αυτό το είδος φύτεψαν λαχανικά. Αποτέλεσμα ήταν να μην επαρκούν τα λουλούδια για καλυφθούν οι ανάγκες των ανθοπωλείων.

Υπήρξε πράγματι μια αύξηση, όμως ευελπιστούμε ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί ώστε να μπορέσουμε και εμείς να σταθούμε μετά από δύο πολύ – πολύ δύσκολα χρόνια.

Όσο η Ρωσία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ουκρανία, τόσο το κύμα της ακρίβειας θα επηρεάζει όλα τα είδη, καθώς όπως αυξήθηκε το αέριο, όπως αυξήθηκε το ρεύμα, έτσι αυξήθηκαν και τα μεταφορικά. Εμείς από την πλευρά μας ως ανθοπώλες προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές σε φυσιολογικά επίπεδα και να βοηθήσουμε τους καταναλωτές.

Αναφερόμενος μάλιστα στους Επιταφίους, ο κ. Σύλλης ξεκαθάρισε ότι:

Ανθοκομία: "Ας αποτελέσει ο Covid-19 το λόγο για να ανθίσει ο κλάδος στην Ελλάδα." | Agrovoice.gr | αγροτικά νέα | καλλιέργειες | κτηνοτροφία

«Την Μ. Πέμπτη πηγαίνουμε στα λουλούδια στις Ιερούς Ναούς. Φέτος είχαμε ένα θέμα με την επάρκεια, καθώς αναγκαστήκαμε να εισάγουμε λουλούδια από Τουρκία και Ιταλία.

Αυτό συνέβη, διότι οι ανθοπαραγωγοί της Κρήτης, κλάδεψαν και άλλαξαν τις καλλιέργειές τους, με αποτέλεσμα να λιγοστέψει πολύ η επάρκεια».

Υ.Γ. Εκτός από γαρύφαλλα, τα λουλούδια που χρησιμοποιούνται για τους Επιταφίους είναι ορχιδέες, κρίνα και χρυσάνθεμα σε διάφορους χρωματισμούς αλλά και μαργαρίτες όπου υπάρχει σκληρός μίσχος και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here