Ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη Λαγκάρντ για το σκάνδαλο Tapie!

0
240

Ξεκίνησε σήμερα η δίκη της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη Γαλλία για το σκάνδαλο Tapie, του Γάλλου επιχειρηματία που είχε υποστηρίξει το Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2007.

Η Λαγκάρντ βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατηγορία της αμέλειας, καθώς ως υπουργός οικονομικών της τότε κυβέρνησης Σαρκοζί, είχε εγκρίνει την καταβολή αποζημίωσης ύψους 404εκ € από κρατική τράπεζα στον επιχειρηματία Bernard Tapie για την πώληση μιας επιχείρησης το 2008. 

Οι κατηγορίες που βαραίνουν την Λαγκάρντ επισύρουν έως και ένα έτος φυλάκιση και πρόστιμο έως 15.000€ και αφορούν τους χειρισμούς της που επέτρεψαν την κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

Η υπόθεση ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο Tapie ήταν κύριος μέτοχος στην εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas.

Μετά την έναρξη της πολιτικής του σταδιοδρομίας για να γίνει υπουργός στην σοσιαλιστική κυβέρνηση Φρανσουά Μιτεράν το 1992, ο Tapie αποφάσισε να πουλήσει την εταιρεία. 

Το 1993, μήνυσε την Credit Lyonnais, την κρατική τράπεζα που χειρίστηκε την πώληση, υποστηρίζοντας ότι η τράπεζα τον είχε εξαπατήσει εσκεμμένα υποτιμώντας την αξία της εταιρίας.

Μέχρι το 2007, η μακροχρόνια υπόθεση παραπέμφθηκε από τη Λαγκάρντ σε δεσμευτική διαιτησία. Μια τριμελής επιτροπή απένειμε την αποζημίωση ένα χρόνο αργότερα, προκαλώντας δημόσια κατακραυγή.

Πέρυσι, μετά από οκτώ χρόνια νομικών διενέξεων, το γαλλικό δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Tapie δεν είχε δικαίωμα αποζημίωσης και θα πρέπει να επιστρέψει το 404εκ €.

Η Λαγκάρντ, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με το Δικαστήριο της Δημοκρατίας (CJR), που αποτελείται κυρίως από πολιτικούς και όχι από δικαστές και χειρίζεται καταγγελίες για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Υ.Γ. Βούρκωσε στο δικαστήριο η Λαγκάρντ…

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here