«Ξεσκονίζουν» τις κεραίες της Περγάμου!…..του Γιώργου Κανελλόπουλου.

0
274

Δεν λογαριάζει ούτε μαθητές ούτε και νήπια, πέραν των αγανακτισμένων κατοίκων μιας πυκνοκατοικημένης περιοχής στη Νέα Ερυθραία, το νέο καθεστώς αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Οι κεραίες υπό το καμουφλάζ καμινάδων που έχουν τοποθετηθεί σε διώροφη οικία της οδού Περγάμου, σε απόσταση 35 μέτρων από το 2o Νηπιαγωγείο, 135 μέτρων από το 2o Δημοτικό Σχολείο και κοντά σε άλλους χώρους συνάθροισης κοινού (τοπικό παράρτημα Προσκόπων), έχουν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών.

Μπορεί να εκπέμπουν σε επιτρεπτά όρια ασφαλείας έκθεσης του κοινού στην ακτινοβολία, όπως έδειξαν οι πρώτες μετρήσεις των αρμόδιων φορέων – στη βάση, τουλάχιστον, των ανώτατων επιπέδων που ισχύουν στη χώρα μας, η οποία καταλαμβάνει πανευρωπαϊκή αρνητική πρωτιά και σε αυτόν τον τομέα -, το οίκημα, ωστόσο, ελέγχεται για πολεοδομικές παραβάσεις.

Τα σχέδια της υπηρεσίας Δόμησης για την εγκατάσταση των κεραιών της εταιρείας Vodafone στο συγκεκριμένο κτήριο δεν έχουν θεωρηθεί από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), όπως αναγράφεται ευκρινώς στο σχετικό φάκελο της αδειοδότησης και αυτή ήταν η αφορμή για να αρχίσουν οι τοπικές αρχές και φορείς να «ξεσκονίζουν» την υπόθεση με στόχο την απομάκρυνσή τους.

Εκτός αυτού, ο κάτοχος της κεραίας δεν έχει αναρτήσει ευανάγνωστη πινακίδα ανεξίτηλης γραφής, με την επωνυμία του και τον μοναδικό αριθμό της Άδειας ή του Πιστοποιητικού Πληρότητας, όπως υποχρεούται βάσει νομοθεσίας.

Έμπρακτη συμπαράσταση από τον Δήμο Κηφισιάς

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, πριν από δυο μήνες περίπου, ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα των κατοίκων και αποφάσισε επιπλέον να προσφύγει στην αρμόδια επιτροπή για την επανεξέταση του φακέλου αδειοδότησης, όπως και να ζητήσει έλεγχο από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Νέας Ιωνίας για τη νομιμότητα του κτηρίου, όπου έχουν εγκατασταθεί οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Και για όσους αναρωτιούνται, δεν πρόκειται για συντακτικό λάθος, καθώς οι Δημοτικές Ενότητες Νέας Ερυθραίας και Εκάλης του Δήμου Κηφισιάς, εν έτει 2014 και εποχής «καλλικρατικής αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης», παραμένουν ακόμη στην αρμοδιότητα της πάλαι ποτέ Πολεοδομίας Βορείου Τομέα και νυν υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Νέας Ιωνίας.

Η πρώτη αυτοψία της υπηρεσίας Δόμησης, έπειτα από τις ενέργειες του Δήμου Κηφισιάς, έδειξε αυθαιρεσίες στο εξωτερικό, τουλάχιστον, του κτηρίου και για το λόγο αυτό επιβλήθηκε το πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης που προβλέπει ο νόμος. Ο Δήμος Κηφισιάς, ωστόσο, αναμένει και τα αποτελέσματα τη δεύτερης αυτοψίας που πραγματοποίησε στις 29 Μαΐου 2014 η υπηρεσία Δόμησης στο εσωτερικό του κτηρίου και, κυρίως, για το δεύτερο όροφο, όπου είναι εγκατεστημένος όλος ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα υποστήριξης των κεραιών.

Ο φάκελος με τα αποτελέσματα των αυτοψιών αναμένεται να διαβιβαστούν από τις πολεοδομικές αρχές αλλά και από τον Δήμο Κηφισιάς, όπου και θα κοινοποιηθούν, στον αρμόδιο εισαγγελέα και στην ΕΕΤΤ με αντικειμενικό στόχο την ανάκληση της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας των συγκεκριμένων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, όπως προβλέπει ο νόμος.

Ο κόσμος της γειτονιάς στην οδό Περγάμου & Σκουφά και πλησίον αυτής, καθώς και οι γονείς των μαθητών κινητοποιήθηκαν άμεσα, με δημόσιες εκδηλώσεις ενημέρωσης, μαζεύοντας εκατοντάδες υπογραφές και απαιτούν να φύγουν οι κεραίες «νόμιμες» και παράνομες μέσα από τα σπίτια τους και τα σχολεία τους.

Σύμφωνα με το ψήφισμα που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς: «Δικαίωμα στη ζωή απέναντι στα κέρδη των εταιριών»

Μαζί με τους υπόλοιπους γείτονες, τους γονείς, τους μαθητές του 2oυ Δημοτικού της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ερυθραίας, τους δημοτικούς συμβούλους και τον δήμαρχο Κηφισιάς διεκδικούμε την:

• Κατάργηση του ν.3431/2006 που δίνει το δικαίωμα στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να εγκαθιστούν όπου θέλουν κεραίες χωρίς την έγκριση των τοπικών κοινωνιών.

• Απομάκρυνση όλων των κεραιών που βρίσκονται κοντά σε χώρους όπου υπάρχουν ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές, νοσοκομεία) μέχρι την απόσταση των 500 μέτρων.

• Αποκάλυψη όλων των κεραιών από τα καμουφλάζ εξαπάτησης.

• Πλήρη χαρτογράφηση και έλεγχο νομιμότητας όλων των κεραιών που είναι εγκατεστημένες στον Δήμο Κηφισίας και άμεση απόσυρση όλων των παράνομων κεραιών.
• Να απομακρυνθούν όλες οι κεραίες που οι συνελεύσεις των γειτονιών δεν συμφωνούν με την εγκατάστασή τους.

• Δημιουργία τομέα δημοτικής πεδίο-μέτρησης, ο οποίος θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των πολιτών των συλλόγων και των δημοτικών κινήσεων.

• Επανασχεδιασμό του δικτύου κεραιών, μετά από μελέτη που θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη της πολιτείας και των Δήμων, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων, γονέων, μαθητών του 2ου Νηπιαγωγείου και 2ου Δημοτικού στη Δημοτική Ενότητα της Νέας Ερυθραίας του Δήμου Κηφισίας, επί της οδού Περγάμου και Σκουφά, ενάντια στην ανεξέλεγκτη τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ανέδειξαν για μια ακόμη φορά αυτό που όλοι-ες γνωρίζουμε.

Πως, όταν οι κυβερνήσεις νομοθετούν, έχοντας ως σκοπό να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των λίγων (και στην περίπτωσή αυτή τα συμφέροντα των εταιριών κινητής τηλεφωνίας και ενός συμπολίτη μας), όταν οι εταιρίες για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους αδιαφορούν για τις συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, από τις συνέπειες της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας (ΗΜΑ) στη ζωή μας, όταν κάποιοι εκμισθώνουν τις ταράτσες τους, έναντι υψηλής αμοιβής, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στη ζωή των γειτόνων τους, τότε ο αγώνας για τη ζωή μας είναι μονόδρομος.

Οι κάτοικοι διεκδικούν το αυτονόητο: Το δικαίωμά τους στη ζωή απέναντι στα κέρδη των εταιριών, το δικαίωμά τους να υπερασπίζονται την ποιότητα της ζωής τους απέναντι σ’ αυτούς που τοποθετούν κεραίες μέσα στα σπίτια μας, δίπλα στα σχολειά των παιδιών μας, το δικαίωμά τους να έχουν λόγο για τη γειτονιά τους και τον τόπο τους.

{jcomments on} 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here