ΟΔΗΓΟΣ για τη διεκδίκηση των επιστροφών στις συντάξεις.

0
842

Με γεωμετρική πρόοδο πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι αιτήσεις στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και οι αγωγές σε Διοικητικά Πρωτοδικεία και Ελεγκτικό Συνέδριο από συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με στόχο τη διεκδίκηση αναδρομικών ποσών από την περικοπή των συντάξεών τους το 2012.

Το μπαράζ αντιδράσεων από 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους πυροδότησε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τον Ιούνιο του 2015, επισημαίνοντας ότι οι περικοπές σε κύριες, επικουρικές και δώρα είναι αντισυνταγματικές.

Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, εφόσον οι συνταξιούχοι δικαιωθούν, το κράτος θα πρέπει να τους επιστρέψει περισσότερα από 9 δις ευρώ, κάτι που θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Πιθανή επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012 θα οδηγούσε σε αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 3,5-4 δις ευρώ ή 2% του ΑΕΠ τον χρόνο.

Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εκκρεμότητα η νέα απόφαση του ΣτΕ για το εάν είναι συνταγματική ή όχι η πρόβλεψη του νόμου Κατρούγκαλου για επανυπολογισμό όλων των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.

Η Realnews δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με το ποιοι μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά ποσά, ποια είναι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και δικαστικών αποφάσεων, αλλά και ποιοι τελικά μπορούν να πάρουν πίσω έως και 20.000 ευρώ.

Διαβάστε  το δημοσίευμα της Realnews ΕΔΩ………..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here