Οικονομική ανάπτυξη του Δήμου Κηφισιάς 2014-2019…..του Δημήτριου Αγγελίδη, Συμβούλου Ανάπτυξης του Δημάρχου Κηφισιάς.

0
584

Τα τελευταία χρόνια, η πατρίδα μας βίωσε μια μεγάλη κρίση. Σύνθετη και πολύ-επίπεδη. Που επηρέασε όλους τους τομείς της κοινωνικής δράσης. Αλλά και κάθε σπίτι. Τον καθένα από εμάς, λιγότερο ή περισσότερο.

Ο πυρήνας της κρίσης αυτής ήταν φυσικά η οικονομία. Η οικονομία άλλωστε αφορά και επηρεάζει τα πάντα. Τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας, το μέλλον μας. Αφορά την ποιότητα της ζωής μας. Αφορά τη δυνατότητα εργασίας. Αφορά τη βελτίωση των προσωπικών προοπτικών.

Δίπλα και πίσω από όλα αυτά υπάρχει η έννοια της «ανάπτυξης». Όχι όμως αυτόνομα ή μονοδιάστατα. Αλλά σε συνδυασμό με πληθυντικές δράσεις, σε επίπεδο δήμου, Περιφέρειας και κεντρικής εξουσίας.

Είναι άμεση η ανάγκη να αλλάξουμε υπόδειγμα οικονομικής δραστηριότητας. Να αξιοποιήσουμε καλύτερα και με ταχύτερους ρυθμούς, συγκριτικά πλεονεκτήματα. Όχι μόνο της κάθε περιοχής, αλλά και των ανθρώπων μας.

Να επενδύσουμε στην καινοτομία και τις καινούριες ιδέες. Πάνω από όλα όμως, να επενδύσουμε στην προστιθέμενη αξία του ανθρώπινου δυναμικού.

Όραμά μου είναι να εξελιχτεί η Κηφισιά σε μια κυψέλη δημιουργίας και οικονομικής ανάπτυξης. Με όρους συγκεκριμένου σχεδιασμού. Και με μετρήσιμα αποτελέσματα. Που θα αντέξουν στον χρόνο. Και θα μας προσφέρουν στέρεες βάσεις για ανάταξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Ας σκεφτούμε μονάχα πόσες ευκαιρίες έχουμε χάσει. Και ας μην αφήσουμε να πάνε χαμένες και άλλες. Να μην ξεχνάμε και κάτι ακόμη. Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι.

Αυτό πρέπει να μας ενδιαφέρει πάντοτε. Αυτό πρέπει να μας απασχολεί πάντοτε. Οι άνθρωποι. Οι συμπολίτες μας. Και η ευημερία τους. Αν ευημερούν μονάχα οι αριθμοί, καμία κοινωνία δεν έχει μέλλον.

Εμείς, αυτό που θέλουμε για την Κηφισιά μας είναι μια σύγχρονη πόλη, με αυτόνομη οικονομική δραστηριότητα. Που θα συμβάλλει στη συνολική ανάκαμψη της χώρας. Αλλά θα ενισχύσει και τους δικούς της ανθρώπους. Την τοπική οικονομία.

Τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Κηφισιάς.

Είναι γνωστό ότι οι πόροι που διατίθενται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν συρρικνωθεί σημαντικά.

Παρά το γεγονός αυτό, στον Δήμο Κηφισιάς η χρηστή διοίκηση και ο εξορθολογισμός των δαπανών απέφερε τριπλασιασμό των Ταμειακών Διαθεσίμων.

Τα 5,0 εκ. που παραλάβαμε το 2014 από την προηγούμενη Διοίκηση Χιωτάκη, αυξήθηκαν στα 17,5 εκ. σήμερα, με 58 δημοπρατήσεις έργων,  παρόλο ότι έχουμε προβεί σε πρωτοφανείς μειώσεις των δημοτικών τελών.  Η μείωση των τελών κατά 10% για το 2018 και το 2019 θεωρείτε ρεκόρ και μάλιστα πανελλήνιο.

Όπως είναι γνωστό, το ΕΣΠΑ 2014-2020 εξαρχής έδωσε προτεραιότητα σε ώριμα έργα, δηλαδή σε έργα που είχαν ολοκληρωμένες τεχνικές μελέτες, ολοκληρωμένες αδειοδοτήσεις, και γενικά σε έργα που δεν είναι στο στάδιο της «αρχικής ιδέας». Τέτοια ώριμα έργα δεν υπήρχαν όταν παραλάβαμε τη προηγούμενη Διοίκηση Χιωτάκη.

Επιπρόσθετα, το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τον κατάλληλο σχεδιασμό και την ωρίμανση νέων έργων, ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τα 2 έτη, εξαιτίας των γραφειοκρατικών διαδικασιών και του κατά περίπτωση νομοθετικού/κανονιστικού πλαισίου.

Παρόλη τη δυσμενή κατάσταση, καταφέραμε και πετύχαμε από τα προσφερόμενα προγράμματα στην Περιφέρεια Αττικής,  το 100% της χρηματοδότησης,  έναντι περίπου 23% επί Δημαρχίας Χιωτάκη, εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ ύψους  8.824.975 € και αφορούσαν κυρίως έργα υποδομών και παροχές κοινωνικού χαρακτήρα. Ένα μικρό ποσοστό αφορούσε προμήθειες (εξοπλισμό).

Όλα τα έργα εξελίσσονται κανονικά και δεν παρατηρούνται προβλήματα στις χρηματοροές. Η απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων είναι πλήρης.

Λόγω των ανθηρών οικονομικών στοιχείων στο Δήμο Κηφισιάς μπορούμε να σχεδιάζουμε, να μελετούμε και να δημοπρατούμε ότι στοχεύουμε.

Ειδική υπηρεσία και ο Γενικός Γραμματέας ασχολούνται συνεχώς με τα χρηματοδοτούμενα και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η δική μας Παράταξη «Δύναμη Ελπίδας ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» το απέδειξε στα δύσκολα της κρίσης. Τώρα θα κάνουμε το επόμενο βήμα. Με αυτοπεποίθηση, ρεαλισμό και όρεξη για καινούριες ιδέες και προσπάθειες. Με τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here