Οι βίλες των οργίων…..της φοροδιαφυγής!

0
249

Για τους περισσότερους ποσό της τάξεως των 38.220 ευρώ φέρνει στο μυαλό τον ευσεβή πόθο να κερδίσουν το λαχείο. Για κάποιους άλλους αυτό είναι το κόστος για εννιά μέρες διακοπές στη Μύκονο, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, σε σούπερ λουξ βίλα με ιδιωτική πισίνα και κήπο πέντε στρέμματα, σε απόσταση αναπνοής από το κύμα.

Για το ΣΔΟΕ οι βίλες της χλιδής σε Μύκονο, Πάρο, Πάτμο και Κεφαλονιά αποτελούν το νέο «αγαπημένο» ελεγκτικό στόχο.

Η έρευνα που έχει προηγηθεί και συνεχίζεται ακόμα και το φθινόπωρο δείχνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες τους -με συντριπτικά ποσοστά παραβατικότητας – βάζουν το «νοίκι» μαύρο στην τσέπη και… μην την είδατε την απόδειξη.

Το ποσό των 38.220 ευρώ δεν είναι πλασματικό. Είναι το πραγματικό ποσό που ζήτησαν από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ όταν εμφανίστηκαν μέσω διαδικτύου ως πελάτες για να κλείσουν τη βίλα των ονείρων (μας) για εννιά μέρες.

Κι αν τα έχει ο πελάτης και θέλει να τα δώσει με γεια του με χαρά του. Τα μπερδέματα αρχίζουν όταν μετά την εικονική κράτηση από τους άνδρες του ΣΔΟΕ και τον διαδικτυακό έλεγχο της πληρότητας, εμφανίζεται το συνεργείο ελέγχου για επιτόπιο έλεγχο.

Εκεί διαπιστώνεται ότι αντί για 38.220 ευρώ η απόδειξη γράφει 220 ευρώ και τα υπόλοιπα μπαίνουν μαύρα στο παντελόνι.

Αν η καραμπινάτη φοροδιαφυγή σταματούσε εδώ, μάλλον οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ δεν θα παραξενεύονταν. Έχουν ανταμώσει πλέον χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις.

Το πρόβλημα λαμβάνει πολλαπλάσιες διαστάσεις μετά το «σκάλισμα» από τους ελεγκτές. Σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι, όχι απλώς δεν κόβονται αποδείξεις από τους ιδιοκτήτες, αλλά ούτε καν πληρώνουν ΕΕΤΗΔΕ με ένα απλούστατο κόλπο.

Σε ένα τεράστιο «χωράφι» βγάζουν άδεια για 50 τετραγωνικά ακινήτου. Παίρνουν ρεύμα, χτίζουν 500 τετραγωνικά (αλλά εδώ μπαίνει στο παιχνίδι του ελέγχου η πολεοδομία) και αντί για το ιδιόκτητο σπίτι το οποίο δεν προορίζεται για ενοικίαση, χτίζουν δυο βίλες, όπως διαπιστώνουν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ.

Έτσι, μετά το «κοστούμι» των φόρων και προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων έρχονται και οι καμπάνες για το ΕΕΤΗΔΕ και ακολουθεί η πολεοδομία.

Η έκταση που έχει λάβει αυτή η μορφή φοροδιαφυγής και χωρίς σε καμία περίπτωση να σημαίνει ότι όλοι όσοι νοικιάζουν βίλες είναι φοροφυγάδες, είναι μεγάλη, σύμφωνα με πηγές του ΣΔΟΕ.

Για να γίνει αντιληπτό τι ποσά «παίζουν» παραθέτουμε ενδεικτικά τις τιμές ενοικίασης για μια βίλα 4 υπνοδωματίων, με ιδιωτική πισίνα, στη Μύκονο για το διάστημα από 25 έως 31 Οκτωβρίου. 

Οι τιμές που βρήκαμε ξεκινούν από 1.697 λίρες (1.995 ευρώ) έως και 4.157 λίρες (4.886,66 ευρώ) την εβδομάδα, αυτή την περίοδο, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το πόσο μπορεί να κοστίζουν το Δεκαπενταύγουστο.

Αντίστοιχα στην Κεφαλονιά, για τις ίδιες ημερομηνίες, η τιμή φτάνει ακόμα και τα 4.900 ευρώ την εβδομάδα, ενώ στην Πάρο βρήκαμε ακόμα πιο…..φτηνά.

Μόλις 1.196 ευρώ για μία εβδομάδα διακοπών σε βίλα δύο υπνοδωματίων με μαγευτική θέα και προφανώς κανένα πρόβλημα αν ο ιδιοκτήτης κόβει κανονικά την απόδειξη στον πελάτη που έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τέτοια ποσά.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here