Οι διάδοχοι της Κίνας και τα νέα growth stories!

0
229

Τις περιοχές του κόσμου όπου στο επόμενο διάστημα είναι πιθανό να σκάσουν…..βόμβες ανάπτυξης προσδιορίζει ο καθηγητής του Χάρβαρντ Ricardo Hausmann μιλώντας στους Financial Times.

Ο καθηγητής αναφέρεται σε χώρες όπως η Ζιμπάμπουε, το Μεξικό και η Αίγυπτος, ενώ εστιάζει σε τρία διαφορετικά κριτήρια που κατά την εκτίμησή του εξηγούν την ανάπτυξη:

Το πρώτο είναι οι φυσικοί πόροι και το τι γίνεται με αυτούς, το δεύτερο σχετίζεται με το πόσες παραγωγικές δυνατότητες έχει μια χώρα σήμερα και το τρίτο με τη θέση της και το πόσο κεντρικά είναι τοποθετημένη στις αγορές.

Όπως επισημαίνει ο κ. Hausmann, το Μεξικό, μία από τις χώρες που αναμένεται να ξεχωρίσουν στους ρυθμούς ανάπτυξης, έχει επεκταθεί σε διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, όπως αεροπορικές, IT και ηλεκτρονικά.

Ο ίδιος αντιπαραβάλλει το Μεξικό με τη Βραζιλία, η οποία, όπως επισημαίνει, παρουσιάζει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της, με τον κλάδο μεταποίησής της να εμφανίζεται όλο και πιο αδύναμος.

Ερωτηθείς για τις προοπτικές της Κίνας που «απασχολούν όλο τον κόσμο», ο κ. Hausmann προέβλεψε επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στο 4- 4,5% περίπου, γεγονός που όπως είπε ίσως σημάνει ακόμη και πολιτική αστάθεια.

Στο παρακάτω βίντεο εμφανίζεται και ο πολύ ενδιαφέρων σχετικός χρωματισμένος χάρτης με τις περιοχές ανά τον κόσμο όπου αναμένεται αλματώδης ανάπτυξη……

{videobox}i-TQqyM-pNg{/videobox}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here