Οι καρέκλες του Martino Gamper!

0
599

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013 στις 20:00, το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει στο Κτήριο της Οδού Πειραιώς 138, την έκθεση του πρωτοποριακού καλλιτέχνη Martino Gamper «100 καρέκλες σε 100 μέρες », μια έκθεση που από το 2007 μέχρι σήμερα έχει παρουσιαστεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου στην Αγγλία, την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Αμερική. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουλίου 2013.

Οι 100 καρέκλες του Gamper δημιουργήθηκαν σε 100 μέρες με υλικά από παλιές καρέκλες που βρήκε ο καλλιτέχνης σε σπίτια φίλων του ή που ο ίδιος αγόρασε από παζάρια ή μάζεψε από τους δρόμους του Λονδίνου.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για 99 καρέκλες, καθώς την 100η θα τη δημιουργήσει ο καλλιτέχνης στην Αθήνα, λίγες μέρες πριν την έκθεση.

Το φιλμάκι-ντοκουμέντο αυτής της δημιουργικής διαδικασίας θα προβληθεί στο πλαίσιο της έκθεσης.

Η ευρηματικότητα και η τόλμη – ο καλλιτέχνης δεν διστάζει να επενδύσει μια πλαστική καρέκλα με πολυτελές ύφασμα ή να φτιάξει μια καρέκλα από τον σκελετό ενός ποδηλάτου – είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου του Gamper, το οποίο επιπλέον αποπνέει το πνεύμα της εποχής, αφού ανταποκρίνεται απόλυτα στο τρίπτυχο:

«Ανακυκλώνω, Αναδημιουργώ, Ανακαλύπτω εκ νέου».

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα διθυραμβικά άρθρα που γράφτηκαν στον διεθνή Τύπο για τον Gamper, άλλοτε τον χαρακτηρίζουν ως τον «καλύτερο σχεδιαστή επίπλου» και άλλοτε ως «τον καλύτερο αλχημιστή».

Μέρος των εσόδων από την έκθεση θα προσφερθεί στο σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here