Οι μεγάλοι χρηματοδότες του Π.Ο.Υ. – Πόσα δίνουν Κύπρος και Ελλάδα.

0
670
GENEVA, SWITZERLAND - FEBRUARY 18 : Atmosphere at World Health Organization (WHO) head office during COVID-19 coronavirus crisis on February 18, 2020 in Geneva, Switzerland. (Footage by Vincent Isore/IP3 via Getty Images)

Η ανακοίνωση της απόφασης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αναστολή της χρηματοδότησης προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εν μέσω της αύξησης θανάτων στις ΗΠΑ, προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία δεδομένου ότι η Αμερική αποτελεί τον νο1 χρηματοδότη του Οργανισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν δύο είδη πληρωμών: Εισφορές και εθελοντικές συμπληρωματικές εισφορές προς τον ΠΟΥ.

Το πρώτο είναι τι πρέπει να πληρώσουν οι χώρες για να γίνουν μέλη του οργανισμού και το συνολικό ποσό υπολογίζεται σε σχέση με τον πλούτο και τον πληθυσμό.

Το δεύτερο είναι προφανώς εθελοντικό και ενθαρρύνονται τα μέλη να προσφέρουν υψηλότερη οικονομική συνεισφορά.

Στην πιο πρόσφατη πρόταση προϋπολογισμού της τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση Τραμπ ζήτησε μείωση των χρηματοδοτικών συνεισφορών των ΗΠΑ στον ΠΟΥ από 122,6 εκατομμύρια δολάρια σε εκτιμώμενη συνεισφορά ύψους 57,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού στην δεύτερη θέση των εισφορών κατατάσσεται η Κίνα με σχεδόν τα μισά χρήματα, 28,5 εκ. Δολάρια. Ακολουθεί η Ιαπωνία με 20,5 εκ., η Γερμανία με 14,6 εκ., το Ηνωμένο Βασίλειο με 10,9 εκ., η Γαλλία 10,6 εκ., η Ιταλία 7,9 εκ. και η Βραζιλία με 7,1 εκατομμύρια.

Η εισφορά της Κύπρου είναι στις 172.250 χιλιάδες δολάρια, ενώ η Ελλάδα δίνει ένα ποσό 875.595 χιλιάδων.

Πέραν από τα κράτη υπάρχουν και άλλοι οργανισμοί όπως το Bill & Melanda Gates Foundation που το 2018 έδωσαν περίπου 250 εκ δολάρια. Άλλοι οργανισμοί που δίνουν χρήματα είναι το Gavi Alliance, ο ΟΗΕ, το National Treasury Fund, Rotary International κ.α.

Υ.Γ. Επικίνδυνη όσο ακούγεται η απόφαση Τραμπ για τον ΠΟΥ λέει ο Γκέιτς: «Πληρώστε» ζητά το Πεκίνο, πυρά και από Βερολίνο.

Εν αναμονή της επίσημης αντίδρασης του ΠΟΥ στην αναστολή της χρηματοδότησής του που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, το Πεκίνο, η Γερμανία αλλά και ο Μπιλ Γκέιτς ασκούν ήδη κριτική στην απόφαση του αμερικανού Προέδρου.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here