Οι νέες πρακτικές της ΠτΔ…του Γιώργιου Κασσαβέτη Επισμηναγού ε.α. τ. Κυβερνήτη Ο.Α.

0
424

O Tempora…O Mores (Ω Καιροί…Ω Ήθη)

Την ιστορική αυτή φράση αναφώνησε ο μεγαλύτερος ρήτωρ και ένας εκ των πλέον επιφανών Ρωμαίων πολιτικών, ο Μάρκος Τύλλιος Κικέρων, για να χαρακτηρίσει τα κακά ήθη της εποχής του. Δανειστήκαμε τη φράση του για να περιγράψουμε τις νέες πρακτικές που εισάγει στην Προεδρία της Δημοκρατίας η νεομοδίτισσα Πρόεδρος κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Πέραν των μέχρι τώρα γνωστών πρακτικών, που εισήγαγε στην Προεδρία η νέα οικοδέσποινα του Μεγάρου Μαξίμου, ήτοι:

-Της απομάκρυνσης της Ελληνικής Σημαίας και των όπλων των Μαχητών του 1821 από το Γραφείο της Προεδρίας,

-Της αρνήσεως του ασπασμού του ιερού Ευαγγελίου,

-Της μη ανάκρουσης του Εθνικού Ύμνου κατά την τελετή της πρωτοχρονιάς,

…η κ. Σακελλαροπούλου έβαλε το λιθαράκι της και στις παρελάσεις των Εθνικών Εορτών.

Πιο συγκεκριμένα κατά την εφετινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου η κυρία Σακελλαροπούλου, πέραν του ότι περιφρόνησε τελείως την Ελληνική σημαία και τα τιμητικά αγήματα, παρακολουθούσα καθιστή την παρέλαση, κατέστησε αυθαιρέτως επίσημο πρόσωπο τον σύντροφό της, τον τοποθέτησε ακριβώς όπισθεν της στο βάθρο των επισήμων, με αποτέλεσμα να μοιράζεται μαζί της τις τιμές που απέδιδαν οι στρατιωτικές δυνάμεις στην ίδια ως Αρχηγό του Κράτους, αλλά και στα υπόλοιπα επίσημα πρόσωπα, που αυτοδικαίως κατείχαν τις θέσεις των επισήμων.

Κατά την 50χρονη σχεδόν ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας ουδέποτε κάθισε στο βάθρο των επισήμων σύζυγος, ή σύντροφος Προέδρου της Δημοκρατίας, κι ο λόγος είναι απλός. Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αυστηρά προσωποπαγής, που σημαίνει πως ούτε συγκατέχεται ούτε διαμοιράζεται.

Τον κανόνα αυτόν ετήρησαν αυστηρά μέχρι τώρα όλοι οι διατελέσαντες Πρόεδροι. Κι όταν ακόμη συνέβη να παρίσταται σύζυγος Προέδρου στο βάθρο την επισήμων, καθόταν στις τελευταίες θέσεις του βάθρου και όχι δίπλα στον Πρόεδρο.

Βεβαίως δεν μπορεί να μεμφθεί κανείς την κ. Σακελλαροπούλου γιατί δεν έχει σύζυγο, αλλά σύντροφο. Άλλωστε σε λίγα χρόνια ο μισός Ελληνικός πληθυσμός θα συζεί με σύμφωνα συμβιώσεως και όχι με ληξιαρχικές πράξεις γάμου.

Αυτή τη στιγμή όμως η κοινή γνώμη δεν είναι έτοιμη να δεχθεί το μοντέλο του Λουξεμβούργου, σύμφωνα με το οποίο ο Πρωθυπουργός της χώρας συμβιεί επισήμως στην Πρωθυπουργική κατοικία με τον ομόφυλο σύντροφό του.

Πέραν όμως της παραβιάσεως των πρωτοκόλλων, τα οποία, ως φαίνεται, η κ. Πρόεδρος γράφει στα παλαιότερα των «σπορτέξ» της, τα οποία δεν αποχωρίζεται ακόμη και στις ημιεπίσημες εμφανίσεις της, είναι θλιβερή η εικόνα σε μια ημέρα υψηλού συμβολισμού, όπως η 25η Μαρτίου, ο υπεύθυνος της παρελάσεως Στρατηγός να χαιρετά στρατιωτικώς και να δηλώνει το πέρας της παρελάσεως, ταυτόχρονα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον ανώνυμο σύντροφό της!

Κλείνοντας κρίνουμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε στην κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πως ο «σύντροφος» δεν είναι θεσμός, που προβλέπεται από νόμους και κανονισμούς. Συνεπώς παρανομεί η κ. Σακελλαροπούλου όταν σε τόσο υψηλά αξιώματα εισάγει θεσμούς απ’ το παράθυρο.

Ουδείς της αμφισβητεί το δικαίωμα να έχει σύντροφο, αλλά μέχρις εκεί:

-Δεν μπορεί όμως να ξηλώνει τους τοίχους του κτιρίου της Προεδρίας της Δημοκρατίας για να κατασκευάσει πολυτελές γραφείο για την εγκατάσταση του συντρόφου της,

-Δεν μπορεί να επιθεωρεί στρατιωτικά τμήματα μαζί με το σύντροφό της,

-Δεν μπορεί τις τιμές που αποδίδονται στην ίδια, λόγω της υψηλής θέσεώς της, να τις μοιράζεται με τον παντελώς «ανεπίσημο» σύντροφό της.

Το θλιβερό όμως δεν είναι τα επαρχιώτικα και εκτός πρωτοκόλλου καμώματα της κ. Σακελλαροπούλου, αλλά το ότι δεν βρίσκεται κάποιος να τη μαζέψει, ώστε να μην εκθέτει διαρκώς τη χώρα.

Διότι το να αναμένει κάποιος ότι θα αντιληφθεί η ίδια την ακαταλληλότητά της για το υψηλό αξίωμα που κατέχει και θα υποβάλλει την παραίτησή της άδικα χάνει το χρόνο του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here