«Οι Προειδοποιήσεις Ερντογάν πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη»…λέει ο Τούρκος Αναλυτής Γιουσούφ Ερίμ.

0
157

Για το κλίμα έντασης Ελλάδας και Τουρκίας μίλησε ο διπλωματικός αναλυτής του TRT, Γιουσούφ Ερίμ, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Open, αλλά και για την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στη Γεωργία Γαραντζιώτη, πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο, γιατί τα πράγματα μπορεί να κλιμακωθούν πάρα πολύ γρήγορα και να βγουν εκτός ελέγχου.

Αναφερόμενος στο εάν έχει αυξηθεί ο κίνδυνος για ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο, ο Γιουσούφ Ερίμ σημείωσε ότι:

«Aν με ρωτούσες το ίδιο πριν από δύο χρόνια, θα σού έλεγα όχι.  Πιστεύω ότι τώρα η κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτη. Οι πιθανότητες είναι 50-50 στο να κλιμακωθεί σε ένα στρατιωτικό επεισόδιο ή όχι. To 50% είναι υψηλό ποσοστό. Ποτέ δεν είχε φτάσει ως εκεί. Αλλά η κατάσταση έχει αλλάξει»

Οι διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας έχουν εξαντληθεί

Ο διπλωματικός αναλυτής σημείωσε ότι, την τεταμένη κατάσταση, κάνει ακόμα πιο δύσκολο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

«Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας έχουν εξαντληθεί, υπάρχει ελάχιστο περιθώριο για ελιγμούς. Τον επόμενο χρόνο, το 2023, θα έχουμε εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία. Οι εκλογές περιορίζουν το περιθώριο πολιτικών ελιγμών και τις διπλωματικές ικανότητες που έχουν οι δύο κυβερνήσεις»…είπε και υπογράμμισε ότι:

«Στην πραγματικότητα, ανησυχώ πολύ λόγω της έλλειψης μηνυμάτων από τους εταίρους της Ελλάδας και της Τουρκίας. Περιμένω να δω περισσότερα μηνύματα από τις Βρυξέλλες και τις ΗΠΑ. Νομίζω ότι η Δύση δεν έχει καταλάβει ακόμη πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και την ένταση που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Ο Γιουσούφ Ερίμ μίλησε και για τη ρητορική κλιμάκωσης από τον Ερντογάν που παρατηρούν πολλοί αναλυτές, οι οποίοι και εκτιμούν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος απευθύνεται στο εσωτερικό του ακροατήριο.

«Πιστεύω ότι πρέπει να ληφθούν πάρα πολύ σοβαρά οι προειδοποιήσεις Ερντογάν γιατί τα πράγματα μπορεί να κλιμακωθούν πάρα πολύ γρήγορα και να βγουν εκτός ελέγχου. Το θέμα της Ελλάδας έχει γίνει μεγάλο θέμα Εθνικής Ασφάλειας για την Τουρκία.

Από ένα θέμα θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έχει γίνει τώρα θέμα Εθνικής Ασφάλειας. Έχει ανέβει στο επίπεδο κλιμάκωσης, έχει δημιουργηθεί ένα πρωτοφανές επίπεδο κλιμάκωσης μεταξύ των δύο χωρών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here