Οι Σκιώδεις Διαγωνισμοί και οι συγκρούσεις για τα Rapid Test…του Κώστα Ζαφειρόπουλου.

0
720

Η Ελλάδα με το σκληρότερο χρονικά lockdown και με το τρίτο κύμα της πανδημίας να καλπάζει, εξακολουθεί να κάνει πολύ λιγότερα ημερήσια τεστ σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην Ευρώπη:

  • Μία από τις αιτίες, οι διαγωνισμοί με τις φωτογραφικές διατάξεις υπέρ συγκεκριμένων εταιρειών που έχουν οδηγήσει σε πόλεμο φαρμακοβιομηχανιών και απειλούν με ευθύνη της κυβέρνησης να αφήσουν τη χώρα «άοπλη» απέναντι στον κορωνοϊό την πιο κρίσιμη στιγμή
  • Στον τελευταίο fast track διαγωνισμό του ΙΦΕΤ μια ξαφνική κίνηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέτρεψε φωτογραφική διάταξη, οδήγησε σε…απρόσμενο ανάδοχο και αιφνιδίασε δυσάρεστα την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οσο η πανδημία μαίνεται και όσο ο κορωνοϊός επηρεάζει τις ζωές όλων, τα διαγνωστικά τεστ θα εξακολουθούν να είναι απολύτως απαραίτητα.

Κι όμως, η Ελλάδα είναι η χώρα με το σκληρότερο χρονικά lockdown, με υψηλούς δείκτες θετικότητας στο τρίτο κύμα, με χαμηλή αναλογία πραγματικών ΜΕΘ ανά κάτοικο και κυρίως με ανεπαρκή διαγνωστική παρακολούθηση.

Κι όμως, εξακολουθούμε να κάνουμε πολύ λιγότερα ημερήσια test Covid-19 ανά κάτοικο από πλήθος ευρωπαϊκών χωρών.

H Κύπρος π.χ. κάνει ημερησίως 49,3 τεστ/1.000 κατοίκους, η Μ. Βρετανία 18,56 και η Ελλάδα μόλις 4,16. Εκτός από τη δεδομένη έλλειψη του κατάλληλου υγειονομικού προσωπικού, καθοριστικό ρόλο στη διαφαινόμενη ανεπάρκεια παίζουν και οι προμήθειες των τest.

Οι τρεις τελευταίοι κρατικοί διαγωνισμοί αξίας εκατομμυρίων ευρώ για τα rapid τεστ, όμως, ήταν ένα παιχνίδι με σημαδεμένη τράπουλα, με την εμπλοκή της Κυβέρνησης, του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και συγκεκριμένων εταιρειών.

Το Υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να εκδώσει δύο ΦΕΚ για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των διαγνωστικών ελέγχων, φωτογραφίζοντας συγκεκριμένη εταιρεία με έδρα στην Κύπρο και διασυνδέσεις με οφσόρ, η οποία είχε κερδίσει και τους πρώτους δύο διαγωνισμούς, την Εταιρεία For Health («Στήνουν rapid μονοπώλια για προμήθειες 19 εκατ. ευρώ», «Εφ.Συν.», 20.2.2021).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here