Οι 240 μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2022 περιλαμβάνει το Σχέδιο της Ανάπτυξης!

0
176

Περισσότερες από 240 μεταρρυθμίσεις στην πενταετία 2018-2022 περιλαμβάνει το ολιστικό σχέδιο της ανάπτυξης που απέστειλε η Κυβέρνηση στους δανειστές και άναψαν το πράσινο φως προκειμένου αυτό να συζητηθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο την Τετάρτη, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Από τις μεταρρυθμίσεις της επόμενης ημέρας, για τις οποίες ορίζονται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ξεχωρίζουν από τον τομέα της οικονομίας: ο μόνιμος μηχανισμός αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, μέτρο που θα έχει υλοποιηθεί το β’ τρίμηνο του 2019, το μητρώο περιουσιακών στοιχείων που θα πρέπει να είναι έτοιμο στο τέλος του 2018 και η απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.

Στα εργασιακά προτεραιότητα δίνεται στην επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την εκ νέου εγκαθίδρυση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης μετά το τέλος του προγράμματος.

Σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου μισθού η κυβέρνηση μπορεί μεν να το έχει τοποθετήσει χρονικά εντός του 2018, ωστόσο με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο η σχετική κυβερνητική βούληση θα υλοποιηθεί εντός του 2019.

Σύμφωνα λοιπόν με το ολιστικό πρόγραμμα, που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (είχε τεθεί σε ισχύ το 2014).

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει πριν από τη νομοθέτηση της αύξησης του κατώτατου μισθού να έχει προηγηθεί έκθεση για την αξιολόγηση του επιπέδου του κατώτατου μισθού της αρμόδιας επιτροπής στην οποία μετέχουν διάφοροι φορείς (μέχρι τέλος Μαρτίου), διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους (μέχρι τέλος Μαΐου), κατάθεση πορίσματος της αρμόδιας επιτροπής (μέχρι μέσα Ιουνίου) και νομοθέτηση (μέχρι τέλος Ιουνίου).

Στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μέχρι τα μέσα του 2020.

Εναν χρόνο νωρίτερα θα έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο για τις επιθεωρήσεις εργασίας στη γεωργία.

Με το ίδιο σχέδιο η κυβέρνηση δεσμεύεται για την εφαρμογή ενός τριετούς προγράμματος δράσης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας ώς τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα «τρέξει» πρόγραμμα απασχόλησης εργαζομένων σε επισφαλείς θέσεις εργασίας.

Εμφαση δίνεται στη δημιουργία ενός νέου πλαισίου για τις εξαγωγές και τις στρατηγικές επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο μετασχηματισμός και εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα περνάει μέσα από την καθιέρωση ενός Δημόσιου Διοικητικού Εποπτικού Παρατηρητηρίου για την πρόοδο των διοικητικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και από την ενίσχυση και αναδιάρθρωση των Ανεξάρτητων Αρχών, έργα τα οποία θα πρωταγωνιστήσουν στο δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Στο τέλος του 2019, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του συστήματος σχεδιασμού και των διαδικασιών πρόσληψης και θα ενισχυθεί το ΑΣΕΠ ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πρόσληψης.

Η «ψηφιοποίηση» αποτελεί ειδικό και ιδιαίτερα κρίσιμο κεφάλαιο στο ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης. Προβλέπεται ότι εντός του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση της κυβερνητικής νομοθεσίας, του κώδικα διοικητικής διαδικασίας, του κώδικα δημοσίων υπαλλήλων και της νομοθεσίας για την ανοχτή διακυβέρνηση.

Στις αρχές του 2019 εξάλλου θα έχει ψηφιοποιηθεί το σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού για τη δημόσια διοίκηση και στο τέλος του 2019 θα αρχίσουν να «ανεβαίνουν» σταδιακά οι κωδικοποιημένοι νόμοι.

Ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα και η ψηφιοποίηση είναι κομβικής σημασίας και για την ενίσχυση της παραγωγικότητας της οικονομίας και της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Πλάνου για τον αγροδιατροφικό τομέα, με στόχο την ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας, καθώς και την ανάπτυξη ανθρωπίνων πόρων με μέτρα υποστήριξης για την εγκατάσταση νέων αγροτών, εκπαίδευση και κατάρτιση, ενίσχυση κοινωνικού ιστού αγροτικών περιοχών και προστασία του περιβάλλοντος.

Δημιουργείται εξάλλου ένα νέο πλαίσιο δράσεων ενίσχυσης της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά και σχέδια δράσης για την ανάπτυξη του Οικοσυστήματος της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (2017-2023), την Κυκλική Οικονομία, τη διαχείριση αποβλήτων κ.λπ.

Στο τέλος του χρόνου σχεδιάζεται η εισαγωγή φορολογικών κινήτρων για επιχειρήσεις που εφαρμόζουν/επενδύουν σε περιβαλλοντική και φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία.

Προτεραιότητα (ειδικό κεφάλαιο) δίνει το ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών με επανασχεδιασμό του χάρτη θαλάσσιων μεταφορών μικρών αποστάσεων για την ολοκλήρωση της σύνδεσης των νησιών, ιδιαίτερα των πιο απομακρυσμένων μεταξύ τους (ακτινωτή διασύνδεση) καθώς και με την ηπειρωτική χώρα.

Παράλληλα μέχρι το 2020 θα έχει αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θαλάσσιων, αεροπορικών και χερσαίων μεταφορών, προκειμένου να επιτευχθεί η έγκαιρη μετάβαση των κατοίκων και των επισκεπτών από και προς τα νησιά.

Περιλαμβάνει επίσης δράσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και αφορούν την υγεία (άνοιγμα ΤοΜΥ, προμήθειες), τους κλάδους της ενέργειας και των υποδομών (ηλεκτρική διασύνδεση νησιών με ηπειρωτική χώρα, αντιμετώπιση ληξιπρόθεσμων οφειλών ΔΕΗ, αναβάθμιση υποδομών στα λιμάνια Πειραιά, Θεσσαλονίκης κ.λπ.).

ΔΕΙΤΕ το ολιστικό σχέδιο της Ανάπτυξης που απέστειλε η Κυβέρνηση στους δανειστές πατώντας ΕΔΩ…….

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here