Οι Earthdancers ενώνουν τους λαούς!

0
411

Για πέμπτη χρονιά φέτος θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα υπέροχο και πολύχρωμο θέαμα με χορούς και κοστούμια τοπικά , των χωρών που συμμετέχουν στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού & Μουσικής «Οι Χορευτές του Κόσμου – Earthdancers».

Πολυπολιτισμός, ειρήνη και αδελφοσύνη, που μόνο μέσω της τέχνης συνυπάρχουν! Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Μουσικής «Οι Χορευτές του Κόσμου – Earthdancers» ενώνει τους λαούς και μας δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, τώρα που περισσότερο από ποτέ το χρειαζόμαστε. Χορηγός Επικοινωνίας η «Βραδυνή της Κυριακής».

Οι «Χορευτές του κόσμου», είναι το όραμα των διοργανωτών Παναγιώτη Μπιτάκου, Δημήτρη Λιανοστάθη και Γιώτας Κωνσταντίνου και συνεχίζουν να υπάρχουν χάρη στο πείσμα, τη μαχητικότητά και την αγάπη τους για την παράδοση.

Ο Δημήτρης Λιανοστάθης μιλά στην Kifisia Press για τους «Χορευτές του Κόσμου»…….

-Κύριε Λιανοστάθη πείτε μας πως ξεκίνησε η ιδέα να μεταφέρετε αυτό το φεστιβάλ, που είναι τόσο γνωστό έξω, και στην Ελλάδα και μάλιστα με ιδιωτική πρωτοβουλία;

«Οι συντελεστές των earhdancers, συμμετέχουμε σε πολιτιστικούς οργανισμούς που πηγαίνουν σε ανάλογα φεστιβάλ στο εξωτερικό. Με το «θέατρο Δόρα Στράτου» μάλιστα έχουμε στο παρελθόν συμμετάσχει σε ανάλογες πολιτιστικές δράσεις ανά τον κόσμο.

Είπαμε λοιπόν ότι μπορούμε και στην καρδιά της πατρίδας μας, την Αθήνα, να κάνουμε κάτι που στο εξωτερικό γίνεται με επιτυχία. Να ενώσουμε πολιτισμούς και λαούς με κοινό όχημα τη μουσική και τον χορό. Όσον αφορά την ιδιωτική πρωτοβουλία που αναφέρατε, συχνά τα ποιοτικά πολιτιστικά προϊόντα που παράγονται, έχουν ως βάση το κοινό όραμα μη κρατικών ομάδων…»

-Ο χορός ενώνει τόσους λαούς, όμως δεν υπάρχει καμία κρατική βοήθεια, πως τα καταφέρνετε με τα έξοδα; Έχετε αποταθεί για κρατική επιχορήγηση; Ή σε κάποιους ιδιώτες;

«Η εποχή της οικονομικής κρίσης είναι και εποχή της πολιτισμικής κρίσης. Εμείς θεωρούμε ότι ο πολιτισμός και ειδικά ο λαϊκός πολιτισμός με τον οποίο ασχολούμαστε, μπορεί να γίνει εφαλτήριο και οικονομικής ανάπτυξης.

Δυστυχώς η κεντρική πολιτιστική πολιτική όπως εκφράζεται από την κεντρική της διοίκηση, δεν συνδράμει σ΄ αυτή την πρωτοβουλία. Ίσως γιατί είναι ιδιωτική…

Παρόλα αυτά όμως το φεστιβάλ χορού και μουσικής earthdancers γίνεται για 5η φορά και στηρίζεται οικονομικά από τα εισιτήρια των παραστάσεων και από τους λίγους, αλήθεια λόγω οικονομικής κρίσης, ιδιώτες χορηγούς, που έχουν αντιληφθεί την πορεία του φεστιβάλ μας και την αξία του πολιτιστικού αγαθού που αυτό παράγει.»

-Φιλοξενούνται οι χορευτές από τα διάφορα κράτη εδώ; Και πως γίνεται αυτό;

«Ναι. Οι «χορευτές του κόσμου» φιλοξενούνται στην Αττική και εκτός από την παρουσίαση των χορών και της μουσικής τους, επισκέπτονται τις μέρες της φιλοξενίας τους αρκετά πολιτιστικά μνημεία της Αττικής, αλλά και τις θάλασσές μας… Η διοίκηση του φεστιβάλ και οι εθελοντές έχουν φροντίσει για τη διαμονή και τη διατροφή των «χορευτών του κόσμου».»

-Πόσες χώρες παίρνουν μέρος; Περισσότερες από την προηγούμενη φορά;

«Φέτος στο 5ο Φεστιβάλ Χορού και Μουσικής Εarthdancers παίρνουν μέρος 8 πολιτισμικές αποστολές από 8 χώρες, όσες και την προηγούμενη φορά. Η Ινδονησία, η Αργεντινή, η Ουγγαρία, η Βραζιλία, η Σερβία, η Παραγουάη, η Κόστα Ρίκα και η Ελλάδα.»

-Ανταποκρίθηκαν αμέσως μόλις τους προτείνατε να συμμετάσχουν;

«Είμαστε χαρούμενοι και συνάμα περήφανοι, που χρόνο με το χρόνο, όλο και περισσότερες πολιτισμικές μουσικές και χορευτικές ομάδες απ΄ όλον τον κόσμο, εκδηλώνουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ μας. Η οργανωτική ομάδα επιλέγει κάθε φορά, με ποιοτικά κριτήρια, τις ομάδες χορών που τελικά λαμβάνουν μέρος.

Αυτό συνεπάγεται ποιοτική αναβάθμιση του φεστιβάλ μας κάτι που εισπράττεται από τους θεατές. Έτσι φέτος, οι ομάδες που έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν είναι κορυφαίες στο είδος τους, στην χώρα τους. Αυτό θεωρούμε ότι εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία των «Earthdancers».»

-Πέρσι δεν έγινε φεστιβάλ λόγω των κάπιταλ κοντρόλς;

«Ναι, πέρσι ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους μας. Και για μας ως διοργανωτές, αλλά και για τις φιλοξενούμενες χώρες που είχαν επιλεγεί να έρθουν στο φεστιβάλ μας…

Ευτυχώς έγιναν εγκαίρως οι απαραίτητες ενέργειες και δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα. Επανακάμπτουν όμως δυναμικά φέτος οι Earthdancers, για να μας χαρίσουν τις στιγμές που στερηθήκαμε πέρυσι, στο πολλαπλάσιο…»

-Με την κρίση που περνάμε, έρχεται κόσμος;

«Παρ΄ όλες τις οικονομικές δυσκολίες που όλοι βιώνουμε, ο κόσμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των Earthdancers. Προσπαθούμε βέβαια η τιμή του εισιτήριου να ΄ναι μικρή και ο κόσμος αυτό το εισπράττει.

Η ποικιλία και η διαφορετικότητα, των μουσικών και των χορών , εξάπτει το ενδιαφέρον του κόσμου. Αντιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι ότι το πολιτιστικό αγαθό που προσφέρεται είναι ποιοτικό, διαφορετικό, άκρως ενδιαφέρον και φαντασμαγορικό.»

-Ποια είναι η αντίδραση των θεατών όταν βρίσκονται μέσα στο χώρο που διεξάγεται το φεστιβάλ; Συμμετέχουν, ενθουσιάζονται; Τι σχόλια ακούτε στο τέλος;

«Η εμπειρία των θεατών που έρχονται στις παραστάσεις μας είναι μοναδική. Αναγνωρίζουν την κοινή καταγωγή της μουσικής και του χορού, μέσα από τη διαφορετικότητά τους. Χειροκροτούν, ενθουσιάζονται, συμμετέχουν κάθε φορά ανάλογα με την πολιτισμική ομάδα που εκφράζεται επί σκηνής . Τα σχόλια είναι θετικότατα και η ανταπόκριση του κόσμου είναι αυτή που μας κάνει να συνεχίζουμε…»

-Σκοπεύετε να το συνεχίσετε, παρά τις δυσκολίες;

«Και βέβαια. Ήδη έχουν εκφράσει επιθυμία να συμμετάσχουν στους Earthdancers, πολιτισμικές ομάδες για το 2017.

Και όσο ο κόσμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των Earthdancers, εμείς θα συνεχίζουμε, γιατί απλά, πιστεύουμε σ΄ αυτό και στην αξία του…»

-Πείτε μας σε ποιους χώρους θα διεξαχθεί το Earthdancers φέτος και ποιες ημερομηνίες;

«Την Τετάρτη 31 Αυγούστου οι Earthdancers θα βρίσκονται στο Κηποθέατρο Παπάγου, την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη στο θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι και την Κυριακή 4 Σεπτέμβρη στο Κατράκειο Θέατρο στην Νίκαια.

Οι παραστάσεις αρχίζουν στις 20.30 και το εισιτήριο έχει στα ταμεία 10 ευρώ και στην προπώληση 8 ευρώ (www.viva.gr).

Σας περιμένουμε όλους, να γνωρίσουμε τις μουσικές και τους χορούς του κόσμου μέσα από τους «Χορευτές του Κόσμου»

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here