Οι Financial Times Αποκαλύπτουν το βαρύ «Κατηγορώ» Νατοϊκού Διπλωμάτη κατά του Volodymyr Zelenskyy!

0
184

Οι Financial Times δημοσιεύουν ένα εκτενές άρθρο για την Πυραυλική Επίθεση σε Πολωνικό έδαφος, παραθέτοντας όλο το Διπλωματικό και Στρατιωτικό Θρίλερ που εξελίχθηκε αμέσως μετά το χτύπημα.

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η αποκάλυψη σχολίου Διπλωμάτη κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ, ο οποίος καταφέρθηκε με σφοδρότητα κατά του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι.

Γράφει συγκεκριμένα ο αρθρογράφος της εφημερίδας για τον διάλογο που είχε:

Απαντώντας στα σχόλια του Ζελένσκι απόψε σχετικά με την άρνηση πως ο πύραυλος ήταν Ουκρανικός, ένας Διπλωμάτης χώρας του ΝΑΤΟ μου είπε:

«Αυτό καταντά γελοίο. Οι Ουκρανοί καταστρέφουν την εμπιστοσύνη [μας] προς αυτούς. Κανείς δεν κατηγορεί την Ουκρανία, αλλά αυτοί μας λένε ανοιχτά ψέματα. Αυτό είναι πιο καταστροφικό ακόμα και από τον πύραυλο!»

Η διαφωνία ξέσπασε την Τετάρτη μεταξύ της Ουκρανίας και των δυτικών συμμάχων της σχετικά με το ποιος εκτόξευσε έναν πύραυλο που εξερράγη στην Πολωνία, με το ΝΑΤΟ, τη Βαρσοβία και τις ΗΠΑ να λένε ότι το όπλο πιθανότατα εκτοξεύτηκε από τις δυνάμεις αεράμυνας του Κιέβου κατά τη διάρκεια μιας Ρωσικής επίθεσης.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι το αμφισβήτησε, επιμένοντας ότι δεν είχε «καμία αμφιβολία» ότι ο πύραυλος που έπεσε στο χωριό Przewodów κοντά στα ουκρανικά σύνορα το απόγευμα της Τρίτης, σκοτώνοντας δύο άτομα, δεν ήταν Ουκρανικός πύραυλος.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις» ότι η επίθεση με πυραύλους ήταν «σκόπιμη επίθεση» από τη Μόσχα.

Πρόσθεσε ότι η Δυτική Στρατιωτική Συμμαχία δεν είχε «καμία ένδειξη ότι η Ρωσία προετοιμάζει επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες εναντίον του ΝΑΤΟ».

«Η προκαταρκτική μας ανάλυση δείχνει ότι το περιστατικό πιθανότατα προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας που εκτοξεύτηκε για να υπερασπιστεί το Ουκρανικό έδαφος από επιθέσεις Ρωσικών πυραύλων Κρουζ»…είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε:

«Αυτό δεν είναι λάθος της Ουκρανίας. Η Ρωσία φέρει την ευθύνη για όσα συνέβησαν χθες στην Πολωνία, διότι αυτό είναι άμεσο αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου πολέμου και του κύματος επιθέσεων από την Ρωσία κατά της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να καταρρίψει εκείνους τους πυραύλους που στοχεύουν πόλεις της Ουκρανίας και κρίσιμες Ουκρανικές υποδομές».

Ο Αντρέι Ντούντα, Πρόεδρος της Πολωνίας, είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Πολωνία λίγες ώρες μετά το χτύπημα, ότι οι ερευνητές πίστευαν ότι «πιθανότατα» ήταν ένας πύραυλος Ρωσικής κατασκευής που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970, ο S300 «Δεν έχουμε στοιχεία ότι εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία».

Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε την άποψη της Βαρσοβίας. «Δεν είδαμε τίποτα που να έρχεται σε αντίθεση με την προκαταρκτική εκτίμηση του Προέδρου Ντούντα ότι αυτή η έκρηξη ήταν πιθανότατα το αποτέλεσμα ενός Ουκρανικού πυραύλου αεράμυνας που δυστυχώς προσγειώθηκε στην Πολωνία»…δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουάτσον.

Ο Υπουργός Άμυνας Lloyd Austin επανέλαβε την εκτίμηση του Watson και είπε ότι οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται στο έδαφος και βοηθούν στην έρευνα.

Ο Στρατηγός Mark Milley, πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου, είπε ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογό του την Τρίτη, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να κατανοήσει την κατάσταση και να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανή κλιμάκωση, αλλά δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει μαζί του.

Ο Ζελένσκι και ορισμένα δυτικά κράτη κατηγόρησαν αρχικά τη Ρωσία για την εκτόξευση του όπλου, το οποίο εκτοξεύτηκε κατά τη μεγαλύτερη πυραυλική επίθεση της Μόσχας εδώ και εβδομάδες, και ο ηγέτης της Ουκρανίας διατήρησε αυτή τη στάση παρά τις διαψεύσεις Πολωνίας και Δύσης.

Ο Πρόεδρος επανέλαβε επίσης τις εκκλήσεις του Αρχηγού Εθνικής Ασφάλειας, Oleksiy Danilov, να δοθεί στους Ουκρανούς ερευνητές πρόσβαση στο σημείο της συντριβής.

«Εάν, ο Θεός φυλάξει, κάποια συντρίμμια [βλημάτων] σκότωναν αυτούς τους ανθρώπους, πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη»…είπε. «Αλλά, συγγνώμη, πρώτα [θέλω] μια έρευνα, πρόσβαση, τα δεδομένα που έχετε-θέλουμε να τα έχουμε».

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι οι αρχικοί ισχυρισμοί για την ευθύνη της Μόσχας από το Κίεβο και ορισμένους δυτικούς συμμάχους ήταν «ακόμα μια υστερική, λυσσαλέα Ρώσο-φοβική αντίδραση που δεν βασιζόταν σε καμία πραγματική πληροφορία».

Η Ρωσία επέμεινε ότι δεν χτύπησε στόχους κοντά στα σύνορα της Πολωνίας και είπε ότι για οποιαδήποτε ζημιά σε αμάχους έφταιγε το Κίεβο.

Το Υπουργείο Άμυνας είπε ότι δεν εκτόξευσε πυραύλους καν στο Κίεβο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της Τετάρτης και είπε ότι το περιστατικό στην Πολωνία ήταν μια «σκόπιμη πρόκληση με στόχο την κλιμάκωση της κατάστασης».

Στη συνέντευξη Τύπου του, ο Στόλτενμπεργκ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το τι οδήγησε στο περιστατικό, τονίζοντας ότι παραμένει αντικείμενο έρευνας, αλλά επιβεβαίωσε ότι η προκαταρκτική ανάλυση υποδεικνύει το Ουκρανικό σύστημα αεράμυνας.

«Αυτό το περιστατικό δεν έχει τα χαρακτηριστικά επίθεσης»…είπε, προσθέτοντας ότι δεν άλλαξε τη θεμελιώδη εκτίμηση του ΝΑΤΟ για την απειλή για τη συμμαχία. Κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η παροχή περισσότερων Συστημάτων Αεράμυνας στην Ουκρανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here