Οι Oδυνηρές Μνήμες της Κύπρου και η άσβεστη κηλίδα της Ελισάβετ: Η Bασιλική χάρη που δεν δόθηκε, ο ήρωας Ευαγόρας και το φιάσκο του 1993.

0
197

Αναπόφευκτες οι συνδέσεις του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ με την Κύπρο, καθώς στον Κυπριακό λαό ξυπνούν οι μνήμες από τα χρόνια της ΕΟΚΑ και συγκεκριμένα οι απαγχονισμοί των αγωνιστών.

2 Ιουνίου 1953: Οι Βρετανοί οργάνωσαν εορτασμούς σε όλες τις αποικίες τους, για τη στέψη της νέας βασίλισσάς τους, Ελισάβετ Β’.

Στην Πάφο, στο «Ιακώβειο Γυμναστήριο», αναρτούν την Αγγλική σημαία. Αυτό εξοργίζει τους μαθητές, οι οποίοι οργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Απαιτούν την αφαίρεση της σημαίας από την πύλη του σχολείου τους. Ακολουθούν συγκρούσεις.

Ένας τολμηρός 15χρονος, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, κατεβάζει το σύμβολο της αποικιοκρατίας και το ξεσκίζει. Οι υπόλοιποι μαθητές βάζουν φωτιά και καίνε τη σημαία.

Η συνέχεια της πορείας του συγκεκριμένου μαθητή είναι γνωστή: Η απόφασή του να βγει αντάρτης στα βουνά της Πάφου, η σύλληψη και μεταφορά του στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας και οι τελευταίες του δραματικές ώρες στο κελί πριν τον απαγχονισμό του.

Στις 18 Δεκεμβρίου 1956 συλλαμβάνεται και κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση παράνομου οπλισμού. Η δίκη του ορίζεται για τον Μάρτιο του 1957. Οδηγείται στην αγχόνη στις 14 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς.

To δημοσίευμα της «Καθημερινής Κύπρου»

Οι οδυνηρές μνήμες της Κύπρου και η άσβεστη κηλίδα της Ελισάβετ: Η βασιλική χάρη που δεν δόθηκε, ο ήρωας Ευαγόρας και το φιάσκο του 1993 [videos] | Hellasjournal.com

«Την 1.30ˊ μετά-μεσονύκτιο ελήφθη τηλεγράφημα του Πρακτορείου Ρώϋτερ εκ Λευκωσίας αγγέλλον ότι απηγχονίσθη ο νεαρός Κύπριος αγωνιστής Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ετών 19, Σπουδαστής, ο οποίος είχε καταδικασθή διότι έφερε πολυβόλον όπλον.

Ενώ επλησίαζεν η στιγμή της εκτελέσεως, οι κρατούμενοι εις τας φυλακάς της Λευκωσίας εκραύγαζον διάφορα πατριωτικά συνθήματα από τα κελιά των. Κάτοικοι της Kυπριακής πρωτευούσης, διαμένοντες εις απόστασιν ενός χιλιομέτρου από των φυλακών, ανέφερον ότι ήκουαν άνδρας και γυναίκας κρατουμένους να κραυγάζουν: «Ζήτω η Ε.Ο.Κ.Α. ως και άλλα πατριωτικά συνθήματα».»

Αν και οι απόψεις διίστανται, στην Κύπρο είναι διαδεδομένο ευρέως ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε τη νομική ισχύ και τη δυνατότητα να δώσει βασιλική χάρη (royal pardon) στον 19χρονο Ευαγόρα Παλληκαρίδη και τους άλλους 8 απαγχονισθέντες.

ΔΕΝ το έπραξε και ο ανήλικος Παλληκαρίδης μαζί με τους άλλους οχτώ αγωνιστές οδηγήθηκαν στην αγχόνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here