ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Η Ευρώπη πετάει έξω το ΔΝΤ με νέα πρόταση για συμφωνία!!

0
239

Αυτή είναι η «ανάγνωση» των νέων προτάσεων της Ευρώπης που αποκαλύφθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης 30/06/2015, μια πρόταση που φέρνει ολική ανατροπή και βρίσκεται υπό επεξεργασία αυτή την ώρα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Επιχειρούμε να αποκωδικοποιήσουμε με απλά λόγια τι σημαίνουν αυτές οι νέες προτάσεις που ίσως να αλλάξουν τα δεδομένα.

Όπως σας ενημερώναμε η δομή περιλαμβάνει (περιληπτική μετάφραση):

*Λήξη του προγράμματος του EFSF
*Έναρξη τριετούς προγράμματος με τον ESM
*Καμία εμπλοκή του ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό
*Σοβαρότατη πρόνοια για το χρέος, μεταξύ άλλων με δεκαετή περίοδο χάριτος και άλλες ελαφρύνσεις
*Όρους που δεν απέχουν από τις Ελληνικές θέσεις.
*Εξασφάλιση της αποπληρωμής του ΔΝΤ, ακόμα και στην τρέχουσα δόση.

Αναλύοντας την κάθε μια πρόταση ξεχωριστά, μπορούμε να συμπεράνουμε τα εξής:

Με τη λήξη του προγράμματος του EFSF (προσωρινό μηχανισμό στήριξης), στην ουσία αφήνουν πίσω τις μνημονιακές δεσμεύσεις της τελευταίας σύμβασης με τους δανειστές.

Από τη στιγμή που θα το αφήνουν να εκπνεύσει σήμερα το βράδυ και θα περάσουν σε ένα διετές πρόγραμμα με τον ESM (μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρώπης), είναι σαν να αλλάζει σελίδα η σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές. Οι όροι που προσφέρουν οι δανειστές, δεν απέχουν από τις ελληνικές θέσεις.

Αυτή η σχέση αλλάζει ριζικά και με την αποχώρηση του ΔΝΤ, καθώς δεν θα έχει καμία εμπλοκή στη χρηματοδότηση της χώρας. Θα περιοριστεί ως φαίνεται σε τεχνικές συμβουλές, χωρίς να έχει το δικαίωμα αυτών των αισχρών παρεμβάσεων των τελευταίων 5 ετών; Γιατί δεν θα έχει πλέον αυτό το δικαίωμα;

Από τη στιγμή που δεν θα δώσει άλλα δάνεια, δεν θα έχει δικαίωμα λόγου. Προσθέστε σε αυτό, ότι τα δάνεια που έχει δώσει μέχρι τώρα στην Ελλάδα θα τα αγοράσει ο ESM. Στην ουσία πετάμε έξω το ΔΝΤ. Αντίστοιχη μέριμνα ίσως υπάρξει και με τα ομόλογα που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ.

Θυμίζουμε ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πρέπει να πληρώσουμε στην ΕΚΤ ομόλογα που λήγουν ύψους 6,7 δις ευρώ.

Με άλλα λόγια εξασφαλίζονται οι πληρωμές, ακόμα και η σημερινή προς το ΔΝΤ. Για τη σημερινή κυρίως δόση – και σε αυτό φαίνεται να υποχωρούν οι ευρωπαίοι – είναι το ΔΝΤ να πληρωθεί με τα κέρδη που έχουν αποκομίσει το 2014 οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν.

Πρόκειται για 1,9 δις ευρώ, κάτι περισσότερο δηλαδή από την τρέχουσα δόση (έχει συγχωνευθεί σε μια και λήγει σήμερα, ύψους 1,58 δις)

Χρέος

Το πλέον σοβαρό είναι το θέμα του χρέους. Η πρόταση της Ευρώπης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ολυμπία, περιλαμβάνει δεκαετή περίοδο χάριτος, Δηλαδή, τεράστια ανάσα για την ελληνική οικονομία, αφού δεν θα καλείται να πληρώσει δάνεια και αυτά τα χρήματα που εξοικονομεί να τα ρίχνει στην πραγματική οικονομία.

Προφανώς, θα υπάρξει και νέα δέσμευση της Ευρώπης για διευθέτηση του χρέους με βάση τη συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Αυτή η δέσμευση προέβλεπε:

*μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής στις λήξεις των ελληνικών ομολόγων
*μείωση των επιτοκίων δανεισμού (κανείς δεν ξέρει με ποιο επιτόκιο μας δανείζει ακριβώς το ΔΝΤ, ενώ ο ESM επειδή διαθέτει υψηλή διαβάθμιση έχει πολύ χαμηλά επιτόκια)
*αλλαγή των επιτοκίων σε σταθερά από κυμαινόμενα.

Υ.Γ. ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Εκτάκτως θα ταξιδέψει ο Έλληνας πρωθυπουργός Α.Τσίπρας σε Βερολίνο ή Βρυξέλλες!

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here