Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στη Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Υγείας.

0
346

Η πανδημία δεν είναι μια ευκαιρία για να εμπεδώσετε κλίμα φόβου και μη διεκδίκησης.

Αναμφίβολα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το μεγάλο γεγονός των τελευταίων 24ώρων είναι η συζήτηση για την πρόσβαση στην πατέντα, είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και η όλη αντιπαράθεση που υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάμεσα στις εταιρείες, την Ευρώπη, τα κράτη,  που διαπλέκεται με τις αγωνίες του κόσμου, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διότι αυτή η συζήτηση αναδεικνύει τα όρια που πρέπει να υπάρχουν στη λειτουργία της αγοράς, όταν αυτή αγγίζει το κρίσιμο θέμα της ανθρώπινης ζωής. Με αυτή την έννοια, η χθεσινή απόφαση είναι σημαντικότατη.

Διότι έρχεται να δώσει ένα μήνυμα προς τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό, που θέλει να τα υποτάσσει όλα στη λειτουργία της αγοράς. Η πρόταση αυτή ήταν πρόταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπως γνωρίζετε.

Ήταν μία πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στις 8 Ιανουαρίου, στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ήταν η ίδια πρόταση που στις 12 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες μετά από τότε που κατατέθηκε δημόσια στη χώρα μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χλεύασε στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Μας τα είπε, άλλωστε, κι εδώ, στη Βουλή, όπου μέσα σε ένα κλίμα αστεϊσμών, μας είπε ότι «τι θέλετε τώρα, να κρατικοποιήσουμε την Pfaizer;». Η απάντηση δόθηκε από αυτούς που -παρόλο που  μπορεί να είναι και συγγενείς, σε κάποιο βαθμό, ως προς τις απόψεις σας- αντιλαμβάνονται τις μεγάλες αγωνίες.

Και δεν είναι άνθρωποι που, απλά και μόνο, υπηρετούν ένα άκαμπτο, νεοφιλελεύθερο σχέδιο, όπως φάνηκε ότι κάνετε εσείς, καθ’ όλο το διάστημα της πανδημίας, όχι μόνο με αφορμή τα θέματα του εμβολίου.

Και τι δεν μας είπατε! Ότι στην Ελλάδα δεν μπορούν να παραχθούν εμβόλια, λες κι αυτή η πρόταση αφορούσε μόνο τις Ελληνικές βιομηχανίες και δεν ήταν μια πρόταση για να πάρουν την πατέντα οι δεκαεννέα ευρωπαϊκές βιομηχανίες που αποδεδειγμένα μπορούν να παράξουν και παράγουν εμβόλια.

Σ’ αυτό, λοιπόν, βρεθήκατε από την άλλη πλευρά, των συμφερόντων των λίγων. Αυτών, οι οποίοι βάζουν τα κέρδη πάνω από τη ζωή. Είναι δημόσιο αγαθό το εμβόλιο και σ’ αυτό πρέπει να έχουν πρόσβαση όλες και όλοι.

Η συνέχεια της ομιλίας του στο βίντεο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here