ΟΡΓΗ σε Πανευρωπαϊκό Επίπεδο για τον «Υποκλοπέα» Μητσοτάκη-Νέο άρθρο κόλαφος του Politico.

0
156

Μετά το Δημοσίευμα-«Βόμβα» του Politico για την απόπειρα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να «περάσει κάτω από το χαλί» το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις που έχει εκθέσει τη χώρα μας σε παγκόσμιο επίπεδο, σήμερα, με νέο άρθρο η έγκυρη ιστοσελίδα επανέρχεται αναδεικνύοντας τις οργισμένες αντιδράσεις ευρωβουλευτών που πλέον ζητούν παρέμβαση από την Κομισιόν, τονίζοντας ότι η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο.

Στο άρθρο που υπογράφει η Antoaneta Roussi επισημαίνεται ότι οι Ευρωβουλευτές δεν δέχονται την θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην εμπλακούν στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

«Οι Ευρωπαίοι βουλευτές, δεν αποδέχονται την αυστηρά διατυπωμένη πρόταση της Ελλάδας, ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να κρατήσουν «τη μύτη τους»  μακριά από ένα σκάνδαλο υποκλοπών» τονίζεται στο δημοσίευμα, στο οποίο μάλιστα φιλοξενούνται δηλώσεις της Ευρωβουλεύτριας των Οικολόγων, Σάσκια Μπρίκμοντ η οποία κάνει λόγο για διακύβευση της λειτουργίας του κράτους δικαίου.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδέχτηκε ότι ενήργησε λάθος, αλλά ισχυρίστηκε πως η υποκλοπή έγινε νόμιμα από την ΕΥΠ, αν και εξακολουθεί να αρνείται να πει το γιατί, επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια» αναφέρει το δημοσίευμα του Politico. «Η Αθήνα αρνείται σθεναρά πως οι υπάλληλοι της ΕΥΠ σχετίζονται με την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη με το λογισμικό Predator και τη χρήση του», σημειώνεται.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στη παρέμβαση του αντιπροσώπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιωάννη Βραΐλα, ο οποίος σε επιστολή του σημείωσε ότι η Επιτροπή «δεν πρέπει να είναι εύπιστη σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου, σχετικά με ένα θέμα εθνικής ασφάλειας». Ο ίδιος έκανε λόγο για ΜΜΕ που «δεν διακρίνονται πάντα για ακρίβεια και αντικειμενικότητά τους».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται η αντίδραση της Ευρωβουλευτή Sophie in ‘t Veld, η οποία με ανάρτησή της επεσήμανε ότι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Για αυτό και το ερευνά το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και το PEGA της Ευρωβουλής. Καθώς παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ στο στόχαστρό των παρακολουθήσεων βρίσκονται ευρωβουλευτές και ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Οι κυβερνήσεις είναι μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Το Politico αναφέρει πως ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ, έλαβε απάντηση από την Ευρωβουλεύτρια Sophie in ‘t Veld (Renew Europe) που είναι μέλος των επιτροπών LIBE και PEGA. Η εξεταστική επιτροπή Pega του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία μετέχει, διερευνά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις Ευρωπαίων πολιτών με τα λογισμικά Pegasus και Predator.

«Tο σκάνδαλο του Ελληνικού spyware είναι αρμοδιότητα της ΕΕ», είπε απαντώντας στον Βραΐλα. Η ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η υπόθεση θα μπορούσε να αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ, όπως ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (ο εμβληματικός κανονισμός της ΕΕ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής) και θα βρισκόταν επίσης στο στόχαστρο της ΕΕ για τη στόχευση του Ανδρουλάκη, ο οποίος είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε ερώτηση που δέχτηκε για το εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ικανοποιημένη με την απάντηση της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος Christian Wigand αποδέχτηκε ότι η εθνική ασφάλεια είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελλάδας, αλλά, όπως και η ‘t Veld, τόνισε την ανάγκη η Αθήνα «να σέβεται το δίκαιο της ΕΕ και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

«Λάβαμε την απάντηση από τις ελληνικές αρχές και την εξετάζουμε. Η Επιτροπή συλλέγει πληροφορίες σχετικά με την αναφερόμενη χρήση spyware, όπως τα Pegasus/Predator, και την πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ των κανόνων προστασίας δεδομένων της ΕΕ και του εθνικού πλαισίου ασφάλειας και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτό το θέμα πολύ στενά», εξήγησε.

Σύμφωνα με το Politico, η υπόθεση παρακολουθείται στενά στις Βρυξέλλες, εν μέρει επειδή αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκονται ήδη στη μέση μιας έρευνας για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus που έχει αποτελέσει το επίκεντρο σκανδάλων σε χώρες της ΕΕ, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ισπανία.

Οι Βρυξέλλες δίνουν μάχη για να απαντήσουν σε ένα σκληρό-αλλά γνώριμο-ερώτημα: Πώς μπορεί να αποτρέψει τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας σε εθνικό επίπεδο από την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ, χωρίς να καταπατήσει την αυστηρή κυριαρχία των κυβερνήσεων σε θέματα εθνικής ασφάλειας; Αρκετοί αξιωματούχοι της Κομισιόν αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ σχεδιάζει να αμφισβητήσει την Αθήνα για τις αποκαλύψεις.

Είναι κοινή πρακτική για τις κυβερνήσεις που δέχονται πυρά για χρήση λογισμικού κατασκοπείας όπως το Pegasus να λένε στους αξιωματούχους της ΕΕ να υποχωρήσουν, ισχυριζόμενοι ότι οι αμυχές είναι νόμιμες.

Ωστόσο, οι ευρωπαίοι νομοθέτες δεν είναι πεπεισμένοι, επισημαίνοντας ότι τα spyware είχαν ως στόχο πολιτικούς αντιπάλους, όχι μόνο απειλές για την ασφάλεια.

Η Saskia Bricmont, βελγίδα ευρωβουλευτής του κόμματος των Πρασίνων, η οποία συμμετέχει στην εξεταστική επιτροπή spyware του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γνωστή και ως PEGA, είπε ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τώρα την ίδια «συνταγή» με την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Ισπανία, προσπαθώντας να κρύψει το θέμα κάτω από το χαλί παίζοντας το «χαρτί» της εθνικής

ασφάλειας. «Αυτό για μένα είναι εντελώς απαράδεκτο γιατί η δημοκρατία και το κράτος δικαίου διακυβεύονται», είπε.

Η Bricmont χαρακτήρισε την απάντηση της Επιτροπής «αδύναμη» και είπε ότι ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, είχε την υποχρέωση να διασφαλίσει ότι γίνονται σεβαστές οι αξίες της ΕΕ και η ασφάλεια των πολιτών.

Ο Jordi Solé, ισπανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, συμφώνησε, προσθέτοντας ότι τα σκάνδαλα κατασκοπείας δεν ήταν μόνο θέμα εθνικής ασφάλειας αλλά θεμελιωδών δικαιωμάτων, με τους εκλεγμένους πολιτικούς να στοχοποιούνται λόγω των θέσεων τους.

«Αξίζει μια ισχυρότερη αντίδραση από όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε ο Solé.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του Κοινοβουλίου, η Bricmont ζήτησε από τα ευρωπαϊκά κόμματα να αφήσουν στην άκρη τις κομματικές σχέσεις και να αντιμετωπίσουν κάθε περίπτωση ισότιμα.

Ένας άλλος ευρωβουλευτής στην επιτροπή PEGA, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν νομικές κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση της τεχνολογίας ακόμη σε επίπεδο ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι οι νομοθέτες έχουν την ευθύνη να παρέχουν κατευθυντήριες γραμμές για τη διατήρηση της δημοκρατίας στα κράτη-μέλη.

«Εάν δεν υπάρχουν νομικοί δείκτες, τα κράτη μέλη μπορούν να βάλουν ότι θέλουν στο πλαίσιο της «εθνικής ασφάλειας», το οποίο αλλάζει δραστικά το νόημα από το ένα κράτος μέλος στο άλλο», ανέφεραν.

«Δεν είναι εθνική υπόθεση, είναι ευρωπαϊκή», είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here