«Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος»

0
3794

Ρητό του Σοφού Καλλίμαχου, που είναι πολύ επίκαιρο λόγω των πρόσφατων εξελίξεων  στον  δημοτικό συνδυασμό «Δύναμη Ελπίδας-Συμμαχία Πολιτών», που έχει την σημερινή ευθύνη της διοίκησης του Δήμου Κηφισιάς.

Εδώ και χρόνια, μας απασχολούσε πως και γιατί χιλιάδες άνθρωποι που έχουν ευεργετηθεί απλόχερα από άλλους,  έχουν γυρίσει την πλάτη τους στον ευεργέτη και αρκετές φορές έγιναν ορκισμένοι εχθροί του.

«Κάνε το καλό και ρίχτω στο γιαλό» ή «Ότι καλό κάνεις θα το βρεις μπροστά σου»,  κι άλλες πάνσοφες παροιμίες και ρητά που συνιστούν μεγαθυμία, καλοσύνη και βοήθεια στο συνάδελφο.

Και σύμφωνα με μια θεωρία, υπάρχει μια συμπαντική αρμονία-ισορροπία ότι όταν κάνεις κάπου το καλό, το εισπράττεις στη ζωή σου από αλλού. Από τον Θεό, από τον Άγνωστο ίσως, αλλά ποτέ όμως από τον ευεργετημένο!

ΕΔΩ ΟΜΩΣ για παράδειγμα  μιλάμε για τρεις υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους, που στις δημοτικές εκλογές το 2014 κατάφεραν να εκλεγούν, επειδή ο συνδυασμός «Δύναμη Ελπίδας – Συμμαχία Πολιτών»  του Γιώργου Θωμάκου……κέρδισε τις εκλογές.

Με απόφαση Δημάρχου τότε, διορίστηκαν οι δύο εκλεγέντες  Δημοτικοί Σύμβουλοι, στο αξίωμα του Αντιδήμαρχου και η τρίτη στο αξίωμα της Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, αναθέτοντας τους μάλιστα την εποπτεία και τον συντονισμό συγκεκριμένων  δράσεων του Δήμου Κηφισιάς.

Γενικά  τους  υποστήριξε ο Δήμαρχος, μέσα σε μια  θερμή συναδελφική ατμόσφαιρα επειδή τους εκτιμούσε, τους  θεωρούσε  συναγωνιστές, τους  συμπαραστάθηκε,  γιατί  είναι  και  ο ίδιος  τέτοιος……«Άνθρωπος».

Και όμως, δυστυχώς, κατά την διάρκεια της θητείας  των  ευεργετημένων (περίπου 4,5 ετών), οι υπονομευτικές τους απαιτήσεις ή οι έντονες αντιπαλότητες τους, προκαλούσαν την συστηματική αποδόμηση του «ευεργέτη» τους για να μετεξελιχτούν τελικά  σε «αντίπαλοί του»!!

Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, τον λοιδορούσαν κατά την διάρκεια της θητείας τους, μέχρι που να έρθει το πλήρωμα του χρόνου ώστε να βάλουν υποψηφιότητα για Δήμαρχοι οι ίδιοι!!

ΓΙΑΤΙ; Ένα πελώριο ΓΙΑΤΙ; Τους ανέδειξε από το πουθενά, τους ικανοποίησε το πολιτικό τους ego, προσφέροντας τους ότι επιθυμούσαν ανυστερόβουλα. ΠΟΙΟΣ ο λόγος λοιπόν που τον πότισαν αντί «με μάνα…..χολή;»

ΣΥΝΗΘΩΣ βοηθάμε ανθρώπους που έχουν πολύ «λιγότερα» από τον ευεργέτη. Όσο περισσότερα  προσφέρεις απλόχερα (που αργότερα διαπιστώνεις ότι δεν τους άξιζε), τόσο γιγαντώνει μέσα τους  το σύμπλεγμα κατωτερότητας και τους εξαγριώνεις, τους κάνεις μπαρούτι στην ανημποριά τους, βλέποντας ότι ακόμη και με ένα τηλεφώνημά  ή παρέμβασή του, ικανοποιεί  τα αιτήματα  τους.

Δεν είναι θέμα ΤΟΥΣ το «οικονομικό», αλλά το «ψυχικό  έλλειμμα»  που τους κάνει συναισθηματικά μίζερους  και  κομπλεξικούς.

Λένε «Το χέρι που σε ταΐζει……ποτέ μην το δαγκώσεις». Με τον ευεργετημένο συμβαίνει το αντίθετο……Κάποια στιγμή θα το δαγκώσει. Ο Διακατεχόμενος από το σύνδρομο της κατωτερότητας, ποτέ δεν θα είναι αληθινά ευγνώμων σε αυτόν που τον ευεργέτησε.

Στην αρχαιότητά, είναι γνωστό, ότι η «αχαριστία» θεωρείτο  ποινικό αδίκημα που τιμωρείται αυστηρά.

Οι καλές εμπειρίες στη ζωή μας,  μας  έχουν βοηθήσει  πάρα πολύ και μας διαμορφώνουν τον χαρακτήρα σε πολλά.

Αλλά οι κακές εμπειρίες  που έχουν σχέση με όποια ανιδιοτελή προσφορά βοήθειας σε άλλους είναι ανεξίτηλες και φέρνουν στενοχώρια αλλά και αντιπάθεια στον ευεργετημένο, που συμβαίνει να τον βλέπεις συχνά στην  πόλη σου και να σου αρνιέται κι αυτήν ακόμη την καλημέρα!!……

Ίσως για αυτό όμως γινόμαστε σκληροί, απάνθρωποι και αδιάφοροι εκεί που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε. Βέβαια, η κακή πρόθεση κάνει πιο πολύ κακό σε αυτόν που την έχει.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος…….από τον Δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: ΜΗΠΩΣ θα έπρεπε να θεωρούμε υπερβολικό τον χαρακτηρισμό: Μια από τις πιο κοινές μορφές ψυχασθένειας είναι η «αχαριστία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here