Ο Έλληνας βιολιστής Λεωνίδας Καβάκος…..που κατέκτησε τον κόσμο!

0
304

Γεννημένος στην Αθήνα το 1967, είχε την τέχνη του βιολιού γραμμένη στο dna του. Ο βιολιστής πατέρας του, Κωνσταντίνος Καβάκος, ήταν ο πρώτος του δάσκαλος, αυτός που του έδωσε το πρώτο του βιολί σε ηλικία έξι ετών.

Συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο ως το εξαιρετικό ταλέντο, το «παιδί θαύμα» που αποφοίτησε κατακτώντας χρυσό μετάλλιο (βραβείο που απονεμήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του Ωδείου!) κι από εκεί στην Αμερική, όπου μαθήτευσε δίπλα στον Τζόζεφ Γκίνγκολντ.

Η συνέχεια της πορείας του; Απλώς θριαμβευτική. Στα 17 του θάμπωνε τους κριτικούς με την εμφάνισή του στις Κάννες, στα 18 κέρδιζε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Σιμπέλιους του Ελσίνκι, ενώ οι συγγενείς του Σιμπέλιους του εμπιστεύονταν την αρχική παρτιτούρα του κορυφαίου Φινλανδού συνθέτη.

Ως σολίστ συνεργάστηκε με τις σπουδαιότερες ορχήστρες του κόσμου, ηχογράφησε δίσκους (σε Ευρώπη και Αμερική), ενώ δίδαξε βιολί σε master classes σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Τον διακρίνει η ικανότητα να ερμηνεύει ευρύ και ποικίλο ρεπερτόριο.

Το διεθνές κοινό τον λάτρεψε και οι συναυλίες του σε διάφορα μέρη της Γης (Σικάγο, Τόκιο, Λονδίνο) συνοδεύονται με άμεσα sold out.

Πολυάριθμες είναι και οι τιμητικές διακρίσεις, που έχει κατακτήσει, μεταξύ των οποίων το βραβείο Παγκανίνι (1988), αλλά και το βραβείο «Σπύρου Μοτσενίγου» της Ακαδημίας Αθηνών.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε και η δεύτερη ηχογράφησή του για την εταιρία Decca με το Κονσέρτο για βιολί του Μπραμς (με την ορχήστρα της Λειψίας υπό τον Ρικάρντο Σαγί, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή στη Σκάλα του Μιλάνου).

Το ίδιο έργο είχε ερμηνεύσει τον περασμένο Νοέμβριο με την κρατική ορχήστρα Αθηνών υπό τον Βασίλη Χριστόπουλο, στην επετειακή συναυλία για τα 60χρονα του συλλόγου «Οι φίλοι της μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής.

Και τώρα ο Έλληνας βιολιστής Λεωνίδας Καβάκος δίνει τις πρώτες τρεις συναυλίες του στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Έναρξη την Κυριακή, 2 Μαρτίου 2014.

{videobox}MWHwvvrBTEw{/videobox}

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here