Ο Αρχηγός του ΡΚΚ εκδικείται την Αθήνα που, όπως λέει, δεν τον βοήθησε!

0
179

Ο Abdullah Öcalan μηνύει την Ελλάδα…

Δημοσίευμα με τίτλο «Ο Αρχηγός του ΡΚΚ Abdullah Öcalan, μηνύει την Ελλάδα» αναφέρεται στην περιπέτεια του από την Ευρώπη στην Αφρική, όπου και συνελήφθη από τους Τούρκους.

Στον υπότιτλο γράφει:

«Πριν από περίπου 24 χρόνια ο Abdullah Öcalan μάταια αναζητούσε άσυλο στην Αθήνα. Ο Ιδρυτής και Επικεφαλής της Κουρδικής Επαναστατικής Οργάνωσης ΡΚΚ, εκτίει από το 1999 ισόβια ποινή κάθειρξης στην Τουρκία. Τώρα ο Öcalan προσφεύγει κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή τότε η Ελληνική Κυβέρνηση αρνήθηκε να τον δεχτεί».

Η ανταπόκριση του Gerd Höhler από την Αθήνα στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) αναφέρεται στην υπόθεση της προσφυγής του Abdullah Öcalan κατά της Ελλάδας στο ΕΔΑΔ, περιγράφοντας τα γεγονότα που οδήγησαν στην 16η Φεβρουαρίου 1999, όταν οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ) απήγαγαν τον αρχηγό του ΡΚΚ στο Ναϊρόμπι.

Έκτοτε ο Öcalan βρίσκεται στις Τουρκικές Φυλακές, τώρα όμως οι δικηγόροι του προσφεύγουν κατά της Ελλάδος στο ΕΔΑΔ, διότι, όπως υποστηρίζουν, η Ελλάδα, αρνούμενη να του παραχωρήσει άσυλο, παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η ανταπόκριση αναφέρεται αναλυτικά στο ιστορικό της υπόθεσης, από τη στιγμή που ο Öcalan απελάθηκε το 1998 από τη Συρία, υπό την πίεση της Τουρκίας, στην αναζήτηση ασύλου σε διάφορες χώρες όπου όμως δεν έγινε δεκτός, έως ότου τελικά έφτασε στο Αεροδρόμιο των Αθηνών με τη βοήθεια υποστηρικτών του ΡΚΚ στην Ελλάδα.

Ο τότε Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, όπως σημειώνει η ανταπόκριση, δεν ήθελε να ρισκάρει την ένταση με την Άγκυρα, για αυτό και κατέβαλε προσπάθεια να του εξασφαλίσει άσυλο σε άλλη χώρα, χωρίς αποτέλεσμα.

Εν συνεχεία γίνεται λόγος για την απόφαση του τότε ΥΠΕΞ, Θεόδωρου Πάγκαλου, να κρυφτεί ο Öcalan στην Κένυα, και στις συνεννοήσεις που έγιναν με τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Ναϊρόμπι, Γιώργο Κωστούλα, αλλά και τον εντοπισμό του Öcalan από τη CIA και την ενημέρωση της Άγκυρας από τους Αμερικανούς.

Η ανταπόκριση σημειώνει ότι αρχικά ο Öcalan καταδικάστηκε από την Τουρκία σε θανατική ποινή, λόγω εσχάτης προδοσίας, μετά την κατάργηση όμως της θανατικής ποινής στη χώρα, ο αρχηγός του ΡΚΚ εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Τώρα οι δικηγόροι του μηνύουν την Ελλάδα στο ΕΔΑΔ, μετά την αποτυχημένη προσφυγή τους στην Ελληνική Δικαιοσύνη το 2008 και το 2017, ενώ η ετυμηγορία αναμένεται το επόμενο έτος, καταλήγει η ανταπόκριση.

Πηγή: Gerd Höhler-Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND).

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Το Σκάνδαλο Ocalan: Μία Μαύρη Σελίδα στην Ιστορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

ANF | The Time Has Come – Free Öcalan

 

Ο Abdullah Ocalan είναι ο Κούρδος ηγέτης των Επαναστατών του PKK, και ο πιο φημισμένος κρατούμενος της Τουρκίας στο νησί (φυλακές Ιμραλί) που δημιουργήθηκε αποκλειστικά γι’ αυτόν.

Παρότι η υπόθεσή του δεν περιορίστηκε στην Τουρκία, και ενέπλεξε πληθώρα χωρών παγκοσμίως, μεταξύ άλλων και της Ελλάδας, η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας υπήρξε περιορισμένη και επιλεκτική, ενώ η Ελλάδα απέδειξε την αδυναμία της να διαχειριστεί υποθέσεις πέραν του βεληνεκούς της.

Συνέχεια στην ΠΗΓΗ…………

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here