Ο γοητευτικός ηθοποιός Κόλιν Φερθ.

0
1304

Όχι πως περνάει απαρατήρητος ένα ηθοποιός του μεγέθους του, ιδιαίτερα με τους ρόλους του στο «The King΄s Speech» που και τι δεν του …χάρισε, αλλά και στο «The Single Man» και στο «Mama Mia» και πρόσφατα στο «Μαγεία στο Σεληνόφως» του πάντα ιδιόρρυθμου Γούντι Άλλεν. Αναφερόμαστε στον γοητευτικό gentleman Κόλιν Φερθ…..

Ποιος είναι

Ο Κόλιν Άντριου Φερθ CBE (Commander of the Order of the British Empire) γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1960 στο Γκρέισοτ του Χάμσαϊρ στην Αγγλία. Οι γονείς του ήσαν καθηγητές και ακαδημαϊκοί και η οικογένεια ταξίδευε πολύ. Ο Κόλιν έχει μια μικρότερη αδελφή κι έναν αδελφό και οι δύο ηθοποιοί. 

Οι γονείς του μεγάλωσαν στην Ινδία κι ο Κόλιν μικρός πέρασε αρκετά χρόνια στη Νιγηρία λόγω της εργασίας του πατέρα του, όπως και στο Σαιν Λούις του Μιζούρι. Επιστέφοντας πήγε σε σχολείο σύμφωνα με γερμανικά πρότυπα και τα δημόσια της Αμερικής που δεν του ταίριαζε καθόλου.

Γι αυτό κι όλοι οι συμμαθητές του τον περιέπαιζαν και τον προκαλούσαν, με αποτέλεσμα να έχει απέχθεια για τα μαθήματα. Από τα 10 του παρακολουθούσε υποκριτική και στα 14 του αποφάσισε ότι αυτό που πραγματικά ήθελε, ήταν να γίνει ηθοποιός.

Μόνον όταν πήγε στο γυμνάσιο Μπάρτον Πέβεριλ στο Ήστλη είπε ότι τα δυο χρόνια της Αγγλικής Φιλολογίας που δίδασκε μια χαρισματική καθηγήτρια, ήταν από τα ευτυχέστερα της μαθητικής ζωής του.

Αποφοιτώντας μετακόμισε στο Λονδίνο , πήγε στο National Youth Theatre , όπου έκανε ενδιαφέρουσες γνωριμίες και ανέλαβε υπεύθυνος του τμήματος γκαρνταρόμπας του Royal National Theatre.

Συνέχισε την υποκριτική στο Drama Centre London , όπου και υποδύθηκε εκεί, τον Άμλετ τραβώντας την προσοχή του θεατρικού συγγραφέα Τζούλιαν Μίτσελ, που τον δοκίμασε για το ρόλο του φιλόδοξου γκέη μαθητή Γκάι Μπέννετ, το 1983 στο έργο «Another Country » που ανέβηκε στο West End.

To 1984, το έργο παίχτηκε στον κινηματογράφο κι ο Κόλιν έκανε την παρθενική του εμφάνιση σαν στρέιτ φυσικά, στο πλευρό του Ρούπερτ Έβερετ που έπαιξε τον γκέη Γκάι Μπένετ. Ακολούθησαν ταινίες και τηλεοπτικές σειρές με εξέχοντες ηθοποιούς όπως ο Σερ Λώρενς Ολίβιε .

Ο Κόλιν είχε ήδη αρχίσει να ξεχωρίζει όταν το 1995 του προτάθηκε ο ρόλος του αριστοκράτη κυρίου Ντάρσι στο «Υπερηφάνεια και Προκατάληψη» της Τζέην Ώστιν για την ομώνυμη σειρά του BBC. Η σκηνή μάλιστα που ο Κόλιν βγαίνει με τα ρούχα του κολλημένα πάνω στο κορμί του έπειτα από ένα μπάνιο στη λίμνη, έμεινε στην ιστορία της αγγλικής τηλεόρασης…

Ο ρόλος του Mr. Darcy ήταν μια μεγάλη του επιτυχία , αναδείκνυε το σεξ απήλ του κι έκλεψε πολλές γυναικείες καρδιές. Από εκεί κι έπειτα δεν πέρασε χρόνος που να μην γύρισε ταινία. Το όνομά του πέρασε στο πάνθεον των σταρ και με δικό του «αστέρι».

Μέσα σε όλα έρχεται και το «Μama Mia» το 2008 που τον άγχωσε καθότι δεν γνώριζε τα μιούζικαλ. Παρ όλα αυτά έγινε το αγγλικό έργο με τις περισσότερες εισπράξεις ever ! Μιλάμε για 600 εκατ. δολ. διεθνώς!!

Στο 66ο Φεστιβάλ Διεθνούς Κινηματογράφου της Βενετίας βραβεύτηκε με το «Volpi Cup», για το ρόλο του στο έργο του Τομ Φορντ «The Single Man» , Χρυσή Σφαίρα, υποψηφιότητες για άλλα βραβεία και το 2010 το BAFTA . Στα 50 του ακριβώς ήρθε το καλύτερο δώρο, με τον σπουδαιότερο ρόλο του μέχρι τώρα , αυτόν του βασιλιά Γεωργίου του VΙ στο «The King’s Speech».

Αποτέλεσμα; Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα, Screen Actors Guild, ΒΑFTA… Κι άλλα έργα ακολούθησαν με μέτριες ή καλές κριτικές, ανάλογα τους δημοσιογράφους, κι άλλα ετοιμάζονται καθώς κι αυτό που πρόσφατα είδαμε το «Μαγεία στο Σεληνόφως». Το βέβαιο είναι πως η άνοδος του Κόλιν δεν σταματά με τίποτα.

Φιλάνθρωπος και ακτιβιστής

«The Department of Nothing», ονομάζεται η μικρή ιστορία που έγραψε για το βιβλίο του Νικ Χόρνμπι «Speaking with an Angel», που αποτελείται από ιστοριούλες που έγραψαν γνωστά πρόσωπα και τα έσοδα από την πώλησή του διατέθηκαν για το σχολείο αυτιστικών παιδιών «Tree House Trust».

Ένα άλλο βιβλίο στο οποίο συνέβαλε χρηματικά μιλά για τον πολιτισμό των λαών ανά τον κόσμο και τις απειλές που δέχονται. Τα δικαιώματα από τις πωλήσεις θα δοθούν στην οργάνωση «Survival International». Σκηνοθέτησε επίσης μια ταινία και το 2012 ηχογράφησε την ανάγνωση – με τη σέξι φωνή του – του βιβλίου του Γκράχαμ Γκρην «The End of the Affair» και βραβεύτηκε. Είναι ακτιβιστής.

Προσωπική ζωή 

Ο Φερθ ζει στο Τσίζικ του Λονδίνου . Το 1989 είχε σχέση με την συμπρωταγωνίστριά του και συνομήλική του στο «Valmont» Μεγκ Τάιλι – που είχε δυο παιδιά – την ακολούθησε στο Λος Άντζελες , το 1990 γέννησε το γιο τους δίχως να παντρευτούν και μετοίκισαν στον Καναδά.

Εκεί ζούσαν σε μια μεγάλη απομονωμένη αγροικία μέσα στα δάση ,ούτε τηλεόραση δεν είχαν, γιατί η Μεγκ ήθελε να μεγαλώσει τα παιδιά της ήρεμα, επειδή τα δικά της παιδικά χρόνια ήσαν άθλια……

Πίστευαν ότι ο ένας ήταν φτιαγμένος για τον άλλον. Ο Κόλιν για χάρη της και του γιου του παράτησε την καριέρα του μέχρι το 1994 που χώρισαν, γιατί έως τότε άντεξε να κάνει πότε τον ξυλοκόπο, πότε άλλες δουλειές του ποδαριού, αφού δεν τους είχαν προτείνει για δυο χρόνια κανένα ρόλο. Ο Κόλιν επέστρεψε στο Λονδίνο κι η Μεγκ δεν τον ακολούθησε.

Εκείνος τους επισκεπτόταν ανάμεσα στα διαλείμματα της δουλειάς του . Πόσο να συνεχιζόταν αυτό όμως; Η αδελφή του Φερθ , η Κέητ έλεγε: «Ο Κόλιν λατρεύει τον γιο του, αλλά πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην καριέρα του και την οικογένεια σε ένα ερημικό μέρος.

Είναι άνθρωπος της πόλης, κοινωνικός και θέλει να έχει κοντά του φίλους του ακόμη κι απ την εποχή του σχολείου. Δεν γίνεται να ζει στα δάση. Κι ο Κόλιν: «το να αποχωριστώ τον γιο μου ήταν ότι πιο οδυνηρό μου συνέβη». Βέβαια είχε συνεχώς επαφή μαζί του.

Ο Φερθ είχε ένα ακόμη ειδύλλιο με την Τζένιφερ Ελ όταν γύριζαν το «Υπερηφάνεια και Προκατάληψη». Είναι παντρεμένος από το 1997 με την Ιταλίδα παραγωγό και σκηνοθέτη Λίβια Τζιούτζιολι και ζουν πότε στην Αγγλία και πότε στην Ιταλία. Έχουν δυο γιους ένα 13 κι έναν 11 ετών.

Ο Κόλιν όταν γνώρισε την Λίβια στα γυρίσματα της τηλεταινίας «Nostromo» στη Νότιο Αμερική, εκείνος σαν ηθοποιός κι εκείνη σαν βοηθός παραγωγού, την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα , άρχισε να μαθαίνει ιταλικά και έγινε υποστηρικτής της Άρσεναλ.

Μετά το γάμο του με τη Λίβια η καριέρα του εκτοξεύτηκε γιατί η ομόνοια και η σταθερότητα στην προσωπική του ζωή παίζει σπουδαίο ρόλο. Ο γιος του Γουίλ τώρα μετακόμισε στο Λονδίνο, σπουδάζει ηθοποιός, του μοιάζει πολύ, και αν και μεγαλύτερος από τα ετεροθαλή αδέλφια του τα πάει καλά μαζί τους.

Ο Κόλιν αποφεύγει να τον παίρνει μαζί του στις τελετές απονομών θέλοντας να τον προστατεύσει επειδή όλα τα φλας θα πέσουν πάνω του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here