Ο δρόμος μέχρι τον τελικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα κρύβει…..«λακκούβες»!

0
269

Τρεις ήταν χθες οι «θετικές» ειδήσεις που προκάλεσαν δηλώσεις αισιοδοξίας και από τα χείλη του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα: η συμφωνία στον ΟΠΑΠ, τα στοιχεία για πιο ρηχή ύφεση και το «εντυπωσιακό» πλεόνασμα 2,6 δις ευρώ στα στοιχεία εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού 7μηνου, (έναντι στόχου για έλλειμμα 3,1 δις ευρώ).

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Χ. Σταϊκούρα προκαλεί αισιοδοξία: δείχνει βελτίωση επιδόσεων σε σχέση με τον Ιούνιο αλλά και ότι ειδικά στους έμμεσους φόρους η απόδοση αυξήθηκε.

Όπως μεταδίδει το Euro2day.gr, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που ο ίδιος ο υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα, αλλά και με άλλα στοιχεία και εκτιμήσεις, φαίνεται ότι ο δρόμος μέχρι το «τέρμα» της διαδρομής (δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα στο σύνολο του 2013 που συνιστά προϋπόθεση για την διαπραγμάτευση περί χρέους), έχει πολλές στροφές που κρύβουν….«λακκούβες» γεμάτες μέτρα που πρέπει να αποφύγει η κυβέρνηση: 

– Τα αποτελέσματα 7μήνου αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή δεν περιλαμβάνουν τους φορείς του ευρύτερου δημοσίου (π.χ. ΟΤΑ, Ασφαλιστικά Ταμεία, νοσοκομεία) όπου είναι δεδομένο ότι έχει αρχίσει ήδη η σώρευση νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η κυβέρνηση επιχειρεί να τη συγκρατήσει μέσω των αρμόδιων υπουργείων, καθώς χρηματοδοτική πρόβλεψη υπάρχει μόνο για την εξόφληση 8 δις ευρώ παλαιών χρεών αλλά και γιατί βαραίνουν το έλλειμμα του έτους που δημιουργήθηκαν…

– Πέραν των χρεών σε πολλούς φορείς, είναι αυξημένες και «επισήμως» οι ανάγκες για χρηματοδότηση σε Ταμεία και άλλους φορείς λόγω της κρίσης και της ανεργίας. Η καλή πορεία στους έμμεσους φόρους αντισταθμίζει -εν μέρει- το πρόβλημα εισπραξιμότητας στην άμεση φορολογία, αλλά και στις ρυθμίσεις χρεών προς ταμεία και εφορίες.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη υπολογίζεται συνολικά τρύπα 1 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα και, ενώ στο πεδίο των άμεσων φόρων υπάρχει η αισιοδοξία ότι με την αποστολή των εκκαθαριστικών η κατάσταση θα εξομαλυνθεί, στο πεδίο των ρυθμίσεων εκφράζονται απόψεις για «βελτιώσεις» που θα φέρουν πιο πολύ κόσμο στα γκισέ.

– Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έχει φέρει το πιο μεγάλο «βάρος» της δημιουργίας πλεονασμάτων. Υποχρηματοδοτήθηκε το 7μηνο κατά 1,3 δις ευρώ, ενώ έφερε στα κρατικά ταμεία επιπλέον του στόχου εισροές από Ε.Ε. ύψους 1,6 δις ευρώ.

Ωστόσο, παρά την πιθανότητα και το 2013 η ιστορία να……επαναληφθεί και να έχουμε «τσεκούρι» στο τέλος του έτους για να κλείσει η τρύπα στα έσοδα, τόσο μεγάλη «συνεισφορά» δεν εκτιμάται ότι μπορεί να διατηρηθεί…

Τέλος υπάρχουν έσοδα που δεν συνυπολογίζονται στο «μνημονιακό» έλλειμμα (έσοδα από SNPs) αλλά και έσοδα που ακόμη……αναμένονται και έχουν προσμετρηθεί όπως η συνεισφορά με την μορφή μερίσματος 10% των τραπεζών για τις προνομιακές μετοχές (Νόμος Αλογοσκούφη).

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here