Ο Εποικισμός της Αμμοχώστου και η Αποτροπή νέων τετελεσμένων…του Κώστα Βενιζέλου.

0
343

Ανήμερα της επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους, στις 15 Νοεμβρίου 2020, ο Ερντογάν, έκανε τα «εγκαίνια» για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. Ήταν η αρχή για τον εποικισμό της κατεχόμενης αυτής περιοχής της πόλης των Βαρωσίων.

Έκτοτε η κατοχική δύναμη συνέχισε τις εργασίες, τις διορθώσεις κτιρίων, δρόμων, προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματα, που θα οδηγήσουν προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της περίκλειστης περιοχή.

Το χθεσινό ρεπορτάζ του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων είναι ξεκάθαρο σε σχέση με τις προθέσεις της Άγκυρας:

«Το κομμάτι της παραλίας που θα ανοιχθεί είναι αυτό που ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν είχε επισκεφθεί στις 15 Νοεμβρίου του 2020 και έφαγε μαζί με το ζεύγος Τατάρ, στο κιόσκι που ειδικά κατασκευάστηκε για εκείνη την επίσκεψη. Το κιόσκι βρίσκεται ακόμη εκεί.

Στον διάδρομο που έχει κατασκευαστεί προς την παραλία έχουν φυτευτεί φοίνικες ενώ δεξιά κατασκευάστηκε και αναψυκτήριο–καντίνα που ακόμη δεν λειτουργεί. Στην παραλία έχουν τοποθετηθεί ομπρέλες με κρεβατάκια θάλασσας. Ο χώρος είναι προσβάσιμος αλλά όχι προς χρήση….»

Όταν πήγε ο Ερντογάν στην Αμμόχωστο και στήθηκε εκείνη η φιέστα που είχαμε παρακολουθήσει τον περασμένο Νοέμβριο, προφανώς και γνωρίζαμε πως η κατοχική Τουρκία θα προχωρούσε μέχρι τέλους. Δεν ήταν μπλόφα, δεν ήταν απειλή. Ήταν μια κίνηση καλά σχεδιασμένη, που έχει σχέση με τις ευρύτερες επεκτατικές βλέψεις της κατοχικής Τουρκίας.

Από τότε, έγιναν καταγγελίες, τις οποίες η Άγκυρα δεν λαμβάνει ποσώς υπόψη καθώς δεν έχει κόστος. Από τότε, πραγματοποιήθηκε μια άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη( 27-29 Απριλίου).

Και τετελεσμένα και Πενταμερής

Στην περίοδο μέχρι την άτυπη Πενταμερή, από την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, το μόνο που προέκυψε ήταν η επίσημη κατάθεση της Τουρκικής πρότασης για λύση κρατών, ακούστηκαν πολλά. Τόσο από τρίτους όσο και από το εσωτερικό.

Λεγόταν, λοιπόν, πως εάν δεν προσερχόταν η Ελληνική πλευρά στη Διάσκεψη, η Τουρκία θα προχωρούσε στον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Όλα αυτά τα ερωτήματα ετίθεντο, κυρίως από όσους – στο εσωτερικό – έχουν μια συγκεκριμένη προσέγγιση στο Κυπριακό. Να λέμε σε όλα “ΝΑΙ”, έστω κι αν δεν είναι προς το συμφέρον μας.

Τι έγινε; Και πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη και η Αμμόχωστος θα εποικιστεί. Κι αυτό επειδή δεν υπήρξαν επί της ουσίας αποτρεπτικές κινήσεις. Απόρροια τούτου η κατοχική δύναμη να προχωρεί κανονικά και ανενόχλητα.

Δεν μπορεί να συγκαλείται, είναι στο πρόγραμμα και νέα, Διάσκεψη και να βρίσκονται σε ισχύ τα τετελεσμένα, που επιβάλλει η Άγκυρα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Να σημειωθεί ότι ήδη τμήμα της παραλίας της Χρυσής Ακτής λειτουργεί από το 1975, όπως και 3 ξενοδοχεία μπροστά σε αυτή, μόνο για τα μέλη του τουρκικού κατοχικού στρατού.

Η περιοχή εκείνη δεν είναι πλέον προσβάσιμη και δεν μπορούν πολίτες να περάσουν από εκεί, όπως το πρώτο διάστημα που η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου άνοιξε, αρχές του περασμένου Οκτωβρίου.

Πλέον όσοι πηγαίνουν στο Βαρώσι, από την Λεωφόρο Κένεντι στρίβουν δεξιά στην οδό Λειβαδιών, αριστερά στην Μιαούλη και πάλι αριστερά στην Ρούμελης για να ξαναβγούν στην Λεωφόρο Κένεντι, πολύ κοντά πλέον στο σημείο της παραλίας της Χρυσής Ακτής που θα ανοίξει.

Ο φακός της φωτογράφου του ΚΥΠΕ, Κάτιας Χριστοδούλου εντοπίζει ένα παλιό αυτοκίνητο, που αφέθηκε προφανώς εκεί από το 1974, δίπλα από μια πολυκατοικία, στην Κένεντι.

Στο σημείο δεξιά της Λεωφόρου Κένεντι, πριν την αυστηρά στρατιωτική μη προσβάσιμη περιοχή, εκτελούνται χωματουργικές εργασίες και ένα μεγάλο κομμάτι γης ισιώνεται, χωρίς να υπάρχει ένδειξη για το τί θα γίνει εκεί.

Αλλαγή και στον Δημοτικό Κήπο του Βαρωσιού, μπροστά από το 1ο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Ο κήπος έχει καθαρισθεί και όπως φαίνεται θα χρησιμοποιηθεί. Δεν επιτρέπεται η είσοδος μέσα στον κήπο, ούτε και οι φωτογραφίες. Προ μηνών ο τ/κ Τύπος είχε γράψει ότι στην περίκλειστη πόλη επρόκειτο να κατασκευασθεί ο «Κυπριακός Εθνικός Κήπος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here