Ο Ερντογάν άνοιξε την στρόφιγγα των προσφυγικών ροών και προς Κύπρο.

0
625

221 αφίξεις μέσα σε μια ημέρα η πλειοψηφία τους από το Καμερούν και άλλες αφρικανικές χώρες σε συναγερμό η Λευκωσία.

Τα όσα διαδραματίζονται στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο, τα τελευταία εικοσιτετράωρα φαίνεται να είναι μόνο ένα κομμάτι των επιδιώξεων του Ταγίπ Ερντογάν, με αιχμή του δόρατος μετανάστες και πρόσφυγες που αναμένουν να περάσουν στην Ευρώπη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, πιεσμένος από την εξέλιξη των εχθροπραξιών στα τουρκοσυριακά σύνορα αλλά και την αποτυχία να πιέσει την Ελλάδα και Ευρώπη, χρησιμοποιώντας ανθρώπινες ψυχές, βάζει στο κάδρο των σχεδίων του και την Κύπρο.

Μια εκτίμηση που δεν αποτελεί υπερβολή εάν ληφθεί υπόψη ότι μέσα σε μια μέρα, μόνο, στην Κύπρο και τις ελεύθερες περιοχές αφίχθηκαν, συνολικά 221 άτομα από θάλασσα και κατεχόμενες περιοχές, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός για τα εδώ δεδομένα.

Εξέλιξη που έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση η οποία ανησυχεί πως το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν μπορεί να θεωρηθεί μεμονωμένο γεγονός. Οι 221 νέες αφίξεις προσέγγισαν την Κύπρο σε δυο φάσεις. Οι 120 έφθασαν στο Ακάκι, μέσω κατεχομένων, και οι άλλοι 101 με πλοιάριο στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Σε εγρήγορση

Οι τελευταίες εξελίξεις στο κομμάτι των ροών, ουσιαστικά ήλθαν να επιβεβαιώσουν τον προβληματισμό που εξέφραζαν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, το προηγούμενο διάστημα για το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, στην πλευρά των μη ελεγχόμενων περιοχών από την Δημοκρατία.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ανήσυχος.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η προσοχή στρέφεται στην Ε.Ε προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η επιδίωξη της Λευκωσίας για απλούστευση των διαδικασιών άμεσης επιστροφής προσώπων που προέρχονται από περιοχές όπου η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο και ως εκ τούτου δεν είναι δικαιούχοι πολιτικού ασύλου.

Το κυπριακό αίτημα θα τεθεί επί τάπητος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που θα συνεδριάσει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Το όλο θέμα θεωρείται άμεσης προτεραιότητας από κυπριακής πλευράς μιας και όπως υποστηρίζεται θα εκτονώσει έως ένα βαθμό, τις πιέσεις που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία από τις αυξημένες ροές.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here