Ο Ερντογάν στέλνει Ερευνητικό Σκάφος στην καρδιά του Αιγαίου.

0
257

Μια ακόμη κίνηση της Τουρκίας ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο, με αναλυτές να εκφράζουν την έκδηλη ανησυχία τους για τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας…

Με μια ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ο υδρογραφικός σταθμός της Τουρκίας εξέδωσε παράνομη Navtex με την οποία στέλνει το Ερευνητικό Σκάφος Yunus στην καρδιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τη ναυτική οδηγία, το σκάφος θα σταλεί σε τέσσερα σημεία, σε μια περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο.

Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση της Τουρκίας που ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο, με αναλυτές να εκφράζουν την έκδηλη ανησυχία τους για τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας.

Το πεδίο της έντασης, δε, δεν περιορίζεται στα Ελληνικά νερά, καθώς αυξάνονται και οι πιέσεις στον Έβρο με τον «σουλτάνο» να ετοιμάζει ίσως – όπως όλα δείχνουν – νέα μεταναστευτική κρίση.

Στο Αιγαίο το ερευνητικό Yunus

Σκηνικό έντασης φαίνεται πως επιδιώκει να στήσει εκ νέου η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την φραστική επίθεση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως έγινε γνωστό, το ερευνητικό Yunus  απέπλευσε τις πρώτες πρωινές ώρες από τα Τουρκικά παράλια και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο κέντρο του Αιγαίου.

Πρόκειται για ένα μικρό σκάφος, μήκους 24 μέτρων, το οποίο συγχρόνως είναι και αρκετά γρήγορο. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του σκάφους, αρκεί να σκεφτεί πως το Oruc Reis είναι σχεδόν τετραπλάσιο σε μήκος από το Yunus.

Δείτε πού ήταν το τουρκικό σκάφος το πρωί της Τετάρτης, 25 Μαΐου:

Στην «καρδιά του Αιγαίου»,  ακριβώς εκεί που θέλει εδώ και δεκαετίες να επιβάλλει τη διχοτόμηση του Αιγαίου η Άγκυρα πρόκειται να πλεύσει το τουρκικό σκάφος ερευνητικό σκάφος Yunus.

Αν και το συγκεκριμένο σκάφος είναι παλαιό και χωρίς ιδιαίτερες δυνατότητες, το ζητούμενο εκτιμάται πως δεν είναι οι έρευνες, αλλά η επίδειξη δύναμης και σημαίας στην «καρδιά του Αιγαίου», εκεί που θέλει εδώ και δεκαετίες να επιβάλλει τη γραμμή διχοτόμησης η Άγκυρα, στη λογική της συν-διαχείρισης του Αιγαίου.

Το γεγονός έρχεται να προστεθεί στις 29 παραβιάσεις του Ελληνικού FIR από 11 Τουρκικά αεροσκάφη, ενώ πάνω από τα Ίμια, πετούσε Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) το οποίο παρακολουθούσε τις κινήσεις του Eλληνικού στόλου και ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε να δηλώσει την έκπληξή του για τη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Υ.Γ. Μάζης: Καταρρίψτε Τουρκικό Drone-Ποιο το μήνυμα Ερντογάν με τις παραβιάσεις στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Δρ Ιωάννης Μάζης Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών στο δελτίο Kontra News 10 με τον Γιώργο Μελιγγώνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here