Ο ηθοποιός Γιώργος Νινιός.

0
767

Ο Γιώργος Νινιός είναι από τους σύγχρονους εξαιρετικά ταλαντούχους ηθοποιούς μας, με σπουδαία καριέρα στην τηλεόραση, το θέατρο, τον κινηματογράφο και βραβεία.

Όμως είναι και άνθρωπος χαμηλών τόνων και όχι του gossip. Θα έλεγα ότι είναι ο εκπρόσωπος του Αρσενικού , που δυστυχώς λείπει από την εποχή μας.

Ο Γιώργος Νινιός γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε για έναν χρόνο στη δραματική σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου, την οποία εγκατέλειψε μετά την εισαγωγή του στην Κρατική Σχολή ορχηστικής Τέχνης, λόγω έλλειψης χρόνου. 

Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε στις «Τρωάδες» και στον κινηματογράφο στο «Αίμα των Αγαλμάτων» του Τόνυ Λυκουρέση.

Πήρε τιμητική διάκριση για την ερμηνεία του στη «Δέσποινα» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1990 και το βραβείο β' ανδρικού ρόλου στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1989 και 1991 για τις ταινίες «Δεξιότερα της δεξιάς» και «Δραπέτης» και «Ισημερία’ αντίστοιχα.

Στη μουσική παράσταση, την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε ο ίδιος στο Ζοοm με τον τίτλο «Άριστα Τραγούδια», συνεργάστηκε με την τραγουδίστρια Λένα Αλκαίου. Το 1998 συμμετείχε σε συναυλίες με τον Διονύση Τσακνή μετά τη συνεργασία τους στην ταινία «Έξι με Έξι», της οποίας τη μουσική και τα τραγούδια είχε γράψει ο Διονύσης Τσακνής.

Το 2007, βραβεύτηκε στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2007 για το ρόλο του στην παράσταση «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;».

Το Νοέμβριο του 2012 κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το έργο του Νίκου Ποριώτη «Δε θα μείνω πολύ» με πρωταγωνιστές τον ίδιο το συγγραφέα και την Κατερίνα Μπιλάλη στο «Θέατρο του Ήλιου».

Του αρέσει η οδήγηση με μοτοσικλέτα, και αν και είχε τραυματιστεί μετά από ατύχημα, έχει λάβει μέρος σε αγώνες, στους οποίους έχει επανειλημμένα βραβευτεί.

Έχει πει σε συνέντευξή του σε περιοδικό: «Τη ζωή μου δεν τη μετράω μόνο με τις στιγμές αλλά ακόμη και με κλάσματα δευτερολέπτου.

Στη ζυγαριά οι άσχημες στιγμές μου είναι περισσότερες. Για αυτό κι έχει τέτοια γοητεία η ζωή μας. Επειδή είναι πιο πολλά τα άσχημα. Μπαίνουν 50 τόνοι από άσχημες στιγμές στη ζυγαριά και σκάει ξαφνικά ένα πούπουλο καλής στιγμής και τις τσακίζει».

Φέτος πρωταγωνιστεί σε ένα πολύ αξιόλογο έργο «Ζεϊμπέκικο» της Λείας Βιτάλη, από 26 Οκτωβρίου 2013, στο θέατρο «Studio Μαυρομιχάλη» Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια…..Ας τον γνωρίσουμε……

-Κύριε Νινιέ, μιλήστε μας λίγο για τη μικρότερη ηλικία σας και πως είσαστε σαν παιδί;

Ήταν πολύ όμορφα παιδικά χρόνια και αυτό έχει σημασία.

-Ονειρευόσαστε τότε να γίνετε καλλιτέχνης;

Όχι. Καμία σχέση.

– Έχετε παίξει στο θέατρο, στην τηλεόραση, έχετε τραγουδήσει σε μουσικές παραστάσεις, έχετε σκηνοθετήσει έργα, τελικά τι απ όλα αυτά αγαπάτε να κάνετε περισσότερο; Ποιο σας αντιπροσωπεύει καλύτερα;

Δεν τα ξεχωρίζω. Το καθένα έχει τη γλύκα του και την ομορφιά του.

– Σας αρέσει να πειραματίζεστε, να ρισκάρετε;

Η τέχνη όποια μορφή κι αν έχει φυσικά ακολουθεί μία διαδρομή. Σε ένα “ταξίδι”, λοιπόν, θα πρέπει να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις όλες τις καιρικές συνθήκες. Αν χρειαστεί και θα ρισκάρεις και θα πειραματιστείς για να αποφύγεις μια αναποδιά και ίσως μια στραβοτιμονιά. Επίσης, και την αλλαγή βουνού σε θάλασσα και τούμπαλιν.

– Και στην προσωπική σας ζωή;

Αυτό μου θυμίζει κάποιους που ρωτάνε “τι ψηφίζεις”…

– Φέτος από το Σάββατο 26 Οκτωβρίου θα παρουσιάζετε στο Studio Μαυρομιχάλη κάθε Σάββατο και Κυριακή το καινούργιο έργο της Λείας Βιτάλη «ζεϊμπέκικο» . Περί τίνος πρόκειται;

Πρόκειται για έναν άνθρωπο λαϊκό. Λαϊκό μουσικοσυνθέτη. Έναν άνθρωπο που οι αξίες της αγάπης, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας είναι αυτές που τον ορίζουν και που για να τις υπερασπιστεί δε διστάζει να προβεί σε πράξεις ακραίες. Κι αν είναι ακραίες για τους άλλους, αυτό ουδόλως τον αφορά.

-Έχετε κοινά σημεία με τον ήρωα του έργου, που είναι ένας ασυμβίβαστος καλλιτέχνης;

Όχι.

-Πάντως απ ότι καταλαβαίνω, γνωρίζοντας λίγο την υπόθεση, ο ρόλος θα σας ταιριάζει πολύ…

Θα προτιμούσα να το συζητήσουμε αυτό, αν κάποια στιγμή δείτε την παράσταση.

– Εσείς έχετε αγαπήσει πολύ, ή έχετε αγαπηθεί πολύ;

Νιώθω άβολα να μιλάω γι' αυτά τα θέματα. Πολύ άβολα.

-Τα δημοσιεύματα που κατά καιρούς κυκλοφορούν για εσάς σας ενοχλούν;

Πολύ.

– Αναμφισβήτητα είστε από τους γοητευτικούς άνδρες και σίγουρα θα έχετε πολλές κατακτήσεις. Τι πρέπει να διαθέτει μια γυναίκα για να σας αρέσει;

Το βασικότερο. Να είναι γυναίκα. Οι γυναίκες έχουνε χάσει λίγο το δρόμο τους, όπως και οι άντρες έχουμε χάσει την ταυτότητά μας. Το καλό είναι ότι είναι έξυπνες και ανθεκτικές καθώς και απαραίτητες.

Θα την βρούνε την άκρη. Κι εμείς μαζί τους… Και χαλάλι το δάκρυ. Γεννάνε τη ζωή… Δίνουν και ζωή.

– Θα φτάνατε στα άκρα για μια σχέση σας;

Σας παραπέμπω στην προηγούμενη απάντηση. Νιώθω πολύ άβολα να μιλάω γι' αυτά.

-Τι ρόλους αγαπάτε να παίζετε;

Μ' αρέσει να περιμένω αυτό που δεν έχει έρθει ακόμα…

– Σαν χαρακτήρας πως είναι ο Γιώργος Νινιός; Πιο το ευαίσθητο σημείο του;

Τι να πω εγώ για τον εαυτό μου; Αυτοί που με ξέρουν θα μπορούσαν να πουν κάτι.

– Τι είναι εκείνο που σας συγκινεί σε έναν άνθρωπο και τι αυτό που σας απωθεί;

Με συγκινούν αυτοί που δίνουν χωρίς αντάλλαγμα και με απωθούν αυτοί που σου ζητάνε τα ρέστα.

– Ποιοι παλαιοί ηθοποιοί υπήρξαν πρότυπά σας;

Δεν έχω πρότυπα. Τους θαυμάζω για την αντοχή τους, τη “σχολή” τους και αυτό που διαχέεται στα μάτια τους. Ο ρομαντισμός σε συνδυασμό με την παιδικότητα… την αγνότητα.

– Θα μας πείτε δυο λόγια για το πώς βλέπετε την κατάσταση στη χώρα μας και πως εσείς την αντιμετωπίζετε…

Δεν θέλω να πω τίποτα γι' αυτό. Τι να πεις για την πίκρα, την ανασφάλεια, το φόβο, την κοροϊδία… Αναμένω και υπομένω.

– Πως φαντάζεστε τον εαυτό σας μετά μία δεκαετία;

Δεν το φαντάζομαι. Εύχομαι να είμαι όρθιος.

-Μια ευχή που θα κάνατε για το μέλλον;

Ειρήνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here